Four Tet har laget en spilleliste, utelukkende med musikk fra land som USA har bannlyst

Presse
Presse
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Hans populære spilleliste på Spotify er oppdatert med «forbudt musikk».

Four Tet er Kieran Hebdens elektroniske soloprosjekt. Den britiske musikeren har vært aktiv produsent i den elektroniske scenen i over 20 år, og gitt ut musikk under flere navn og på tvers av sjangre. I år spiller han på Coachella.

Han inspireres av grime så vel som folkemusikk, og sistnevnte har vært tydelig i samarbeider med artister som blant andre den syriske bryllupssangeren Omar Souleyman, som Four Tet kanskje var med på å få gjennom som internasjonal stjerne. I fjor spilte Omar Souleyman på Oslo World Music Festival.

I natt har Four Tet oppdatert sin populære spilleliste på Spotify, som heter:

Navnet på Four Tets populære spilleliste på Spotify kan ikke enkelt kopieres. (Foto: Skjermdump)

… med musikk fra utelukkende land som USA har bannlyst, blant annet Somalia, Iran og Syria. Spillelisten oppdateres stadig.

Annonse

Forbudt musikk var temaet under Oslo World Music Festival i 2016. I festivalens egne presentasjon av temaet, skrev festivalsjef Alexandra Archetti Stølen at «Forbudt musikk kan være farlig musikk, musikk som for myndigheter kan oppleves som truende, som for trossamfunn kan oppleves som blasfemiske og kontroversielle, som for enkeltpersoner kan oppleves som livstruende og livsendrende.»

Under festivalens seminar om temaet, sa filmskaper og aktivist Deeyah Khan at musikksensur ofte er et misforstått begrep, men et meget stort problem.

Moddi har også med albumet «Unsongs» ønsket å rette søkelyset mot forbudt musikk. Albumet inneholdt Moddis tolkninger av 12 historiske, sensurerte låter, deriblant Pussy Riots «Punk Prayer». «Unsongs» ble sluppet i fjor.

I en tid der vegger bygges og nye lover for grensekrysning oppstår, er det kanskje enda viktigere å høre musikk fra denne delen av verden, som nå ønskes fremmed og bannlyst. Musikk er fred, folkens.

Disclaimer: Journalisten er tidligere ansatt i Oslo World Music Festival.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar