Mørke tall for hovedbiblioteket, men Deichmanske Majorstuen får stadig flere besøkende

Gunnar Bothner-By
Gunnar Bothner-By
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Leseglade strømmer til de mindre avdelingene, mens hovedbiblioteket fortsetter å tape publikum. Det til tross for oppgraderinger i millionklassen.

DEICHMANSKE HOVEDBIBLIOTEK i sentrum og filialene i hele Oslo hadde til sammen halvannen million besøk per 31. august. Dette tilsvarer en økning på nær 180.000 fra i fjor, og nær 13 prosent, men den klart tyngste posten i budsjettet, hovedbiblioteket, fortsetter å tape publikum.

Hovedbiblioteket blir stadig mindre populært (Foto: Sean Hayford Oleary)

– Vi har over flere år hatt en utflating, og de siste årene har vi opplevd en klar nedgang i besøkstallene, forteller prosjektleder for hovedbiblioteket, Knut Skansen.

Nå har han fått tilskudd for å oppgradere både barne- og voksenavdelingen i bygget fra 1933, ettersom åpningsdatoen for prestisjebygget i Bjørvika, stadig utsettes:

– Jeg har ikke eksakte tall, men vi vil bruke to eller tre millioner på strakstiltak, som er helt nødvendig for å bevare publikumsmassen. Vi er nødt til å ta vare på kulturinstitusjonen, også mens vi venter, fremhever Skansen.

Annonse

Enkelte rom i hovedbiblioteket skal gjøres mer publikumsvennlig og vil åpne i løpet av oktober. Dermed håper Skansen at flere vil ta i bruk hovedbiblioteket.

– Brukernes vaner har forandret seg. Man drar på biblioteket for å gjøre andre ting enn bare å låne bøker. Dette har vi vært klar over i lang tid, men i påvente av et nytt bygg har vi ikke kunnet gjøre tilstrekkelig med oppgraderinger på Hammersborg, sier han. 

TIL TOPPS: Avdelingssjef ved Deichmanske på Majorstuen, Eirunn Eriksen Gauslaa, har god grunn til å være fornøyd (Foto: Ida Granlund)

MAJORSTUEN TIL TOPPS
En brukerundersøkelse fra i fjor viser at nær halvparten av oss besøker et bibliotek i løpet av året. Stadig færre for å låne bøker, men på Majorstuen filial har også utlånstallene gått opp:

– Utlånstallene har økt om lag 10 prosent det siste året, og kanskje særlig barnefamilier er flinke til å benytte seg av tilbudet, sier avdelingssjef ved Deichmanske på Majorstuen, Eirunn Eriksen Gauslaa.

Filialen er blant flere biblioteker i Oslo som rapporterer om vesentlig økte besøkstall. Sentralt på Oslo Vest og tett med trafikknettet, har filialen hele 54 prosent flere gjester sammenlignet med i fjor. 

– Vi har blitt mer som et åpent hus, hvor man også kan komme for å møte andre, sier Gauslaa, som tror utvidede åpningstider forklarer besøkstallene.

Avdelingslederen forteller at særlig enslige kommer innom biblioteket, enten tidlig om morgenen eller sent om kvelden.

– Det forteller noe om samfunnet vårt at flere kommer for å møte andre. For mange er det bedre å være sammen på biblioteket, enn alene på sofaen, forteller Gauslaa.

Noe statistikken også viser. Deichmanske på Furuset har økt besøkstallene med hele 86 prosent det siste året, etter et halvt års oppussing. Her har imidlertid utlånstallene gått ned.

LITE EGNET: Hele 75 prosent av Deichmanske Hovedbiblioteket går til lagring. (Foto: Sean Hayford Oleary)

– HOVEDBIBLIOTEKET LITE EGNET
Selv om utvidede åpningstider dermed ser ut til å være attraktivt for flere av avdelingene i Oslo, mener Skansen ved hovedbiblioteket at dette ikke ville fungere i det eldre bygget på Hammersborg.

– Bygget er lite publikumsvennlig og det er vanskelig å gjøre endringer der. Hele 75 prosent av bygget går med på lagring av bøker, og bare 15 prosent for publikum, sier han.

Prosjektlederen for det nye hovedbiblioteket er overbevist om at langt flere vil benytte seg av folkebiblioteket, så fort byggeprosjektet i med en prislapp på 3.1 milliarder kroner står klart.

– Våre estimater sier at nærmere to millioner mennesker vil komme innom i Bjørvika det første året. Da vil vi bedre kunne oppfylle samfunnsoppdraget, skape gode publikumsarenaer for debatt og ikke bare fremstå som et lager for bøker, slik bygget på Hammersborg gjør i dag.

Det nye hovedbiblioteket står forhåpentlig klart i desember 2019 eller januar 2020. Dette etter flere runder med forsinkelser og budsjettsprekk.

– Årsaken til at vi ikke har oppgradert tidligere, er at vi har ventet på nytt bygg. Nå frykter vi at dette vil ta enda lengre tid, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar