Vernissageguiden
Trondheim

Dette er de beste utstillingene i Trondheim akkurat nå

Uke November
Kunstfremtiden er i Trondheim? (Foto: Trondheim kunstmuseum.)

Fremtiden er?

«The Future is _____» er Trondheim kunstmuseums markering av Skeivt kulturår, den nasjonale markeringen av at det er 50 år siden straffelovens forbud mot seksuelle handlinger mellom menn (§ 213) ble opphevet. En viktig markering for toleranse og fri kjærlighet, om å få være den man vil, og elske hvem man vil.

«The Future is _____» henvender seg til mennesket som et sanselig vesen, hvor det sanselige definerer vår menneskelighet, vår tilhørighet til hverandre. Gjenom lek og sanseopplevelser inviterer utstillingen publikum til å fantasere om hvordan de neste femti årene kan bli. Kan vi se for oss en fremtid hvor vi er helt frie for en binær forståelse, ikke bare av kjønn og seksualitet, men også hvordan vi opplever verden på? Kan vi bryte med med etablerte fortellinger og kunnskapsparadigmer, om vi lytter mer til kroppen enn til hodet?

Utstillingen beskrives som noe en aldri kommer til å glemme av kunstkritiker Mona Pahle Bjerke.

Arne Ekeland (Foto: Kjøpmannsgata Ung Kunst.)

Historisk

38 år siden forrige utstilling har Kjøpmannsgata Ung Kunst endelig kunst av Arne Ekeland i Trondheim.

Det vises et utvalg malerier og tegninger skapt i perioden 1936 til hans død i 1994. Flere av verkene har aldri tidligere vært vist.

Et historisk argument for å vise Ekelands kunst i Trøndelag er hans store betydning for tre nasjonalt anerkjente kunstnere med sterk tilhørighet til regionen; Jacob Weidemann, Oddvar Alstad og Håkon Bleken. For de unge malerne Weidemann og Alstad, var han et ideal på 1940- og 50-tallet, og få om noen annen kunstner har betydd mer for Blekens kunst enn Ekeland, skriver K.U.K. selv.

Opplev en av 1900-tallets fremste norske kunstnere på nært hold, lover utstillingsteksten.

«Your gaze makes me» ved Trøndelag senter for samtidskunst. (Foto: Trøndelag senter for samtidskunst.)

Fikk deg til å se

Trøndelag senter for samtidskunst stiller ut Wendimagegn Belete.

Belete har et ønske om å formidle noe nytt og positivt om afrikansk kolonihistorie, men også utforske egen identitet og historie. Wendimagaegn bor og arbeider i Etiopia og i Norge.

Utstillingen består av Belete sin monumentale installasjon, «Your Gaze Makes Me» (2020-2021), som utforsker kulturarv og identitet, historiefortelling og eierskap.

Gjennom en sammenstilling av fotografier fra digitale arkiver og fysiske objekter aktualiserer kunstneren spørsmål om hvordan historie og identitet formes, og hvem som former fortellingene våre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar