Ukas utvalgte utstillingsåpninger

Sverre Malling (Foto: Galleri Haaken)
Sverre Malling (Foto: Galleri Haaken)
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

VERNISSAGEGUIDEN: Se mer kunst, sa vi på lederplass tidligere denne uka. Her er seks gode forslag til hvordan.

Denne uka kan du gå på kunståpninger, høre en kunstnersamtale, gå på en kunstnerisk konsert eller se performance på Kunstnernes hus. Eller få med deg alt, det skal i alle fall vi.

Vi gleder oss kanskje aller mest til konsert i Ekebergparken, spesielt komponert for James Turells fantastiske lysinstallasjon samme sted. Og til å se Sverre Mallings Norwegian Muskox (og andre verk) på Galleri Haaken. Sjekk ut detaljer og de andre utstillingene vi anbefaler denne uka.

Sverre Malling: Norwegian Muskox, 2016, 180 x 263 cm. (Foto: Galleri Haaken)

«The blossoms we wear in our hats» av Sverre Malling på Galleri Haaken
(Tjuvholmen allé 23, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Sverre Mallings 4. separatutstilling åpnes på Galleri Haaken. Mallings kunstnerskap er preget av en løpende kontinuitet og i de nye detaljrike kulltegningene gjenkjennes kunstnerens stadige veksling mellom motsetningspar som sentrum og periferi, det bofaste og nomadiske, og samtid og mytisk tid. Gjenkjennes gjør også interessen for alternative levemåter og kulturer som gjerne avviker fra normalen. Opp til diskusjon med betrakteren tas også den ambivalente og kanskje bent frem konfliktfylte relasjonen mellom et, til dels, frivillig utenforskap og felleskapet. Innunder denne diskusjonen hører også den stadig pågående, offentlige debatten omkring assimilering eller integrering av grupper med fremmedkulturell bakgrunn. Et beslektet emneområde Malling indirekte gjør til gjenstand for undersøkelser i den aktuelle utstillingen er situasjonen for dagens urbefolkninger.

Annonse

Parallellt med utstillingen lanseres boken Many a blossom shall its leaves unfold, i samarbeid med No Comprendo Press.

Utstillingen holder ellers åpent fra 30. mars til 30. april. Mer info på Facebook HER.

Kamerakunst stilles ut på Henie Onstad. (Foto: Henie Onstad Kunstsenter)

«Kåre Kivijärvi – Kamerakunstneren» på Henie Onstad Kunstsenter
(Sonia Henies vei 31, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)
NB! For medlemmer.

Henie Onstad kunstsenter stiller ut verk av kunstneren Kåre Kivijärvi. Kunstneren er først om fremst kjent som en mester med svart-hvitt-fotografi, og var den første norske fotografen med bred anerkjennelse som billedkunstner. Utstillingen viser kjente svart-hvitt-bilder, film, publikasjoner og arkivmateriale knyttet til både Kivijärvis arbeid som pressefotograf og hans kunstnerskap.

Utstillingen holder ellers åpent fra 31. mars til 4 februar. Mer info på Facebook HER.

Få med deg performancekunst på torsdag. (Foto: Akademirommet)

«Rose Et Noir» på Akademirommet på Kunstnernes hus
(Wergelandsveien 17, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 22.00)

Denne helga vises performancekunst på Akademirommet på Kunstnernes hus. Performancen blir holdt på torsdag, fredag, lørdag og søndag, og beskrives slik: “A performance in three parts with sorrowful statements, accompanied by melancholic music where the placed kitschy materials come into life, into a seasonless and surreal world.”

Se tidspunkter og åpningstider på Facebook HER.

(Foto: Podium)

«The Mistress Dispeller» av Victoria Durnak og Miriam Myrstad på PODIUM
(Hausmannsgate 34, åpning fredag fra kl. 19.00 til 23.00)

Victoria Durnak er kunstner og forfatter. Tidligere i år fant Durnak ut at hennes venns kjæreste var utro. På Podium forteller hun historien om hva som skjedde når hun ansatte en “mistress dispeller” (google det) for å redde vennens forhold. I tillegg til dette kan du på Podiums toaletter vaske hendene med såpe som kunstneren Miriam Myrstad har laget fra asken av den bestselgende boka av Dr. Gary Chapman “The 5 Love Languages – The Secret to Love That Lasts.”

Mer info på Facebook HER.

Få med deg konserter komponert spesielt for James Turells lysinstallasjon. (Foto: Ekebergparken)

«SOUND / IN LIGHT» i Ekebergparken
(Kongsveien 23, åpning fredag fra kl. 19.30 til 20.50)

Denne helga holdes det tre konserter i Ekebergparken som er komponert spesielt for James Turells lysinstallasjon som er permanent i parken. Verket tar, i likhet med installasjonen, utgangspunkt i Ganzfeld-effekten. Ganzfeld-effekten gjør at man kan oppleve blindhet når hjernen blir utsatt for ustrukturert stimuli – eller det å se på «ingenting». Konsertene søker å skape en lignende opplevelse for lyd. Verket fremføres av sanger og komponist Kristin Bolstad med sangerne Linnea Haug, Eira Huse og Ingrid Stige.Det hele avsluttes med sunset-session i James Turrells andre verk i parken, Skyspace.

Konsertene holdes fredag, lørdag og søndag. Mer info om tider og billetter på Facebook HER.

 

Det arrangeres samtale om Kjell Varvins utstilling på lørdag. (Foto: Kunstnernes hus)

«Kunstner viser kunstner, omvisning og samtale» på Kunstnernes hus
(Wergelandsveien 17, lørdag kl. 14.00 til 15.00)

Ikke utstillingsåpning, men samtale om en utstilling som allerede er åpnet! Kunstner viser kunstner er et visningsformat der inviterte kunstnere forteller om aktuelle utstillinger fra sitt personlige og kunstneriske ståsted. Lørdag 1. april har Kunstnernes hus invitert billedkunstnerne Jan Christensen og Wenche Gulbrandsen til å snakke om Kjell Varvin sine utstillinger på Kunstnernes hus. Få med deg samtalen, og se utstillingen hvis du ikke gikk på åpningen for noen uker siden.

Info på Kunstnernes hus’ sider HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar