Åtte fakta om dronen

Å produsere ett stykk Predator-drone koster et sted mellom 4.5 og 11 millioner amerikanske dollar. Prislappen på den større og mer avanserte utgaven, Reaper, er rundt 30 millioner dollar.

Det var ved Van Nuys Radioplane Factory at krigsfotografen David Conover kom over en ung tekniker ved navn Norma Jeane. Han mente hun hadde potensiale som modell, og hans “funn” ble senere omdøpt til Marilyn Monroe.

En vanlig årsak til tap av droner, er at de styrter. Svikt i maskineriet, rett og slett.

Over 70 land har anskaffet eller utviklet droneteknologi, men bare et fåtall av dem opererer innenfor den mer avanserte, våpenbærende kategorien.

Det var i 1998 utviklingen av den første bevæpnede dronen ble iverksatt – med det formål å fakke Osama Bin Laden. Disse ble satt ut i aksjon først i 2001, i Predator-programmet.

At droner er leketøy for voksne bekreftes av leketøysbutikken Bedreleker.no – som selger et knippe av dem, under fanen “For de voksne”.

I 2012 ba Pentagon den amerikanske Kongressen om å budsjettere fem milliarder dollar til droneformål.

I 2010 ble nesten 100 droneulykker  rapportert av det amerikanske militæret. Ulykker som kostet amerikanske myndigheter i overkant av én million dollar. Per stykk.

Nyheter