De beste kunståpningene denne uka

PODIUM
PODIUM
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Denne uka er desidert på topp tre i vernissageguidens historie, og fordi Oslo byr på så mye bra har vi hele ni åpninger med på lista i dag.

VERNISSAGEGUIDEN: Få med deg danseperformance på Kunstnernes hus, boklansering på MELK Oslo og kunstneren Ragna Bleys malerier i Kunsthall Oslo. I tillegg har vi et ekstra tips: Yoga på Rod Bianco Gallery. Kunst? Tja, vi vet ikke, men det høres gøy ut.

Malin Elgán holder performance ved Kunstnernes Hus. (Foto: Moderna Museet / Åsa Lundén)

«Definitions and Facts» av Malin Elgán på Kunstnernes Hus
(Wergelandsveien 17, performance torsdag kl. 16.00 og kl. 17.00)

Danser og kunstner Malin Elgán viser sin nye performance ”Definitions and Facts” på Kunstnernes hus. Stykket handler om forholdet, eller ikke-forholdet, mellom koreografi og dokumentasjon, og hvordan dette forholdet påvirker oppfatning. To dansere, Polina Akhmetzyanova og Pär Andersson, operere i tid og problematiserer danses synlighet og dens forhold til sine omgivelser.

Elgán startet arbeidet med dette stykket i 2013 under et kunstneropphold i New York. Prosessen fortsatt i Stockholm i 2014 og det ferdige arbeidet hadde premiere på utstillingen After Babel på Moderna Museet i Stockholm sommeren 2015.

Annonse

Performancen vises torsdag kl.16.00 og kl. 17.00. Mer info på Facebook HER.

Fem titler lanseres på MELK Oslo fredag. (Foto: Heavy Books / Christian Tunge)

Boklansering med Heavy Books på MELK Oslo
(Waldemar Thranes gate 51, fredag fra kl 19.00 til 21.00)

Gjennom sitt publiseringsprosjekt Heavy Books lanserer forlegger og redaktør Christian Tunge denne fredagen fem nye kunstbøker på galleriet MELK Oslo. Bøkene er med kunstnerne Kristian Skylstad, Kamilla Langeland, Petter Berg, Flemming Ove Bech og Christian Tunge selv. I tillegg til boklanseringen viser alle kunstnerne ett bilde fra boka i galleriet.

Les Subjekts intervju med Christian Tunge HER, og mer info om lanseringen på Facebook HER.

“Zooid” av Ragna Bley åpner lørdag. (Foto: Kunsthall Oslo)

«Zooid» av Ragna Bley på Kunsthall Oslo
(Dronning Eufemias gate 34, åpning lørdag fra kl. 14.00 til 16.00)

Som en del av prosjektet Munchmuseet i bevegelse åpner Kunsthall Oslo separatutstilling med nye arbeider av kunstneren Ragna Bley. Utstillingen har en serie malerier som strekker seg fra gulv til tak, er over tre meter høye og malt på seilduk uten grunning, og en rekke bronseskulpturer som er spredd utover gulvet. Malerienes lerret er skinnende hvite, og den ubehandlete flaten gjør at malingen flyter utover. Bley henter inspirasjon fra ulike felt som naturvitenskap, science-fiction-litteratur og bio-politikk. Flere av skulpturene i utstillingen gjentar formene som ses i maleriene, og sammen forsterker dette opplevelsen av å tre inn i en totalinstallasjon hvor grensene mellom de individuelle arbeidene opphører.

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. mars til 21. mai. Mer info på Facebook HER.

QB Gallery viser et utvalg av Thomas Kvams tidligere verk. (Foto: QB Gallery)

Selected Works av Thomas Kvam på QB Gallery
(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag fra kl 18.00 til 20.00)

Kunstneren Thomas Kvam åpner fredag 10. Mars utstilling ved Galerie Michael Janssen i Berlin og oslogalleriet QB Gallery viser i den anledning utvalgte verk fra kunstnerens tidligere utstillinger.

Utstillingen holder ellers åpent fra 9. til 12. mars. Mer info på Facebook HER.

Utstillingen “Ø New Show” åpner torsdag. (Foto: Galleri LNM)

«Ø New Show» av Jens Hamran på Galleri LNM
(Kongens gate 2, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Jens Hamrans utstilling på Galleri LNM består av arbeider i ulike formater, utført ved bruk av forskjellige teknikker av oljemaleri. Noen krever ofte lang bearbeidelse og er et resultat av lag på lag med maling og testing av mulige løsninger. Påføringen av maling skaper ulike uttrykk avhengig av malingens stofflige egenskaper og farge. I Hamrans malerier er de taktile egenskapene sentrale.

Utstillingen presenterer to serier som har svært ulike estetiske uttrykk og som baserer seg på hvert sitt litterære impuls. En av seriene stammer fra romanen Gullkjølen av Desmond Bagley, og en annen del av utstillingen benytter en mer abstrakt og improvisert metode.

Utstillingen holder ellers åpent fra 9. mars til 2. april. Mer info på Facebook HER.

«Sample Manipulations VI», C-print, blyant, fargeblyant, 2017. (Foto: Oslo Kunstforening)

«Division of Space» av Ingrid Lønningdal på Oslo Kunstforening
(Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Ingrid Lønningdal viser seks nye serier, i form av collage, tekstil, silketrykk og maleri på papir og strie på Oslo Kunstforening. Kunstnerens arbeider tar utgangspunkt i fysiske omgivelser, ofte bymiljøer og flere av de nye seriene omhandler pendlingen til og fra atelieret, et næringsområde hun passerer daglig. Området gjennomgår en morfologisk prosess styrt av praktiske behov, og Lønningdal er interessert i hvordan slike steder endres, samt deres plassering og tilgjengelighet i fysiske og mentale randsoner.

Utstillingen holder ellers åpent fra 9. mars til 23. april. Mer info på Facebook HER.

Fotoprosjektet “The Internet Warriors” vises på Youngstorget. (Fot: Kyrre Lien)

«The Internet Warriors» av Kyrre Lien vises på Youngstorget
(Lansering torsdag fra kl. 19.00)

Dette er riktignok ikke en kunstutstilling, men et fotojournalistisk prosjekt som fortjener oppmerksomhet. Fotograf Kyrre Lien har i tre år gravd i det mørke kommentarfeltet og lanserer sitt dokumentarprosjekt ”The Internet Warriors” på Youngstorget torsdag denne uken. I utstillingen møter vi de menneskene som er de mest aktive nettdebattantene, de som ytrer seg aller hardest. Vi treffer alt fra innvandringsmotstandere i England, til en homofilihatende bestemor i Russland til en syrer som misliker USA.

Utstillingen står fra 9. til 16. mars. Mer info på Facebook HER.

Emilija Škarnulytė åpner utstilling fredag. (Foto: Podium)

«Manifold» av Emilija Škarnulytė på Podium
(Hausmannsgate 34, åpning fredag fra kl. 19.00 til 22.00)

Kunstneren Emilija Škarnulytė viser filmverk på Podium. Hennes filmer ser inn i tverrsnitt av usynlige strukturer, dyp tid, geo-traumer, identitet og geologiske ugrunnede prosesser.

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. til 26. mars. Mer info på Facebook HER.

Yogakunst?

«Rod’s yoga class» på Rod Bianco Gallery
(Waldemar Thranes gate 84c, søndag kl. 11.00 til 12.00)

Galleriet Rod Bianco presenterer ny søndagsaktivitet: Yogaklasser med Vilde Sæther Haagenrud. Spennende.

Mer info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar