Ukas fem beste utstillingsåpninger

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Oslo byr på fotografi, maleri, grafikk og tegning. Vi har samlet de beste kunståpningene.

VERNISSAGEGUIDEN: To kunstnere reflekterer rundt overlevelsesstrategier, en vender til nonfigurativt maleri etter å ha jobbet lenge med det figurative, og en annen tegner horisontale, repetitive streker. Få med deg disse fem åpningene.

Marthe Karen Kampen og Johannes B. Hansen. (Foto: Norske Grafikere)

«Milking a mean cow – drømmer i en urolig tid» Johannes B. Hansen og Marthe Karen Kampen på Norske Grafikere
(Tollbugata 24, åpning torsdag fra kl. 18.00)

Kunstnerne Johannes B. Hansen og Marthe Karen Kampen reflekterer i sitt nye utstillingsprosjekt rundt overlevelsesstrategier, og bruker grafikkens egenart til å variere over det samme motivet. Arbeidene i utstillingen er monotypier, tresnitt og treskulpturer.

Kunstnerne har produsert individuelle arbeider. De  lar de det stå åpent hva den onde kua i tittelen refererer til, om det så er den utfordrende kunsten eller den dramatiske verden. Hva man må gjøre for å overleve kan være forbundet med noe problematisk, og for å overleve som kunstnere er de avhengige av næring for sine drømmer, drømmer i en urolig tid.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 12. oktober til 12. november. Info på Facebook HER.

Erik Pirolt stiller ut på Noplace fredag. (Foto: Noplace)

«Why The Dead Garden Doesn’t Bloom» av Erik Pirolt på Noplace
(Oslogate 2b, åpning fredag fra kl. 19.00 til 22.00)

“En unik visning av et stort mesterverk fra 1627 av Erik Pirolt” står det i utstillingsbeskrivelsen til kunstner Erik Pirolt utstilling på Noplace som åpner fredag. Utstillingen holder ellers åpent fra 13. til 29. oktober. Mer info på Facebook HER.

«Nye tegninger» av Inger Johanne Grytting på Vigeland-museet
(Nobels gate 32, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Inger Johanne Grytting viser nye tegninger. (Foto: Vigeland-Museet)

Kunstner Inger Johanne Grytting viser nye tegninger på Vigeland-museet. Hovedelementet i hennes tegninger er den horisontale, repetitive streken. Hun tegner tette, parallelle linjer, og før hver ny tegning definerer hun selvvalgte begrensninger, som bidrar til å skape motstand i utførelsen. Hvert strøk bærer med seg kroppens tyngde når blyanten styres over billedflaten.

Strekene er ikke abstrakte, de kommuniserer på lave frekvenser. De er meningsbærere, men uoversettbare.

Utstillinge holder ellers åpent fra 12. oktober til januar 2018. Mer info på Facebook HER.

Terje Abusdal. (Foto: Nordic Anthology)

«Indian Interiors» av Terje Abusdal på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 17.00 til 19.00)

Den tolvte utgaven av utstillingsserien Nordic Anthology åpner i kveld på Fotogalleriet, denne gangen med fotokunstner Terje Abusdal, som blant annet nylig vant en av verdens største fotokonkurranser, Leica Oskar Barnack Award.

“Through the Himalayan foothills, in the town of New Tehri, a possible answer happened upon me when passing an X-ray clinic. Because what I really wanted to show, was out of sight.”, står det i utstillingsteksten.

Utstillingen holder åpent fra 12. til 22. oktober. Mer info på Facebook HER.

Bjørn Ransve viser nonfigurative malerier. (Foto: Oslo Kunsthandel)

«Nonfigurative malerier» av Bjørn Ransve på Oslo Kunsthandel
(Kristian Augusts gate 13, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Bjørn Ransve har marker seg som en av Norges fremste samtidskunstnere, og har hatt en tydelig stemme i kunstdebatten siden 1960-tallet. Ransve definerer seg selv som en figurativ kunstner, men gjennom arbeidet med det figurative har likevel behovet for å utforske det nonfigurative presset seg frem – og Oslo Kunsthandel stiller nå ut kunstnerens nonfigurative malerier.

Ransve ønsker å utforske hvor langt han kan bevege seg fra sitt eget utgangspunkt uten å miste kontakten med kjernen. Er det derfor de nonfigurative bildene gir assosiasjoner til noe romlig?

Utstillingen holder ellers åpent fra 12. oktober til 5. november. Info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar