Svartelistet 10 000 kunstnere – dømt til to års fengsel

Republic of Korea, offisiell fotograf: Heo Manjin
Republic of Korea, offisiell fotograf: Heo Manjin
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

«Det er ekstremt at regjeringen, som sitter øverst i makthierarkiet, har organisert, planlagt og utført en slik diskriminerende behandling av kunstnere», sier lagmannsretten i Seoul.

Sør-Koreas tidligere kulturminister er dømt til to år i fengsel for å ha bidratt til å nekte flere tusener kunstnere offentlig støtte.

For om lag to år siden kom nyheten om svartelisten, hvis mål var å nekte kunstnerne på den statlig støtte — og på toppen av det hele overvåke disse. Hvorfor? Fordi de kritiserte, eller ikke støttet eks-president Geun-Hye Park — som i fjor rystet en hel verden med sin spektakulære korrupsjonsskandale.

På tirsdag ble landets tidligere kulturminister Yoon-Sun Cho dømt til to år i fengsel for å ha medvirket til denne listen, hvor blant annet regissør Chan-Wook Park og kunstner Min-Ouk Lim var oppført.

Les også: Chan-Wook Park innfrir alle rykter om ham som en av verdens aller mest talentfulle regissører

Annonse
Cho Yoon-sun. (Foto: ACROFAN/Wikimedia Commons)

Skyldig i konspirasjon

Sammen med eks-presidentens stabsjef, Ki-Choon Choi, og fire andre offentlige ansatte, ble kulturministeren arrestert i januar i fjor. I juli samme år ble alle dømt: Kim til tre års fengsel for maktmisbruk og for å ikke fortelle sannheten i retten, og de fire andre til mellom 18 måneder og to års fengsel for å ha medvirket til svartelisten, ifølge Artnet.

Les også: Derfor ble den koreanske presidenten felt

Cho ble dømt for å ha løyet om sin kjennskap til listen, men ble i motsetning til de andre løslatt etter å ha fått en betinget dom. Men på tirsdag forrige uke reverserte domstolene avgjørelsen og fant kulturministeren skyldig i konspirasjon, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Retten gikk gjennom den opprinnelige saken på nytt og fant det sansynlig å tro av Cho hadde et ord med i avgjørelsen om å «prøve å stoppe støtten til enkelte kunstnere».

I tillegg til å gi Cho ny straff på to års fengsel utvidet retten også dommen mot den tidligere stabsjefen Kim til fire års fengsel, da han også ble funnet skyldig i å ha tvunget andre tjenestemenn til å gå av hvis de var mot svartelisten.

Geun-Hye Park ankommer Mehrabad flyplass i Iran (Foto: Reuters)

Enda en skandale

«Det er ekstremt at presidenten og hennes assistenter, som sitter øverst i makthierarkiet, har organisert, planlagt og utført en slik diskriminerende behandling av kunstnere» skal retten ha sagt ifølge Variety. «Det finnes ikke noe som er rett eller galt i kulturuttrykk […] At regjeringen diskriminerer de som tenker annerledes, fører til totalitarisme».

Tidligere president Park nekter å ha hatt noe med svartelisten å gjøre, men retten har blitt informert om at hun skal ha visst om tiltakene som har blitt gjort mot Sør-Koreanske kunstnere ved flere anledninger.

Park selv er fortsatt i retten, etter avsløringene om at en kristen-buddhistisk-sjamanistisk-aktig sekt skal ha redigert talene hennes, utpekt diplomatstillinger til uberettigede og hatt stor innflytelse på presidenten.

Park ble stilt for riksretten og avsatt i fjor, noe som mottok vill jubel i befolkningen, som mobiliserte enorme demonstrasjoner siden avsløringene om presidenten kom.

Cho Yoon-sun i et møte med Patricia Schultz i september 2016. (Foto: Republic of Korea, offisiell fotograf: Jeon Han)

– Det rammer de underrepresenterte kunstnerne hardest

Artnet har snakket med den New York-baserte kunstforhandleren Tina Kim, som blant andre representerer to av kunstnerne på svartelisten: Chan-Kyong Park og Minouk Lim.

– Jeg ble ikke overrasket over beskyldningene mot myndighetene, og jeg har lite forventninger til kulturministeren. Jeg har alltid tenkt at det å få statlig støtte i Korea er som en hodepine som kan lede til unødvendig etterforskning, sier Kim til Artnet.

Hun mener også at listen rammer kunstnere «nederst på pyramiden»— de som er under representert — hardest.

– De som utfordrer sensuren i landet for å beholde kreativiteten sin er de mest sårbare. Det er de som trenger statlig eller offentlig støtte aller mest for å kunne fortsette praksisen sin.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar