Fem kunståpninger du bør gå på

Nordic Anthology
Nordic Anthology
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Denne uka åpnes dørene til atelierene i rådhuset, og på Munchmuseet blir vi blir minnet på byhistoriens usynlige skikkelser. Sjekk ut hvilke fem utstillingsåpninger vi anbefaler.

VERNISSAGEGUIDEN: På lørdag anbefaler vi alle en tur til Moss. Der åpner nemlig Momentum 9, den nordiske biennalen for samtidskunst. Teamet for den niende utgaven av biennalen er begrepet fremmedgjøring, og en rekke talentfulle kunstnere viser arbeidene sine.

Kunstnerne som avslutter sin periode i rådhusatelierene inviterer til utstilling. (Foto: Apichaya Wanthiang/ Rådhuset)

Kunstnerne i Rådhusatelierene åpner dørene
(Rådhusplassen, lørdag og søndag fra kl. 12.00 til 16.00)

I vestre tårn på Oslo rådhus ligger tre atelierer, som kanskje er Oslos fineste. Kunstnerne Sven Påhlsson, Ann Iren Buan og Apichaya Wanthiang avslutter nå sine to-års opphold i atelierene ved å åpne dørene for publikum og presentere en utstilling. Kunstnerne viser arbeider de har laget gjennom sin tid i rådhuset, og vil være tilstede hele helgen. Ann Iren Buan arbeider med monumentale papirskulpturer og tegning, Sven Påhlsson med elektronisk billedkunst, og Apichaya Wanthiang med alt fra maleri, installasjon, video og tekst. Det kan også nevnes at atelierene også har vært arbeidsplassen til anerkjente norske kunstnere som Else Marie Hagen, Per Krogh, Anders Sletvold Moe og Hannah Ryggen siden 1930-tallet.

Utstillingen holder ellers åpent lørdag og søndag fra kl. 12.00 til 16.00. Mer info på Facebook HER.

Annonse
Lydverket “Kammer” gir en stemme til byhistoriens usynlige skikkelser. (Foto: Munchmuseet)

«Kammer» av Merete Røstad på Munchmuseet
(Tøyengata 53, åpning lørdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Kammer er en del av utstillingsprosjektet Munchmuseet i bevegelse. Prosjektet består av ulike utstillingsformater som pågår fram til det nye Munchmuseet i Bjørvika åpner i 2020. Denne gangen er det kunstner Merete Røstad som presenterer en lydskulptur utenfor museet. På en spesialbygd transportsykkel har hun nemlig reist rundt i Oslo og samlet inn historier fra byens østkant. Røstad presenterer ti personlige fortellinger som hun har samlet gjennom samtaler med lokalbefolkningen og studier av historie og protokoller i byarkivet i Oslo. Kammer er en påminnelse om glemte stemmer og gir en plattform for byhistoriens usynlige skikkelser.

Verket står fra 17. juni til 17. september. Mer info på Facebook HER.

Momentum 9 åpner i Moss lørdag. (Foto: Momentum)

Momentum 9: Alienation på Momentum Kunsthall i Moss
(Henrik Gerners gate 8, Moss, åpning lørdag fra kl. 14.00)

Biennalen Momentum åpner denne helga i Moss. Den har siden oppstarten i 1998 presentert engasjerende kunstverk og noen av de mest interessante kunstnerskapene i norsk og nordisk sammenheng. Utstillingsarenaene er Momentum Kunsthall og Galleri F15 i Moss. Den niende utgaven av Momentum tar utgangspunkt i begrepet fremmedgjøring. Det siktes til hvordan fremmede prosesser og aktører blir en integrert del av våre liv som følge av teknologiske, økologiske og sosiale transformasjoner. Biennalen leter iherdig etter nye verktøy for å oppnå bedre forståelse av menneskets tilstand. Arrangørene har satt opp buss fra Oslo til Moss lørdag.

Utstillingen holder ellers åpent fra 17. juni til 11. oktober. Mer info på  Facebook HER.

Jorunn Steffensen, “Komposisjon” 2017. (Foto: SOFT galleri)

«Farger i flaten» av Jorunn Steffensen på SOFT galleri
(Rådhusgata 20, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Kunstner Jorunn Steffensen arbeider med ulike kunstformer. I verkene hennes reduseres form og innhold til enkle geometriske felt. Steffensen er opptatt av fargens energi og dens langsomme oppbygging. Til denne utstillingen viser hun en stedspesifikk installasjon, hvor bildene er satt sammen av flater av finer. I tillegg til skisser hentet fra sitt daglige liv, som gir et innblikk i små øyeblikk og observasjoner – noe som er uferdig.

Utstillingen holder ellers åpent fra 15. juni til 30. juli. Mer info på Facebook HER.

Utstillingsåpning på Fotogalleriet torsdag. (Foto: Nordic Anthology)

«Nordic Anthology #08» med Tine Bek på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 17.00 til 19.00)

Utstilling nummer åtte i Nordic Anthology-serien åpner torsdag, og denne gangen er det kunstner Tine Bek som viser arbeider i en del av Fotogalleriet. Utstillingen tar utganspunkt i en roman av den danske kunstneren Karen Blixen, og utforsker forskjellige deler av Blixens historie. Samtidig utforskes temaer som er iboende for det fotografiske objektet og forholdet til sitt eget bilde.

Utstillingen holder ellers åpent fra 15. til 24. juni. Mer info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar