Holmlia-fenomenet Phu Quang Nguyen er ute med hyllest til hjemlandet

Skjermdump
Skjermdump
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Musikkvideopremiere: «Mitt Vietnam» er viet hjemlandet, for der er det sol og varmt.

PHU QUANG NGUYEN (24) fra Holmlia ble først kjent i tidlige Youtube-år, da hans bidrag til en fotballkommentator-konkurranse på Norway Cup, som han kom på tredjeplass med, gikk viralt. For oss født på nittitallet ble hans video, tittulert «Han tar litt innlegg», vår tids aller beste innlegg til den altfor seriøse sportskommenteringen, noe Phu bidro til å gjøre hakket mer lættis.

Nå bruker han kommenteringen til bedre ting. På sin SoundCloud har han aktivt lastet opp låter som skildrer egen oppvekst på Holmlia, og rapperens egne interesser. I dag slapp han musikkvideoen «Mitt Vietnam».

Videoen er fra byene i Vietnam der Phu har familie: Saigon og Da Nang.

– Sangen handler om landet jeg kommer fra, og de tankene jeg får om familien min og stedet. Jeg har ikke vært der på fem år, og jeg ville gjøre noe ekstra da jeg skulle reise dit denne gangen. Så det ble en rolig sang og en rolig video som jeg filmet selv, sier Quang Nguyen.

Annonse

Abdi Junior har vært med på klippingen, og beaten er laget av en «kompis fra Frankrike». Miksing og mastring av Eivind Kvitvik fra Agenda X.

Se video nederst i artikkelen.

Skjermdump fra videoen «Mitt Vietnam».

VI TOK EN prat med Holmlia-rapperen.

– Hva er det beste med Vietnam?

– Vietnam er sol og varmt, og et andre hjem for meg. Det beste er strand, store byer, eksotisk mat, kjøretøyene og opplevelser. Mens jeg er født og oppvokst i Norge, som jeg er stolt av.

– Hvem er dine favorittrappere?

– Jeg har ingen favoritter.

– Alle har noen favoritter.

– Greit, da. Kaaris, Booba, PNL og Sofiane.

Skjermdump fra videoen «Mitt Vietnam».

– Bare franske, jo. Hva er det beste med fransk rap?

– Jeg føler den. De har eksklusiv rap. Tempo, stedet og folka.

– Hvem er den beste norske rapperen?

– Zamour har virkelig imponert meg i det siste.

– Hva synes du om Bergensrappere?

– Jeg føler de har et nytt system som representerer Bergen på det groveste.

– Fortell.

– De har mange grove låter og musikkvideoer om dagen. De sprenger stilen, og jeg liker det mer og mer.

Skjermdump fra videoen «Mitt Vietnam».

– Hvorfor kaller du deg “Lil Goldfish”?

– Jeg er gullfisken som er overalt. Eller hva.

– Eller hva …?

– Jeg er overalt og ser og opplever alt i dette akvariet. Akvarium som i verden.

– Kan du fortelle litt om oppveksten på Holmlia?

– Holmlia er sosialt. Alle der er mine brødre. Vi er fra forskjellige land og møter hverandre med respekt som brorskap. Og vi er alle stolte av å komme derfra.

– Hva synes du om vestkanten?

– Jeg aner ikke så mye om vestkanten, men er ikke i mot dem. Vi er fortsatt brødre i Norge, enten du er svart eller hvit.

Skjermdump fra videoen «Mitt Vietnam».

– Hvordan er miljøet rundt deg nå? Etter min oppfatning er det mye support for hverandre i sosiale medier, særlig du virker som en ambassadør for folk rundt deg.

– Miljøet er supportive. Vi støtter hverandre, noen av oss synger, danser og rapper, og i det siste har det kommet mange nye og unge. Jeg føler vi som nå har blitt eldre har blitt onkler, på en måte, som støtter de unge. Apparatet er støttende venner, og det har alltid fungert. Jeg og mine brødre har holdt på siden ungdomsskolen. Shout out til Ballofish Abdellatif, Tarik, Mohammed Aouragh Ayub Boa, Ayub Idris, Ohi Omojianfo, moussa Njie, Diyar Hayo, Omar, Dela, Jallal, Soheil, Bahrain og Castro.

– Du ble kjent med en YouTube-video fra ungdommen. Min oppfatning er at folk både lo av og med deg. Har du mye selvironi?

– Jeg vet ikke helt, jeg brydde meg ikke om de negative kommentarene. Men de positive var hyggelig.

– Bra. Du er kjent for «legendariske» Facebook-statuser, som «Snø jet, sol broren min», som ble delt i massevis for noen måneder tilbake. Hva er det nyeste tilskuddet til østkantsordboka?

– «Filmer».

Skjermdump fra videoen «Mitt Vietnam».

– Hvordan bruker man ordet?

– Hvis en prøver å si noe som er morsomt, men så er det er ikke morsomt, så sier du «Du ødela hele filmen».

Hvor er du om ti år?

– Kanskje samme sted.

– Og hvor er det?

– Her. Jeg er en person som er med og støtter brødrene mine.

Se video: Lil Goldfish – «Mitt Hjemland»

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar