Oslo fortsetter å være en fantastisk kunstby

QB Gallery
QB Gallery
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

VERNISSAGEGUIDEN. Enten du liker tegning, maleri, foto eller en miks av funnede materialer, som ved hjelp av salt, syre og luft får utspille sine iboende egenskaper, så har Oslo noe å by på for deg denne uka.

Uten forvarsel har vernissagedagen gått fra å være torsdag — til å være torsdag, fredag og lørdag. Perfekt! Våre anbefalinger denne uka er blant annet kunstnerisk teater på galleriet 1857 og maleri av kunstneren Troels Wörsel som vi for øvrig har tatt en prat med. Sjekk ut intervjuet hos oss på lørdag, og gå på åpningen hans samme dag med imponerende kunnskaper.

Tegning av Richard Serra. (Richard Serra, Blanchot, 2009 © Richard Serra, Courtesy of Peder Lund, Oslo.)

«Richard Serra – Drawings» av Richard Serra på galleriet Peder Lund.
(Tjuvholmen allé 27, åpning lørdag fra kl. 12.00 til 16.00)

Kunstneren Richard Serra har blitt kjent for sine store stålskulpturer ofte formet som en type labyrinter som man kan gå inn i. Parallellt med dette har kunstneren hele tiden tegnet, like prosessorientert som med skulpturene, men basert på egne etablerte kriterier. Serra har bidratt betydelig med å forme tegning som kunstform etter modernismen gjennom å bruke nye teknikker, monumental skala og gjennom å omhyggelig skape relasjoner med tegningenes omgivelser.

I den nye utstillingen på galleriet Peder Lund vises flere av Serras tegninger, blant annet “Blanchot” fra serien “Greenpoint Rounds”. Tegningen har store, sorte sirkler på overflaten av tykt papir. I denne serien har hvert av verkene fått navnet til en forfatter, for eksempel Blanchot, en fransk forfatter, filosof og litteraturviter.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 18. februar til 22. april. Mer info på Facebook HER.

Forestillingen “Fra smør til margarin”. (Foto: Whitelight Theater F)

«Fra smør til margarin» av Munchmuseet i bevegelse på 1857 og Whitelight Theater F
(Tøyenbekken 12, torsdag kl. 19.00)

Munchmuseet, 1857 og Whitelight Theater F samarbeider og setter opp den tverrfaglige forestillingen “Fra smør til margarin”. Historien som utspiller seg er knyttet til de to byggene hvor 1857 og Whitelight Theater F holder til i dag. Sceneaktører, billedkunstnere og folkemusikere dramatiserer Pernille Mercurys nyskrevne manus. Fortid og framtid blandes i en original fortelling om jomfrumelk, bondeanger, løypeutvinning, ernæringsutvikling og microchip-mating.

Akt 1 av forestillingen vises på 1857 (Tøyenbekken 12) på torsdag kl 19 og lørdag kl. 16.
Akt 2 av forestillingen vises på Whitelight Theater F (Borggata 9) på fredag kl. 19 og søndag kl. 16

Mer info på Facebook HER.

Galleri Riis åpner sin sjette utstilling med kunstneren Troels Wörsel på lørdag. (Foto: Galleri Riis)

«In The New Space» av Troels Wörsel på Galleri Riis
(Arbins gate 7, lørdag kl. 12.00 til 15.00)

Utstillingen “In The New Space” er den danske kunstneren Troels Wörsels sjette utstilling i Galleri Riis. Den består av nye malerier og tar i bruk alle galleriets utstillingsrom. I sin tekst i anledning utstillingen skriver kunstneren at det nye lokalet til galleriet har vært en utfordring å arbeide i, og at han er opptatt av utstillingen som helhet.

“Artists make works of art. But they also do exhibitions in which they show them. These are different things. Of course, the exhibitions are there to show the works, but the reason for showing them is, or should be, that the works turn the exhibition into a spatial whole – which, in turn, emphasizes the potential of their presence. An exhibition should be an instance of temporary permanence, so to speak.”, skriver Wörsel.

Utstillingen holder ellers åpent fra 18. februar til 18. mars. Mer info på Facebook HER.

Kunstnerforbundet åpner fire utstillinger denne uken. (Foto: Kunstnerforbundet)

Utstillingsåpninger på Kunstnerforbundet
(Kjeld Stubs gate 3, torsdag kl. 18.00 til 20.00)

På kunstnerforbundet er det torsdag utstillingsåpning med kunstnerne Linn Pedersen, Jørgen Dobloug, André Tehrani og Anna Talbot. Utstillingene kan by på både foto, maleri og smykkekunst. Sistnevnte står Anna Talbot for, som tilhører en yngre generasjon med smykkekunstnere i Norge. Hun sammenstiller ulike typer materialer og behandler dem som likeverdige, enten hun benytter seg av spraymalt aluminium eller messing. Talbot er dedikert til håndverksformer som verdsetter kunnskap om materialet og bruker dette som et utgangspunkt for å skape meningsbærende smykker.

Utstillingene holder ellers åpent fra 16. februar til 19. mars. Les mer info om alle kunstnerne på Facebook HER.

Linda Lerseth har utstillingsåpning torsdag. (Foto: QB Gallery)

«Fluxive Fringe» av Linda Lerseth på QB Gallery
(Tordenskiolds gate 5, torsdag kl. 18.00 til 20.00)

“For å gjøre det lettere å forstå det som omgir oss definerer vi objekter. Ved å navngi et avgrenset område med spesifikke egenskaper for eksempel suppetallerken, Italia, duskregn eller nettbank, er det lettere å formidle det man opplever. Objektene er ladet med det vi vet om dem, basert på erfaring og forskning samt hva de har mulighet til å utrette. Våre behov og interesser i omgangen med objektet legger føringer for hva det kan være og gjøre. På den måten kan det sies at objektene er betinget av oss. Hvis man endrer betingelsene for et objekt åpnes samtidig muligheten for at det kan være og oppføre seg på uforutsett vis.” – slik begynner utstillingsbeskrivelsen for “Fluxive Fringe” på QB Gallery. 

I utstillingen presenterer kunstner Linda Lerseth verk som utviklet seg fra en samling funnet materiale som ble bearbeidet ved å tilsette forskjellige salt- og syreløsninger over tid. I møtet med kunstneren, luft, fuktighet og temperatur har materialene fått utspille sine iboende egenskaper og samspillet mellom de komponerte objektene fikk gro og blandes i hverandre på nye måtene. Arbeidene i utstillingen viser symbiotiske prosesser som er stoppet i limbo. Det forblir usikkert hvorvidt objektene ekspanderer og gror utav seg selv eller er i ferd med å nedbrytes.

Utstillingen holder ellers åpent fra 16. februar til 12. mars. Les mer om tematikken i utstillingen på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar