Må jeg begynne å bruke hijab for å slippe uønsket oppmerksomhet på jobb?

Kvinner – og særlig minoritetskvinner – må hele tiden balansere mellom å være synlige og å forsvare vår rett til å bli møtt med respekt, skriver Tehrim Ahmed. (Foto: NTB.)
Kvinner – og særlig minoritetskvinner – må hele tiden balansere mellom å være synlige og å forsvare vår rett til å bli møtt med respekt, skriver Tehrim Ahmed. (Foto: NTB.)
Unge kvinner oversvømmes av seksualiserte meldinger og invitasjoner i arbeidslivet og sosiale medier. Jeg vet at mange kjenner seg igjen. Nå må flere lytte, skriver Tehrim Ahmed.
Om skribenten
Tehrim Ahmed er statsviter og daglig leder i Bydelsfedre.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Tehrim Ahmed kritiserer holdningene hun møtes med fra en del menn i arbeidslivet.

«Tehrim bryr seg bare om jobben sin og ingenting annet». Kommentaren ble sagt av en tidligere kollega til en annen mann – fordi han gjentatte ganger hadde mislyktes i å få den oppmerksomheten han ønsket fra meg, på en måte jeg ikke var komfortabel med.

Jeg skriver dette fordi jeg ønsker å sette ord på noe mange kvinner opplever, men som altfor sjelden diskuteres åpent – særlig når man er ung, synlig og tar plass i offentligheten.

Som muslimsk kvinne med røtter i Pakistan, med høye ambisjoner og en synlig rolle i det norske samfunnet, har jeg flere ganger erfart hvordan profesjonalitet kan bli misforstått – eller ignorert – av menn som ser meg gjennom et helt annet blikk enn som fagperson, leder eller samfunnsdebattant.

Les også: Ut mot NRKs hijab-forbud: – Hva med dreads?

Annonse

Et større strukturelt problem

De siste ukene har jeg opplevd en økning i uønsket og seksualisert oppmerksomhet via sosiale medier – særlig på Snapchat. Forespørsler om sugar babyavtaler, seksuelle meldinger og menn som tilbyr seg å «hjelpe» meg med å opprette en OnlyFans-konto – er bare noen av eksemplene.

Dette er ikke bare et privat ubehag. Det er en del av et større strukturelt problem: Kvinner – og særlig minoritetskvinner – må hele tiden balansere mellom det å være tilgjengelige og synlige i samfunnsdebatten, samtidig som vi må forsvare vår rett til å bli møtt med respekt.

Det skjer også i arbeidslivet. Menn som kommenterer hvordan jeg burde sminke meg, som tråkker over personlige grenser, eller som behandler meg som noe annet enn en fagperson – bidrar ikke til et trygt og likestilt arbeidsmiljø.

Les også: På tide at media legger inn et godt ord om østkanten

En samtale vi må ta mer alvorlig

Jeg skal ikke måtte skjule håret eller endre klesstil for å slippe uønsket oppmerksomhet. Respekt må ikke forutsette avstand – men holdning.

Denne teksten er ikke skrevet for å klage. Den er skrevet for å løfte en samtale vi må ta mer alvorlig:

• Hvordan snakker vi med unge gutter om respekt og grensesetting?
• Hvordan bygger vi et arbeidsliv hvor kvinnelige ledere ikke må velge mellom synlighet og trygghet?
• Hvordan slutter vi å seksualisere kvinner som står i front – og begynner å lytte til det de faktisk sier?

Jeg vet at mange kjenner seg igjen. Nå må flere lytte.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar