Maja Hattvang

Munch-museet starter året med nye samarbeider: Denne uken åpner audiovisuelle «Emma & Edvard»

Etter to år med den mye omtalte +Munch-serien, hvor museet satte den norske kunstneren opp mot både andre norske og internasjonale kunstnere, går Munchmuseet videre til nye samarbeidsutstillinger.

Med samarbeidene ønsker Munch-museet å gi publikummet nye perspektiver på Munch. Men i den nye utstillingsserien er ikke bare kunstnere, men også kuratorer invitert til å gi Munch ny aktualitet og mening. Kuratorene vil også gjennom egne perspektiver, og kanskje også egen kunst kaste nytt lys på Munch og Munchmuseet, skriver museet i eget skriv.

Når Munch blir aktuell på nytt i kveld, er det med en omfattende videoinstallasjon.

Kurator Mieke Bal (71) fra Amsterdams universitet har kuratert utstillingen. (Foto: Maja Hattvang Larsen).

Den nederlandske kunstneren, kuratoren og litteraturteoretikeren Mieke Bal (71) har kuratert utstillingen.

Hun stiller Gustave Flauberts fiktive karakter Emma Bovary, fra den lett skandaløse boka «Madame Bovary», ut med Edvard Munch i det de kaller et audiovisuelt univers. I det minste er den omfattende i lyd og bildeproduksjon.

I et samspill mellom lyd, bilde, Emma & Edvard, skal en finne kjærligheten igjen, «i ensomhetens tid.»

Vi visste ikke at vi levde i ensomhetens tid, men tror gjerne på det, når Mieke Bal sier det med sin akademiske tyngde:

Mieke Bal, som egentlig heter Maria Gertrudis Bal, er professor ved Amsterdams universitet, og har også undervist ved Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. I tillegg til at hun er medgrunnlegger av Amsterdam School for Cultural Analysis.

Munch blir stadig aktuell med nye samarbeider. (Foto: Maja Hattvang Larsen).
«Emma & Edvard – Kjærlighet i ensomhetens tid» plasserer Munchs malerier opp ved siden av nyere videokunst. (Foto: Maja Hattvang Larsen).

Som +Munch-serien beviste med overraskende og mye omtalte samarbeider og visningsformater, vil kanskje noen ganger lettere «søkte» forbindelser og sammenligninger vekke nye assosiasjoner til Edvard Munch. «Kanskje påvirker det også våre egne liv og omstendigheter», skriver museet.

Åpningsfesten, eller vernissagen, som det fint heter, blir også audiovisuell. Festen får lydspor av DJ-ene Svani og Soldal, livekonsert med Pieces of Juno og visuelle effekter av Lionhelmet. Det hele fra klokken halv ni til ti på Munch-museet i kveld.

Alle er velkomne, men mot påmelding. Mer informasjon på Facebook.

Mer kunst? Sjekk ut denne ukas vernissageguide!