Dette er Kultur-Norges 100 mektigste mennesker

Subjekt 100 er landets første omfattende kartlegging av Kultur-Norges 100 mektigste. Dette er den norske kultureliten.

Vi snakker ofte om «kultureliten». Men hvem er de egentlig?

Hvem er de som faktisk regjerer i kulturlivet – den bransjen og det samfunnsområdet som kanskje oftest proklamerer likestilling, inkludering og mangfold?

Subjekt 100 er landets første og mest omfattende kartlegging (og rangering!) av Kultur-Norges aller mektigste mennesker.

Slik definerer vi maktbegrepet

Makt er evnen til å få noe til å skje i samfunnet, altså frembringe sosial endring i liten eller stor målestokk. Makt er også kontroll over verdier, som gjør det mulig for en aktør å få andre til å handle på tvers av ønsker eller behov.

Med dette som utgangspunkt kan vi konkludere med at penger og tilgang til ressurser har mye å si. Men Subjekt 100 utmåler også kulturell kapital, talent, formidlingsevne og andre krefter.

Faktisk utøvelse av makt veies tungt i maktmålingene.

Slik arbeidet vi med saken

Subjekt 100 er utarbeidet av Subjekts redaksjon, som har kunnet nominere åpent. Subjekts debattredaktør, Mikkel Ihle Tande, er prosjektleder. Sjefredaktør Danby Choi er juryleder.

Etter en større elimineringsprosess gjenstår 100 navn. Her har juryen brukt journalistisk metode og research for å rangere dem i kvalitativ rekkefølge.

Listen vil revideres årlig, og med utgangspunkt i det inneværende året. Avisen har tidligere rangert Kunst-Norges 50 mektigste, men har fra 2022 rangert mennesker fra hele kulturfeltet. Nå er listen revidert for 2023.

Du må være abonnent for å lese artikkelen. Riv betalingsmuren én gang for alle!
Månedlig
3,–
Deretter kun kr. 245,–/mnd.
Introtilbudet gjelder kun nye abonnenter.
✓ Ingen bindingstid.
✓ 40% studentrabatt
✓ Betal med kort eller Vipps
✓ Fordelsprogrammet er inkludert
× Betal med faktura
Halvårlig
725,–
Spar 50% nå!
Deretter kun kr. 1.450,–/halvår.
Introtilbudet gjelder kun nye abonnenter.
✓ Ingen bindingstid.
✓ 40% studentrabatt
✓ Betal med kort eller Vipps
✓ Fordelsprogrammet er inkludert
× Betal med faktura
Årlig
1.950,–
Deretter kun kr. 2.450,–/år.
Introtilbudet gjelder kun nye abonnenter.
✓ Ingen bindingstid.
✓ 40% studentrabatt
✓ Betal med kort eller Vipps
✓ Fordelsprogrammet er inkludert
× Betal med faktura
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar