Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Utforskninger av bilder, film og tegning som medium — og som uttrykk for kollektive og individuelle erfaringer — står på dagsorden for ukens utstillingsåpninger.

Denne uka byr både større og mindre utstillingsrom til vernissage som er verdt å få med seg. Vi ser fram til å se samtidskunst i Nasjonalgalleriets tradisjonstunge utstillingssaler og massive mengder kunstfilm under festivalen Sad Disco Fantasia. Les mer om disse, samt tre andre utstillingsåpninger som vi anbefaler denne uken.

Ida Ekblads utstilte verk på Nasjonalmuseets utstilling «Troløse bilder». (Foto: Danby Choi).

«Troløse bilder» på Nasjonalgalleriet

(Universitetsgata 13, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00.)

Torsdag åpner samtidskunstutstillingen «Troløse bilder» på Nasjonalgalleriet. Utstillingen favner bredt og omfatter alt fra internasjonalt anerkjente og veletablerte kunstnere som Cindy Sherman og Stan Douglas til den lynferske instagramkunstneren Maria Pasenau.

Gjennom et utvalg på nærmere 40 verk åpner kurator Andrea Kroksnes for en diskusjon rundt utviklingen av forholdet mellom bilde og virkelighet de siste fire tiårene. Teknikkene varierer fra bricolage (kombinasjonskunst) til film og foto. Som helhet utforsker utstillingen bildets definisjonsmakt i et samfunn som i økende grad skaper og påvirkes av visuelle uttrykk.

Annonse

Utstillingen står til 13. mai. Les mer her.

Dag Alveng (Foto: Henie Onstad Kunstsenter.)

«Dag Alveng – Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter

(Sonja Henies vei 31, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

NB! Bare for medlemmer

Siden han debuterte i 1979, har Dag Alveng markert seg som en fotograf i særklasse. Han har vist sine bilder på en rekke solo- og gruppeutstillinger både i inn- og utland. Alvengs bilder kjennetegnes av hans tekniske perfeksjonisme, rik detaljgjengivelse og et unikt spekter av grånyanser.

Som en del av sin femårige fotosatsning åpner Henie Onstad Kunstsenter torsdag en omfattende retrospektiv utstilling av Alvengs kunstnergjerning. Her kan man se alt fra tidlige serier som «Asylum» (1979-1982) til hans nyeste serie «Sjakk» (2017-). Samlet gir de nesten 200 verkene en god oversikt over Dag Alvengs bidrag til fotokunsten, og manifesterer hans posisjon som en av Norges mest innflytelsesrike kunstfotografer.

Utstillingen står til 6. mai. Les mer her.

«Wildlife» av Karin Augusta Nogva på Norske Grafikere åpner i kveld.

«Wilde Life» av Karin Augusta Nogva på Norske Grafikere

(Tollbugata 24, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

I utstillingen «Wilde Life» reflekterer Karin Augusta Nogva forholdet mellom samfunn og natur gjennom tresnitt og tekstilarbeider. Mer spesifikt retter Nogva oppmerksomheten mot det menneskelig konsums innvirkning på verdens artsmangfold. Nogva utforsker menneskets dekonstruksjon av naturen og forsøk på å rekonstruere den. «Wilde Life» skildrer dobbeltheten i dette, og den evige drakampen mellom menneske og natur.

Utstillingen står til 4. mars. Les mer her.

(Foto: Tegnerforbundet.)

Mette Stausland og Robert Wood på Tegnerforbundet

(Rådhusgata 17, åpning torsdag fra kl 18.00 til 20.00)

Fra torsdag av stilles Mette Stausland og Robert Wood ut sammen i Tegnerforbundets galleri. De to kunstnerne har tidligere vært vist sammen i Kristiansand Kunsthall, og er også å finne i en semipermanent utstilling på Bomuldsfabrikken. Til tross for sine nokså ulike kunstneriske uttrykk, har de to kunstnerne en likartet tilnærming til prosesser. Stauslands energiske og spontane tegninger av mønster og former samtaler derfor godt med Woods tredimensjonale utforskning av strukturer og rom. I sentrum for utstillingen står Stausland og Woods utvidede forståelse av tegnebegrepet.

Utstillingen står til 11. mars. Les mer her.

«Sad Disco Fantasia» åpner på Kunsthall Oslo, Kunstnernes Hus Kino og Cinemateket på i kveld.

«Sad Disco Fantasia» på Kunsthall Oslo, Kunstnernes Hus kino og Cinemateket

(Åpning torsdag kl. 20.00 i Kunsthall Oslo, Rostock gata 2-4)

«Sad Disco Fantasia» er en festival om film som «event», arrangert av Kunsthall Oslo, Kunstnernes Hus kino og Cinemateket. Over fire dager byr de tre aktørene på et imponerende og variert program av ny og gammel kunstfilm, fra Kenneth Angers ikoniske «Rabbit’s Moon» (1950/72) til Anne Haugsgjerds «Flink pike… Sitt pent!» (1991) og Rosalind Nashashibis «Vivian’s garden» (2017). Festivalen åpnes i Kunsthall Oslo torsdag kl. 20 med det rituelle verket «Water from the Waist Down», som kombinerer Marie Kølbek Iversens film «Star Messenger» med en performance av Diana Policarpo og skulpturserien «Other ways» av Gaia Fugazza som vil bli vist i de besøkendes munn.

Festivalen varer fra 8.-11. februar. Se programmet og les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar