I 2013 knivstakk han en 16-åring, og i går skjøt han seks personer på Blå. Nå er han løslatt igjen

Satire: – Skal ikke ljuge, det er ganske deilig å være en fri mann igjen. «It's all about liberty», sier den tidligere mistenkte 24-åringen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Det ble hakket mer død laga da den tidligere straffedømte 24-åringen ankom utestedet Blå i går kveld. Etter å ha havnet i dårlig stemning med de utenlandske sikkerhetsvaktene, tok han opp våpenet og avfyrte skudd som skadde seks personer.

– Det blir jo litt sånn. Du vet, han hadde drukket noen pils og jazzet opp med gutta, sier politibetjent Hans Devold, og legger til:

– De utenlandske vaktene yppet til bråk ved å kalle ham stygge ting.

– Som hva da?

Annonse

– «Litt for full» og hele den regla der, sier Devold.

Utestedet Blå er et hett reisemål for utenlandske menn som vil skape trøbbel, som du ser på bildet.                                                                                                  

Ment som en spøk

24-åringen fra Oslo siktet på vaktene med et skytevåpen og avfyrte seks skudd. Derfor kan det neppe regnes som et drapsforsøk, ifølge den tidligere mistenktes forsvarer, Tor Even Gjendem.

– Det var ment som en spøk, legger han til.

Straffedømt 15 236 251 ganger tidligere

24-åringen er straffedømt en rekke ganger tidligere, blant annet for rasistisk hatkriminalitet og drapsforsøk. Den gangen måtte han sitte i glattcelle i hele fire timer.

I 2013 ble han dømt for en knivstikking utenfor Blitz-huset. Da ropte han og en kamerat ifølge dommen «sieg heil» og ukvemsord mot blitzerne, før det oppsto et slagsmål.

«Tiltalte har psykiske problemer. Han er depressiv og aggressiv. I perioder har han brukt anabole steroider og narkotika, og synes å ha et rusproblem», skriver Oslo tingrett i en dom fra 2013.

Han er også tidligere straffedømt for blant annet grov vold, ran, narkotikabesittelse, vold mot politiet og en rekke trusler mot både politifolk og sivile.

– Det er jo litt kjipt å måtte sitte inne for sånne ting, sier 24-åringen.

· Les også: Avlyste nattklubb: – Vold og rusmisbruk ikke lenger et problem i Oslo

For i natt ble han varetekstfengslet igjen, og løslatt først søndag kveld. Men nå er han på frifot igjen.

– Så hva skal du bruke friheten på nå?

– Våpenet mitt ble jo konfiskert i alt det styret, så jeg tenker å gå til anskaffelse av et nytt. Og så ut og pilse litt, da, sier 24-åringen.

– Det er gutten sin, det, sier politibetjent Devold og gir ham et klapp på skulderen.

Jobber med nye forebyggende tiltak

I følge Politiet, jobber de nå i et tett samarbeid med Næringsetaten for å unngå brudd på orden ved utestedene, særlig de som spiller hip hop.

– I går kveld var et typisk eksempel på at hip hop-musikk tiltrekker seg voldelige utenlandske menn. Sikkerhetsvaktene på utestedet Blå er fra alt mellom Pakistan og India, sier politibetjenten, og legger til:

– Det er lov å si «utenlandske», ikke sant? Vil ikke tråkke på noen føtter her.

Som forebyggende tiltak mot brudd på orden rundt utestedet Blå i Oslo, skal Politiet i samarbeid med Næringsetaten ha foreslått følgende reguleringer:

· Stenging av utestedet Ingensteds

· Legalisere våpenbæring for alle, kun til selvforsvarsbruk

· Bygge flere motorveier

Liberale holdninger slapp ham fri

I følge 24-åringens forsvarer, skal det være den tidligere mistenktes ekstreme liberalistiske verdisett som slapp ham fri.

SLIK DØMMES DET: Dersom hudfargen til den mistenkte går under «ualvorlige tilfeller» på hudfargeskalaen, vil den mistenkte som regel slippes fri på stedet. (Foto: Politiet)

– Det er det som er så vakkert med liberalismen, «it’s all about liberty», sier 24-åringen.

Forsvareren nikker.

Metoden for å se om 24-åringen var skyldig, var ved å bruke Politiets nye apparat for arrestering for brudd på orden ved utesteder i Oslo, et skalaskjema utviklet i samarbeid med Næringsetaten.

– 24-åringen, som vi av forskjellige grunner ikke ønsker å identifisere, slo ikke ut på hudfargeskalaen, derfor slapp vi ham fri, sier politiet.

– Kan det ikke utslå feil med et slikt statisk skjema?

– Nope, sier Politiet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar