VERNISSAGEGUIDEN

Ukas beste utstillingsåpninger

SOFT galleri
SOFT galleri
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Blant årets første utstillingsåpninger finner du blant annet film, skulptur, dikt, foto og en utstilling med sitt eget DJ-program.

VERNISSAGEGUIDEN er tilbake! 2018 starter bra på kunstfronten, og vi gleder oss til å få med oss alle de anbefalte utstillingene denne uka — med kunstnerne Snorre Ytterstad, Jon Gundersen, Book & Héden, Tarje Eikanger Gullaksen, Ingrid Torvund og Marianne Hekse. I tillegg åpner Rod Bianco Gallery og Galleri Brandstrup simultant utstillinger med Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes.

Snorre Ytterstad, «Hvis alt du har er en hammer» vises på Kunstnerforbundet. (Foto: Kunstnerforbundet)

Utstillingsåpninger på Kunstnerforbundet
(Kjeld stubs gate 3, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Torsdag åpner Kunstnerforbundet fire separatutstillinger: «The Gashlighting»av Snorre Ytterstad , «Implosjon/eksplosjon» av Jon Gundersen, «KNOW-HOW / SHOW-HOW» av Book & Héden, og «Beholdere» av Tarje Eikanger Gullaksen.

Utstillingene holder ellers åpent fra 11. januar til 18. februar. Mer info HER.

Annonse
Marianne Hekse åpner utstilling torsdag. (Foto: QBG)

«Tennessee Waltz» av Marianne Heske på QBG
(Tordenskioldsgate 5, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

«Så når noens platesamling blir spist opp av flammene, er det selvsagt en katastrofe. Ikke bare for den uheldige, men for hver og en som får høre om det. Og for alle oss som oppsøker QB og Marianne Heskes meditasjon over det tapte. Ikke fordi musikk bare forsvinner så der – det finnes som oftest enda noen eksemplarer av en plate et sted der ute i verden, men fordi slikt er dypt personlig; det er om nettopp det eksemplaret man skrev sine initialer på når man gikk på ungdomsskolen, den med det lille hakket mot slutten av b-siden som kom av at man var litt ustø en gang, eller den artisten selv en gang skrev navnet sitt på fordi man sto i kø og ventet.», skriver Tommy Olsson i utstillingsteksten til Marianne Hekses utstilling som åpner i dag.

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. januar til 3. februar. Mer info HER.

Ingrid Torvund, «Protection against an evil friend» åpner torsdag. (Foto: SOFT galleri)

«Protection Against an Evil Friend» av Ingrid Torvund på SOFT galleri
(Rådhusgata 20, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Ingrid Torvund fordyper seg i kunstfilm og arbeider med den siste filmen i triologien «I found you under earth, under blood», som den nye scenen som presenteres i utstillingen er en del av. Torvund viser også kostymer og tekstile arbeider.

Torvund inspireres av menneskets trang til å skape en mytologi, et system av det kaoset som eksisterer mellom natur og kultur. Filmene hennes svever mellom planlagt fiksjon og dokumentasjon av performance. 

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. januar til 18. februar. Mer info HER.

Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes stiller ut både på Rod Bianco og på Galleri Brandstrup. (Foto: Rod Bianco Gallery)

«Noe Maa Gaa I Stykker» av Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes på Rod Bianco Gallery
(Waldemar Thranes gate 84c, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Fem år etter sine siste samarbeidsprosjekter, er Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes tilbake med to samarbeidende utstillinger med nye, felles kunstverk. Sentralt i utstillingen står den norske forfatteren Stig Sæterbakken(1966-2012). Som en del av utstillingen vises også originalt, hittil upublisert materiale fra Stig Sæterbakkens kunstneriske virke – blant annet dikt, fotografier og opptak av Sæterbakkens rockeband.

Utstillingen holder ellers åpent fra 12. januar til 18. februar. Mer info HER.

«Den borgerlige byrde» åpner fredag. (Foto: Galleri Brandstrup)

«Den borgerlige byrde» av Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes på Galleri Brandstrup
(Tjuvholmen allé 5, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Melgaard og Bjertnes’ utstilling på Galleri Brandstrup går simultant med at de også stiller ut på Rod Bianco. «Den borgerlige byrde» inneholder skulpturer, installasjon og 15 nye oljemalerier utformet av begge kunstnerne — hvorav det største er over seks meter langt. Sentralt i denne utstillingen er også et eget DJ-program, der ikke mindre enn syv norske DJ’er skal spille under den tre uker lange utstillingsperioden. DJ-programmet er satt sammen av DJ Strangefruit.

Utstillingen holder ellers åpent fra 12. januar til 4. februar. Mer info HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar