Kim Erlandsen/NRK P3
Kaveh mister lytterne

Sju steg ned fra toppen

Kaveh var et norsk rap-håp. Til den grad at NRK P3 lagde nett-tv-serien «Sju steg mot toppen» om ham. Slik gikk han alle stegene ned igjen.
Saken er Slik mistet Kaveh sitt publikum.

Han var Grünerløkkas stolthet, og senere et håp for norsk rap.

Men Kaveh byttet språk, stil og plateselskaper som en konge, før han havnet i beef, ble stille, mistet lyttere og til slutt tok mageplask med «fuck jøder»-oppstøtet tidligere i sommer.

Den unge norske rapperen gikk rett og slett fra å vært et norsk rap-håp, til å bli hele Norges hat-rapper.

Hvordan skjedde det? NRK P3 hadde jo bygget ham opp med «Sju steg mot toppen».

Vel, slik:

Kaveh ved nomineringsfesten til P3 Gull i 2014. (Foto: Kim Erlandsen/NRK P3.)

1. Hyppige labelbytter

Til tross for en forholdsvis kort karriere, har Kaveh hatt unaturlig hyppige labelbytter. Han vært «signa» til gigantiske Universal, 5-Star (plateselskapet til masterminden bak Nico & Vinz, Amanual Kidane), Gunnar Greves MER og hatt Gunnar Greve som manager. Det har ført til en vanskelig og uendelig miks mellom radiopop-frierer og gatebangere.

2. Språkforvirring

Kaveh har alltid flagget hvor han kommer fra, og med hodet hevet. Han hadde ektefølt lingo, og var en litt sånn lættis type, som var gangster uten å være for seriøs. Det var liksom han. Men etter at han begynte å rappe på engelsk prøver han å være Rick Ross og Jay-Z samtidig, og selvom det teknisk sett bærer både god produksjon og rapping, så er dette ting man har hørt før. Det virker dessuten lite genuint, og mangler total karakter.

At Kaveh plutselig begynner å rappe på engelsk kan virke strategisk. I likhet med mange andre norske artister, har han ønsket å nå et enda større publikum. Men fallhøyden er også stor.

Om man ser på den mest strømmede sangen hans på Spotify, «Snufs», ligger den i skrivende stund med over 11 millioner avspillinger. Hans mest strømmede engelske låt, «Self Made» (2018) er spilt knappe 68.000 ganger.

3. Musikalsk stollek

Det mønsteret som har vært symptomatisk for Kaveh sin karriere, er hyppige bytter. Det gjelder likefullt den musikalske stilbredden hans. Men det blir litt vanskelig å forholde seg til en fyr som i det ene øyeblikket etterlyser flere flerkulturelle forbilder (på norsk) til en som proklamerer at han trenger at folk forstår en «nigga like me» med grufull autotune.

Kaveh ved nomineringsfesten til P3 Gull i 2014. (Foto: Kim Erlandsen/NRK P3.)

4. Sletter feeden

Om man går inn på Instagramprofilen til Kaveh, finner man bare fire bilder. Han har tidligere hatt flere, men av uvisse årsaker har han slettet bildene. Kan man egentlig stole på mennesker som sletter bildene de legger ut på instagram? Haha. Jo, men serr.

5. Arif-beef

Forrige sommer var det duket opp for noe som har vært veldig etterlengtet i rap-verdenen i Norge. Nemlig, en beef. Og hvem andre enn Kaveh kunne være involvert? Vel, i det andre hjørnet sto Arif. Det hele skal ha startet med at Kaveh sendte en snap under en Arif-konsert, hvor han la til teksten «Se, ingen danser til musikken din». Det var dumt, for beefen i etterkant tapte han.

6. Ikke produktiv nok

Kaveh har kun utgitt ett album. «Sannheten sårer» (2014) var greit nok, men nå er det altså fire år siden sist vi har hørt en fulllengder fra ham. I mellomtiden har sluppet en EP og mange singler – vi skal ikke kalle ham uproduktiv, men det har i hovedsak vært på engelsk, og som samtlige har floppet. Produktiviteten er med andre ikke på topp.

7. «Fuck jøder»

Den foreløpige siste spikeren i kista, er utsagnet «Fuck jøder», som kom under en familiekonsert tidligere i sommer. Uttalelsen fikk selvsagt flere til å sette kaffen i strupen, og den svake beklagelsen han kom med i etterkant gjorde ikke saken noe bedre. At han i tillegg har flere antisemittiske tweets forsterker det negative inntrykket.