Kunståpningene du ikke vil gå glipp av denne uka

Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Oslo byr nok en gang på et bredt utvalg av kunstutstillinger, men vi har samlet de aller beste blant de aller mest aktuelle for deg.

VERNISSAGEGUIDEN: Hvordan står det til med livet som menneske om dagen? Kanskje kunsten kan fortelle deg noe om akkurat det. Med både lokale kunstnere og storfine besøk fra utlandet byr hovedstaden — hovedsakelig gjennom film, foto, fortelling og maleri — på opplevelser som blant annet undersøker maleriets muligheter, minoritetenes rettigheter, pessimistiske tilstander og barnas perspektiver.

Gavin Jantjes’ utstilling åpner torsdag. Foto: Oslo Kunstforening

«The Exogienic Series (Aqua)» av Gavin Jantjes på Oslo Kunstforening
(Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Oslo Kunstforening skal presentere nye arbeider av den sørafrikanske kunstneren Gavisn Jantjes. Kunstneren er kjent for mange som seniorkurator for internasjonal kunst ved Nasjonalmuseet, og tidligere kunstnerisk leder ved Henie Onstad Kunstsenter.

Utstillingen består av en serie med fjorten større lerret som presenterer de håndgripelige resultatene av hans undersøkelser rundt hva som fremdeles er mulig innenfor maleriets felt etter postmodernisme og koseptualisme.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 5. oktober til 5. november. Mer info på Facebook HER.

Europas første retrospektive utstilling med fotokunstner Catherine Opie åpner torsdag. Foto: Henie Onstad Kunstsenter

«Et øye med verden» av Catherine Opie på Henie Onstad Kunstsenter
(Sonja Henies vei 31, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 22.00)
NB! Krever påmelding/medlemsskap i HOK-klubb

Henie Onstad Kunstsenter åpner i dag den første europeiske retrospektive utstillingen til den anerkjente, amerikanske fotokunstneren Catherine Opie. Helt siden tidlig på 90-tallet har kunstneren presentert bilder av personer, subkulturer, landskap og miljøer med et engasjement for hvordan vi lever, minoritetenes rettigheter, demokrati og likeverd.

Opie har tidligere stilt ut ved prestisjetunge institusjoner som Centre Pompidou i Paris, Guggenheim Museum i New York og The Los Angeles County Museum of Art.

Utstillingen holder ellers åpent fra 6. oktober 2017 til 7. januar 2018. Mer info på Facebook HER.

Utstilling med kunstnere fra Frysja Kunstsenter. Foto: BOA

«Samlet» – utstilling med kunstnere fra Frysja Kunstsenter på BOA
(Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Frysja Kunstsenter er et kunstnerfellesskap i gamle fabrikkbygninger ved den øvre delen av Akerselva i Oslo, og har huset kunstnere siden tidlig på 70-tallet. Kunstner Birgitte Sigmundstad har laget en film om kunstsenteret, og i den forbindelse åpnes også en utstilling med kunstnerne som holder til der på BOA.

Over 40 kunstnere viser ett eller flere verk, og filmen til Sigmundstad, “Jeg må til bunns her”, vil også vises.

Utstillingen holder ellers åpent fra 5. til 22. oktober. Mer info på Facebook HER.

Forestillingen “Det nye mennesket” holdes på Frognerbadet. Foto: Victoria Phil Lind

«Det nye mennesket» av Victoria Phil Lind på Frognerbadet
(Middelthuns gate 28, forestilling lørdag og søndag kl. 18.30)
NB! Krever påmelding

“Det nye mennesket” er en forestilling av Victoria Phil Lind, som vises på Frognerbadet denne helga. Basert på tekster av blant andre Ole Martin Moen, Ingeborg Bachmann, Charles Bukowski og 13-år gamle Sara Schwardt sin brevveksling med Astrid Lindgren, sirkler forestillingen inn sårbarheten som står på spill ved å ha selve mennesket som prosjekt.

Forestillingen stiller spørsmål som: Er smerte, fødsel, sykdom og alderdom opplevelser som er verdt å undersøke, eller bør de fjernes fra den menneskelige erfaring? Hva er barnets perspektiv og valgmuligheter, som ufrivillig midtpunkt i utviklingen av “Det nye mennesket? Og hva vil det si å skape et nytt menneske i sitt bilde ut fra et filosofisk, politisk og kunstnerisk ståsted?

Mer info på Facebook HER.

Ronak Moshtaghi. (Foto: Destiny’s atelier)

«Never Translate This Text» av Ronak Moshtaghi på Destiny’s Atelier
(Riddervolds gate 9, åpning fredag)

Kunstner Ronak Moshtaghi er født i Tehran i Iran og bor og arbeider i Oslo. Hun har en bachelorgrad i maleri fra Tehran og en mastergrad i kunst fra Kunstakademiet i Oslo. På Destiny’s atelier viser hun utstillingen “Never Translate This Text” i helgen.

Utstillingen holder ellers åpent lørdag og søndag denne uka. Mer info på Facebook HER.

Dobbel utstillingsåpning på Galleri LNM. På bildet: Maleri av William Nicolaysen. (Foto: Galleri LNM)

Dobbel utstillingsåpning på galleri LNM: Janne Gill Johannesen og William Nicolaysen
(Kongens gate 2, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Galleri LNM åpner to utstillinger i dag. Den ene med kunstneren Janna Gill Johannesen. Hverdagslige objekter og rom er utgangspunktet for hennes motivverden, som ofte kombinerer dominerende renskårne geometriske former med figurative innslag. Objektene og stemningen i motivene refererer til hendelser og mennesker fra kunstnerens egen historie.

Den andre utstillingen som åpner er “Surfacing” med William Nicolaysen. Nyhetsbildlet og tidsånden er bakteppet i hans bilder. Kunstneren ønsker å formidle en følelse av uro, en truende og pessimistisk tilstand som gir en melankolsk avspeiling av det som skjer rundt oss. Han bruker fabrikkbygninger eller andre tilsynelatende forlatte bygg, men uten konkrete referanser.

Utstillingene holder ellers åpent fra 5. til 29. oktober. Mer info på Facebook HER og HER.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar