Bibelen, Koranen og Dickens: Her er seks bøker du må lese

Johannes Jansson/Wikipedia
Johannes Jansson/Wikipedia
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Charles Dickens, Bibelen og Dostojevskij er blant de seks bøkene våre utplukkede bokeksperter mener alle bør lese.

Det er sommer, og det florerer av boktips fra venner, bekjente og uvenner på både Instagram, Facebook og på stranda. Man kan umulig lese alle (da må man i så fall kutte nevnte sosiale medier), men hvordan velge hvilke bøker man skal putte mellom hendene? Vi spurte to stykker som har lest veldig mange bøker.

Christian Kjelstrup. (Foto: Stephen Butkus.)

Christian Kjelstrup

Først ut er Christian Kjelstrup. Han har vært redaktør for norsk skjønnlitteratur hos Aschehoug forlag siden 2005, og redaktør for tidsskriftet Samtiden siden 2016.  Han er utdannet litteraturviter fra universitetet og Oxford og i St. Petersburg, i tillegg til en journalistutdannelse fra Høgskolen i Oslo.

Vi vil altså kalle han en skikkelig litteraturkjenner.

– Det er sikkert vanskelig å velge så få – men kan du tipse om tre bøker du mener man bør lese? Hva som helst! Og hvorfor bør man lese disse?

Annonse

1. Bibelen!

– Det er jo på et vis en ganske moderne bok, der hovedpersonens liv beskrives av fire forskjellige biografer. Fortellingen jeg liker best, og som er grunnen til at jeg har langt hår, er den om Samson – han som er veldig sterk, men har to svake punkter – kjærligheten til Dalila og at styrken hans blir borte hvis håret klippes – en slags bibelsk Akilles.

2. Koranen! 

– Man kan ikke lese Bibelen uten å lese Koranen, i hvert fall ikke i dag, og i Koranen møter vi dessuten mange av Bibelens karakterer på nytt. Moses er vel den personen som nevnes oftest i Koranen. Koranen fremstår nok for mange, også for meg, som litt fremmed, men den er altså en hovednøkkel til islam og en kilde til stor poetisk skjønnhet – jeg synes det er en underlig og helt unik bok.

3. Forbrytelse og straff av Dostojevskij! 

– Jeg kommer ikke utenom dem. Dialogene mellom forbryteren Raskolnikov og etterforskeren Porifirij Petrovitsj er elektriske og ulidelig spennende, og de inngående beskrivelsene av sjelekvalene til Raskolnikov gjør sterkt inntrykk også 150 år etter at boka ble skrevet. Romanen brakte meg inn i tre verdener, da jeg leste den som tenåring: Dostojevskijs forfatterskap, til Russland, og inn i den store russiske litteraturen.

Kult, hva er den neste boka du skal lese?

– Jeg har fått dyr på hjernen i det siste, så Jonathan Safran Foers Eating Animals må gjenleses. Den ble til etter at forfatteren ble pappa og ville finne ut hvor maten han ga sønnen egentlig kom fra, og om de egentlig spiste den maten de burde spise.

Kaja Schjerven Mollerin. (Foto: Privat)                                                                                                                                                                                                                         g

Kaja Schjerven Mollerin
Den neste vi stoler på kan gi oss gode litteraturtips er Kaja Schjerven Mollerin. Hun har doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo, er kritiker i Klassekampen, tidligere redaktør av tidsskriftet Vinduet, og har skrevet flere bøker, blant andre en om forfatter Susan Sontag. En ekte litteraturkjenner? Det kan man vel si.

– Kan du tipse om tre bøker du mener man bør lese? Og hvorfor bør man lese disse?

1. Charles Dickens’ Bleak House

– Dickens er en enormt god personskildrer. Dette er en besettende fortelling om et arveoppgjør som aldri tar slutt, og, som så ofte hos Dickens, en gripende historie om et barn som blir forlatt og funnet og forlatt igjen.

2. Arundhati Roys Broken Republic

– Roy er fortsatt kanskje best kjent som forfatteren av braksuksessen Guden for små ting, men hun har i lang tid også vært en modig og kompromissløs politisk aktivist. Her følger hun de indiske maoistene i tre uker, i deres kamp for blant å forsvare urbefolkningens landområder fra den ekspandernde gruveindustrien.

3. Tone Hødnebøs Nytte og utførte gjerninger

– “Jeg visste ikke hva som var sant eller ikke”, skriver Hødnebø mot slutten av denne rike og kloke diktsamlingen, hvor hun i dikt etter dikt viser hvordan litteraturen kan være en kilde til erkjennelse.

– Alle disse tre bøkene viser alle på hver sin måte livets rikdom og livets vanskeligheter. Og hva som kan stå på spill i de mest avgjørende øyeblikk.

Og hvilken bok er den neste du skal lese?

– Den amerikanske journalisten John Reeds øyevitneskildring av den russiske revolusjon, Ten Days That Shook the World.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar