Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Sara Christensen
Sara Christensen
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

En rød tråd for denne ukas utstillingsåpninger er konseptuelle utfordringer av perspektivet.

Det ligger an til en nokså rolig uke på utstillingsfronten, det betyr imidlertid ikke at byen er uten gode muligheter for de som vil få med seg en utstillingsåpning eller tre.

Vi ser frem til Sara Christensens utstilling på Galleri 69, hvor perspektivet utfordres, både bokstavelig talt og i en mer overført betydning. Hva er det som avgjør om noe er skeivt eller rett? Riktig eller galt?

Det blir også dobbelvernissage på Tegnerforbundet, hvor Ane Landfald og Arne Ingvaldsen på hver sin måte skaper utfordrende perspektiver på lys, mørke og romlighet med tegningen som medium.

Camilla Jensen inntar Lumina Gallery med en fotoserie som utfordrer opplevelsen av jeg-et. Mens, det blir ung kunst og nye perspektiver på Galleri Kladden og under Granumfestivalen.

Annonse
Det absolutte mørket i Ane Landfalds tegninger får dem til å minne om malerier. (Foto: Tegnerforbundet.)

Ane Landfald og Arne Ingvaldsen på Tegnerforbundet

(Rådhusgata 17, åpning torsdag 26/4 kl. 18.)

Ane Landfald og Arne Ingvaldsen åpner hver sin soloutstilling på Tegnerforbundet i kveld.

«Lagvis oppbygning plutselig kollaps» er Ane Landfalds største separatutstilling hittil. Hun viser et utvalg tegninger inspirert av bevegelser i jordskorpen. Paletten er mørk, fargene befinner seg gjerne i spekteret mellom mørk grå og sort. Motivene bygger hun opp steg for steg, til det er i ferd må å bli slukt av et altoppslukende mørke. Utgangspunktet for flere av verkene Landfald viser på Tegnerforbundet er leirskredet i Verdal i 1893, hvor store mengder jord kollapset, uten forvarsel, midt på natta.

I «Andre Objekt» viser Arne Ingvaldsen et utvalg kulltegninger på papir. Ved første øyekast slår Ingvaldsens tegninger en som ytterst minimalistiske og konkrete. De er bygget opp av enkle sorte figurer mot et hvitt underlag. Det oppstår imidlertid en følelse av dybde og rom, når disse geometriske formene møter lys og rom i et utstillingsrom. Figurene ser ut til å være brettet over hverandre, hvilket gir inntrykk av en dybde i motivet. På denne måten gir Ingvaldsens tegninger inntrykk av noe tredimmensjonalt, samtidig som de fortsetter å være rent grafiske figurer.

Utstillingene står til 27. mai. Les mer HER.

Se Camilla Jensens selvportretter på Lumina Gallery. (Foto: Camilla Jensen.)

«Quantum» av Camilla Jensen på Lumina Gallery/Røverstaden

(Munkedamsveien 15, åpning 26. april kl. 19.00)

Camilla Jensen har de siste tre årene utforsket seg selv med selvportrettet som medium. Dette har resultert i fotoboken «Quantum», og nå stiller hun ut utvalgte verk fra prosjektet på Lumina Gallery. I «Quantum» reflekterer Jensen over hva som er hennes «sanne jeg», med utgangspunkt i sitt eget selvbilde. I en tid hvor vi overveldes av selfies og kontinuerlig forsøker å promoterer oss selv med utgangspunkt i vår egenhet, oppleves det som spennende å gå inn i Jensens univers. Til hvilken grad bestemmes vårt jeg av vårt eget speilbilde?

Les mer HER.

Maleri av Jonas Greni. (Foto: Jonas Greni.)

«Best å kjappe seg» av Jonas Greni på Galleri Kladden

(Brugata 12, åpning torsdag 26. april kl. 19.00)

I et av Oslos nyeste utstillingsrom åpner Jonas Greni utstillingen «Best å kjappe seg». Greni, som for øyeblikket studerer på kunstakademiet i Trondheim, arbeider i et mangfold av sjangre: maleri, grafikk, tegning, fotografi og performance. På Galleri Kladden viser Greni oljemaleri og installasjon.

Utstillingen står til 2. mai. Les mer HER.

Omstendighetene påvirker ofte om noe oppleves som skjevt, skriver Sara Christensen i beskrivelsen av sin nye utstilling på Galleri 69. (Foto: Sara Christensen.)

«Hvem sagde Det!» av Sara Christensen på Galleri 69

(Toftes gate 69, åpning fredag 27. april kl. 19.00)

På fredag åpner Sara Christensen «Hvem sagde Det!» på Galleri 69. Utstillingen består av en serie verk av Sara Christensen i variable medier, samt en videoserie av Ellen Christensen. Et gjennomgående tema for utstillingen er å skildre hvordan vi må feile for å lære. I en egen beskrivelse av «Hvem sagde Det!» skriver Christensen:

«Nu og da bliver det eneste rigtige, at gamble på at man har sat sig på rigtig pind og håbe på at den ikke knækker. Perspektiver forandres i takt med og måske under forudsætning af, at vi trækker vejret. I nogen situationer kan det dog være hensigtsmæssigt at holde det.»

Utstillingen står til 6. mai. Les mer HER.

Den tiende utgaven av Granumfestivalen finner sted denne helga. (Foto: Granumfestivalen.)

Granumfestivalen 2018

(Vulkan 17, lørdag 28. april fra kl. 14.00-03.00)

På lørdag går den tiende utgaven av Granumfestivalen av stabelen. Temaet for årets festival er natur, med et særlig fokus på miljø og bærekraft.

Som en del av festivalen vil elevene ved Granum Kunstfagskole vise fram noen av sine arbeider i en salgsutstilling, hvor inntektene går til Klimasøksmålet. Her kan man både bli kjent med nye, unge kunstnerskap og støtte en god sak.

Les mer HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar