Fotogalleriet

Vernissageguiden: Tegning, tekstil, Takashi og mer

Denne torsdagen er det hele seks åpninger vi vil få med oss. Den store vernissagedagen byr på tegning, tekstil, foto og den japanske kunstneren Takashi Murakamis første soloutstilling i Skandinavia.

MANGE BRA åpninger på en dag betyr at du må bevege deg raskt denne torsdagen. I et hav av lange, kompliserte utstillingstekster på Facebook har vi gjort et knippe av dem mer forståelig — og guider deg gjennom utstillingene vi gleder oss mest til.

Utstillingsåpning torsdag på Galleri Haaken. (Foto: Galleri Haaken)

«Escapism» av Henrik Kleppe Worm-Müller på Galleri Haaken
(Tjuvholmen allé 23, åpning torsdag fra kl. 18 til 20.)

Henrik Kleppe Worm-Müllers utstilling handler om livet og døden, og kunstneren har brukt sine private bilder og minner. Tittelen eskapisme, virkelighetsflukt, refererer i moderne litteraturkritikk om den litteraturen som ved å romantisere virkeligheten flykter fra den, eller også om de tendenser som antyder en bevisst eller ubevisst trang til å flykte fra de problemene som den historiske og sosiale virkeligheten medfører. I utstillingsbeskrivelsen sier kunstneren selv: «Mitt ønske er å illustrere en frykt for å miste det jeg har og en frykt for å miste de menneskene som står meg nærmest. Derfor er min tilflukt i noe harmonisk.»

Utstillingen holder ellers åpent fra 9. februar til 5. mars. Mer info på Facebook HER.

To utstillinger åpner parallelt på torsdag. (Foto: Fotogalleriet.

«Then one thing led to another» og «What Remains» på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 22.00)

På Fotogalleriet åpnes to utstillinger denne torsdagen. Den første er arrangert av Nordic Anthology, som kaller seg et utstillingsprogram dedikert til nylig uteksaminerte kunstnere med en nordisk «connection». I denne utstillingen deltar ni kunstnere og kuratorer som fungerer både individuelt, i par og som gruppe. Disse er Hedvig Biong i samtale med Pete Fleming, Elias Björn i samtale med Ragnhild Aamås, Eivind Egeland i samtale med Maria Lyngstad Willassen, Audar Kantun i samtale med Lina Norell, Carl-Oskar Linné i samtale med Allyce Wood, Marius Moldvær i samtale med Lewis & Taggart, Arne Pedersen i samtale med Karen Nikgol, Marthe Elise Stramrud i samtale med Gunnhild Torgersen, Ellen Henriette Suhrke i samtale med Kristine Dragland

Utstillingen som åpner parallelt, «What Remains», viser verk av Kristina Bengtsson, Liv Bugge, Toril Johannessen, Ditte Knus Tønnesen og Tori Wrånes med Clare Milledge.

Førstnevnte utstilling holder ellers åpent fra 9. til 23. februar, og «What Remains» holder åpent til 19. mars. Mer info på Facebook HER og HER.

Kunstner Tobias Alexander Danielsson stiller ut. (Foto: SOFT galleri)

«The lines that defines» av Tobias Alexander Danielsson på SOFT galleri
(Rådhusgata 20, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Kunstneren Tobias Alexander Danielsson viser nyproduserte arbeider på SOFT galleri. Verkene er spesielt tilpasset gallerirommet og tar spesifikt utgangspunkt i rommets store vindu mot gaten. De er laget i en teknikk der Danielsson binder og knytter tekstiler rundt konstruksjoner i metall og tre som han siden maler og lakkerer. Kunstneren har over lengre tid vært opptatt av forholdet mellom objekt og kropp. Med vegg- og gulvbaserte verk som grenser mellom skulptur og performance arbeider han ofte med interaktive innslag som en forhandling mellom verk og kropp.

Utstillingen holder ellers åpent fra 9. februar til 12. mars. Mer info på Facebook HER.

Den japanske kunstneren Takshi Murakami stiller ut i Norge. (Foto: Astrup Fearnley Museet)

«Murakami by Murakami» av Takashi Murakami på Astrup Fearnley Museet
(Strandpromenaden 2, åpning torsdag fra kl. 18.00)
NB! For medlemmer, registrering kreves

Torsdag er det åpning av soloutstillingen til den japanske kunstneren Takshi Murakami. I denne presenterer kunstneren seg selv som fenomen fra flere vinkler. Utstillingen viser et omfattende utvalg verk fra kunstnerens karriere og belyser hans virksomhet som samler, gallerist, filmskaper, kulturell entrepenør og aktivist.

Utstillingen konsentrerer seg om to perioder i Murakamis kunstneriske utvikling. Den ene delen presenterer hans tidlige arbeid som kretset rundt utflatingen i japansk populærkultur. En annen del av utstillingen er dedikert verk fra de siste årene, der Murakamis kunstnerskap har tatt en ny retning og utviklet en intelligent personlig dialog med japanske historiske og religiøse malerier.

Utstillingen holder ellers åpent fra 10. februar til 14. mai. Mer info på museets hjemmesider HER.

Maiken Stene. (Foto: Galleri LNM)

«Kart over Island» av Maiken Stene på Galleri LNM
(Kongens gate 2, åpning torsdag kl 18.00 til 20.00)

«Kart over Island» er en maleriutstilling om forholdet mellom mennesket som ser og landskapet det ser på. Utstillingen ble produsert av kunstneren i løpet av et arbeidsopphold i Reykjarvik. Les mer info og kunstnerens egent tekst om arbeidet HER.

Utstillingen holder ellers åpent fra 9. februar til 5. mars.

Utstilling med Per Teljer og Trond Hugo Haugen. (Foto: Tegnerforbundet)

Per Teljer og Trond Hugo Haugen på Tegnerforbundet
(Rådhusgaten 17, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Tegnerforbudet åpner utstilling med to kunstnere på torsdag kveld, og arrangerer artist talk med Per Teljer lørdag 11. februar kl. 13.00. Teljers utstilling kalt «Not in the face! Not in the face!» inneholder verk kunstneren har produsert i løpet av året 2016. Selv uten direkte referanser til hendelsene som har skjedd dette året er bildene likevel tydelig preget av at Teljer har latt seg påvirke av disse. Kunstneren arbeider med tegning og maleri.

Trong Hugo Haugens utstilling er kalt «UTTAK» og viser flere nye verk som et uttak fra an arbeidsprosess og fra et kunstnerskap. Dette inneholder en serie med kulltegninger som ser på nasjonale hendelser i tidsrommet fra 1975 til 2014, sortert etter når på døgnet hendelsene fant sted. Utstillingen inneholder animasjon, fotografi og et lydverk.

Utstillingene holder ellers åpent fra 9. februar til 12. mars. Mer info på Facebook HER.

Boklansering og paneldebatt. (Foto: Louise Dany)

For deg som er ekstra interessert!
«Publications in times of social crisis» på Louise Dany
(Neuberggata 5A, lørdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Louise Dany er et kunstnerdrevet initiativ startet i 2016 av Daisuke Kosugi og Ina Hagen. De arrangerer diverse kunstneriske arrangementer i leiligheten sin og på lørdag er det duket for boklansering og en paneldebatt. I samarbeid med Institute for New Connotatice Action (INCA) lanseres tre titler; «To Make a public: Temporary Art Review 2011-2016», «Forms of Education» og «Free as in Free…».

Arrangementet vil inneholde en opplesning fra de aktuelle bøkene, og en paneldebatt om kunstnerpublikasjoner i tider med sosial og politisk krise. Panelet består av designer og forlegger João Doria, kurator og skribent Anne Szefer Karlsen, og skribent og redaktør for Litteratur på Blå Andreas Breivik.

Mer info på Facebook HER.