Avd. Frysja stenger dørene med stor kunstfestival

David Gallefoss
David Gallefoss
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Flere titalls kunstnere og DJ-er involveres når multistudioet Avd. Frysja takker for seg. Og vi har billetter til overs!

Et arbeidskollektiv, verksted, filmstudio, atelier, musikkstudio, hangout og lydisolerte rom er stikkordene når Andreas Krogseth forsøker å forklare hva Avd. Frysja er. Eller var, for nå stenger de dørene med stor kunstfestival.

– Vi har de siste årene forsøkt å legge så lite føringer som mulig og åpne så mange muligheter som mulig. Det lukter brask og bram når Avd. Frysja skal takke for seg og lette på boligkrisen i Oslo, sier Andreas Krogseth som startet det for snart fire år siden.

Vinn billetter nederst i saken!

Forberedelser til lørdagens fest. (Foto: David Gallefoss.)

Å lage festival på Avd. Frysja har lenge vært en plan. Men det skjer ikke før til stengningshelgen, nærmere bestemt lørdag 25. februar.

Lokalene tilhørte tidligere Hjemmet Mortensen og Aller Media, men har de siste årene vært en yngleplass for kreative sjeler innen mange sjangre i påvente av rivning til fordel for boliger. Selve festivalen er begrenset til cirka 1500 kvadratmeter fordelt på tre store rom og noen mindre.

Annonse
Forberedelser til lørdagens fest. (Foto: David Gallefoss.)

– Vi har brukt alle de kreative kreftene som har vært samlet innenfor våre høyreiste vegger. Da vi fikk beskjed om at bygget skulle rives, en dato å forholde oss til, begynte vi planleggingen av kunstfestivalen, sier han.

– Bygget rives, men hva skjer med Avd. Frysjas sjel?

– Vi har allerede sendt store deler av flyttelasset i retning GreenHouse i Schweigaardsgate, forteller han.

Stengningsfestivalen kaller de helt enkelt for «Closing — Avd. Frysja». Adressen for er Frysjaveien 42.

– Hva skjer denne kvelden, egentlig?

– Uten at vi skal røpe for mye om innholdet denne kvelden, er det tre store rom med stor takhøyde med opplevelsesbasert kunst. Siden dette er et tidligere industribygg, er det godt lydisolert og kan huse flere artister simultant. Det vil også være mulighet for å gjøre noen gode kunstinvesteringer, sier han og fortsetter:

Forberedelser til lørdagens fest. (Foto: David Gallefoss.)

– Folkene som har vært involvert i Frysja-prosjektet kommer til å henge ut fra ettermiddagen, så det blir selvfølgelig mulig å handle drikkevarer, mat og ha en solid heldagsaffære, uten å stresse fra det ene vannhullet til det neste. Dagsfylla, vors, fest og nach i endrende omgivelser. Jeg gleder meg!

Blant kunstnerne står franske Martin Gautron og norske Petter Bakken Kristiansen, Guttestreker, Julian Karlsen, kollektivet WetArt, Preben Loktu og flere på plakaten. I tillegg til filmskaperne Christopher Rogne Helberg og Mikkel Fykse. Førstnevnte er Subjekt-bidragsyter og har laget festivalens «filmplakater». Se rå klipp under.

Over femti personer, mange av dem kunstnere, er involvert i forarbeidet med «Closing».

– Jeg føler med privilegert som får samarbeide med så mange kreative mennesker, og å skulle lande et prosjekt som dekker alle de forskjellige kunsteriske uttrykkene som denne festivalen gjør. Vi føler at det er litt unikt for Oslo, sier Krogseth.

Festivalplakat. Bildet er tatt av David Gallefoss, illustrasjoner av Petter Nordhagen.

Tolv DJs
Tod Louie, Skranglejazz, Solaris, Hans Hug, Karl Faunhofer, De fantastiske To, Natalia Barbin, Hinz, Sandy, Timo, Thomas Refvik og Tomas Silva, skal alle spille på festivalen.

– Én kvinne ?

– Vi har ikke tenkt på kjønn ved booking, egentlig.

– Unikt for Oslo, sier du. Store ord!

– Ja, kanskje litt store ord. Vi prøver vel bare å si at det blir en kveld utenom det vanlige, som man har hørt om i store europeiske industribyer, med ditto store kunst- og musikkmiljø. Vi prøver å prate ned greia litt, og ender opp med å sammenligne oss med kule europeiske storbyer.. Vel, uansett, vi gleder oss i hvert fall over positiviteten og oppslutningen alle har vist oss på vei mot lørdagen, sier han.

VINN BILLETTER!
Arrangementet er på vei til å bli utsolgt, men med noen få billetter som holdes igjen til å bli solgt i døra. Men det skal ikke være eneste mulighet. I samarbeid med Avd. Frysja har vi fått tak i en bunke billetter vi ønsker å dele med Subjekts lesere.

Alt du trenger å gjøre er å melde deg på Subjekts nyhetsbrev. Det kan du gjøre HER. Alle som melder seg på nyhetsbrevet innen fredag 24. februar kl. 18.00 er med i trekningen av billetter til seg og en venn. Vi deler ut seks billetter til tre heldige vinnere.

Meld deg på Subjekts nyhetsbrev og vær med i trekningen av billetter til deg og en venn til Avd. Frysjas stengingsfestival!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar