Ukas beste kunståpninger

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Påsken er over, og vernissageguiden er tilbake. Vi starter en ny kunstuke med å anbefale fire utstillingsåpninger og en kunstnerisk konferanse. I tillegg til dette inviterer vi sammen med Oslo Open og Atelier alle vennen våre til fest!

VERNISSAGEGUIDEN: På torsdag åpner en utstilling vi har ventet lenge på: Tori Wrånes på Nasjonalmuseet. Den fantastiske kunstneren får sin første store presentasjon i Norge og vi gleder oss stort til å gå inn i hennes verden. I tillegg åpnes soloutstilling med Carl Mannov på Standard og Roderick Hietbrink på Kunsthall Oslo.

Tori Wrånes & Skylar Haskard, «Desert Troll Technique». (Foto: Nasjonalmuseet / Skylar Haskard)

«Hot Pocket» av Tori Wrånes på Nasjonalmuseet
(Museet for samtidskunst, Bankplassen 4, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 03.00)

I kveld åpner den første store presentasjonen av Tori Wrånes i Norge, en av våre mest internasjonalt anerkjente kunstnere. Utstillingen viser nye arbeider og verk som ikke har blitt vist i Norge før. Utstillingen har også et performanceprogram.

Med kostymer, rekvisitter, stemme og bevegelse skaper Wrånes hypnotiske tidslommer. Gjennom sine prosjekter inviterer hun publikum inn i en drømmeaktig og magisk verden der alt ser ut til å være mulig. Tradisjoner ommøbleres og bøyes i alle tenkelige retninger, for eksempel konsert i en skiheis, ballett med byggekraner eller operasangere på sykler.

Annonse

Etter åpningen arrangeres det konsert og fest på Ingesteds i samarbeid med Office for Contemporary Art Norway.Utstillingen holder ellers åpent fra 21. april til 3. september. Mer info på Facebook HER.

Utstillingsåpning på Standard fredag. (Foto: STANDARD (OSLO))

«.RAR!» av Carl Mannov på Standard (Oslo)
(Waldemar Thranes gate 86C, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Galleriet Standard åpner for andre gang soloutstilling med kunstneren Carl Mannov. Den Oslo-baserte kunstneren har tidligere stilt ut på blant annet Munch Museet, galleriet 1857 og København-galleriet Christian Andersen. Utstillingsteksten inneholder en liste med en rekke forbud, tilsynelatende for et eller annet stort kunstsenter. “Bags pose hazards to the collection; large bags are not permitted inside the spaces.”, “Visitors must be at least 12 years of age.” og “Visitors are not permitted to use drones or any aerial vehicles at the Art Centre’s air space.”

Les hele teksten og se mer info på Facebook HER. Utstillingen holder ellers åpent fra 21. april til 27. mai.

Performance og utstillingsåpning med Roderick Hietbrink. (Foto: Kunsthall Oslo)

«Soil, My Innards» av Roderick Hietbrink på Kunsthall Oslo
(Rostockgata 2-4, åpning fredag fra kl. 19.00 til 22.00)

Utstillingen “Soil, My Innards” inneholder nye skulpturer og film av Kunstneren Roderick Hietbrink, som forøvrig også deltar på helgas kunstfestival Oslo Open, og som vi har intervjuet. Kunstneren skal også ha performance på åpningen kl. 20.00. Utstillingen utforsker blant annet det kompliserte forholdet mellom ens rasjonelle og instinktive “selv” og inneholder også en større installasjon bestående av blant annet flere meter lange meitemark- og skrukketrollskulpturer og videoverk.

Utstillingen holder ellers åpent fra 22. april til 18. mai. Mer info på Facebook HER.

“Museums on Fire!” diskuterer kunstinstitusjoner og urfolkskunst. (Foto: OCA)

«Museums on Fire!» – konferanse arrangert av Office for Contemporary Art Norway
(Nedre gate 7, torsdag og fredag)

OCA holder denne uka en konferanse i Oslo, og senere i Karasjok, som vil finne sted mot en scenografi på oppdrag til kunstneren Anders Sunna, med en rekke tiltak og inngrep av kunstnerne Raven Chacon, Carola Grahn, Geir Tore Holm og Duane Linklater.

“Museums on Fire!” skal vurdere forviklingen av kunstinstitusjoner i de koloniale og modernistiske ideologiene som skapte dem, og spør kunstnere, kuratorer, akademikere med og uten urfolksbakgrunn om å vurdere hvordan rommene og prosessene for kunstneriske urfolkspraksiser, før og i dag, bør tas opp i dag. Hvordan vil ikke-koloniale museer se, føles og høres ut? Er det nok å utvide den modernistiske kunsthistoriske kanon gjennom en inkluderingspolitikk? Og er museet i seg selv en utdatert modell for utfolkspraksis? Bør nye konstellasjoner av tanke og praksis søkes for å bekrefte og formidle urfoklsdiskurser i framtiden?

Se hele programmet og mer info på Facebook HER.

Filmprogrammet Open Video går parallellt med Oslo Open denne helga. (Foto: Atelier Nord ANX)

«Open Video V» på Atelier Nord ANX
(Olaf Ryses plass 2, åpning fredag fra kl. 17.30)

Open Video er et filmprogram som går under kunstfestivalen Oslo Open og arrangeres av Atelier Nord ANX og Noplace og kuratert av Janna Talstad. Fredag er det åpning med en performance av Jóhanna Ellen Ríkharðsdóttir kl. 18.00.

Se mer info og alle deltagende kunstnere på Facebook HER.

EKSTRA! Åpningsfest for Oslo Open – med Subjekt og Atelier
(Rådhusgata 19, fredag kl. 20.00 til 01.00)

Oslo Open, Subjekt og Atelier har gleden av å invitere kunstnere, venner og bekjente til åpningsfest for Oslo Open 2017. Kunstfestivalen arrangeres for 10. gang med hele 380 kunstnere på plakaten. Helgen 22. og 23. april åpner de dørene til publikum, inn til sine atelierer spredt om i hele Oslo.

Sammen med Oslo Open og Atelier inviterer vi altså til full fest i et gammelt trehus på Christiania Torv. Det blir bar, DJs og dere – det man trenger for å varme opp til den tiende utgaven av Oslo Open!

Se mer info om gjestelisteplass og annet på Facebook HER, og les våre intervjuer med et knippe interessante Oslo Open-kunstnere HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar