Ukas åtte beste kunståpninger

Galleri K
Galleri K
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Ny uke, ny vernissageguide. Denne uka tipser vi om 8 utstillingsåpninger du bør få med deg. I tillegg  kan du se performancer rundt omkring i Oslo hele helga.

Denne helga arrangerer kunstplattformen Kunst Vardo performancer rundt omkring i Oslo. Det hele starter på fredag og holder på ut søndag. Schloss åpner utstilling med Keren Cytter og Tegnerforbundet har trippel utstillingsåpning. Og som vanlig går det sjelden en uke uten vernissage på Tjuvholmen. Denne uka er det gatekunstneren Dolk som stiller ut på Galleri Brandstrup.

Kira Wager, Budapest 1.1, 2016, oil on PVC, 62 x 82 cm (Foto: Galleri K)

Separatutstilling med Kira Wager på Galleri K
(Bjørn Farmanns gate 2, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Galleri K åpner fredag separatutstilling med den internasjonalt kjente maleren Kira Wager.Wager er representert med flere verk i Nasjonalmuseet og innkjøpt av betydningsfulle samlinger som Norde, Statoil, DNB og UD. Kunstneren betegner sin visuelle praksis som basert på både intuisjon og spørsmålsstillinger ved maleriske metoder. Wager er opptatt av lys og farge og det potensialet som forløses under den spontane prosessen med penslene. Et annet gjennomgående trekk i kunsten hennes er dialogen mellom maleri og fotografi. Kamerabildenes fotografiske informasjon danner et råmateriale for transformering på den maleriske flaten.

Utstillingen holder ellers åpent fra 28. april til 11. juni. Mer info på Facebook HER.

Annonse
Ketten Cytter.

«The Mirror of Simple Souls» av Keren Cytter på Schloss
(Kirkegårdsgata 14, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Schloss åpner utstilling med den israelske kunstneren Keren Cytter.

Utstillingen holder åpent fra 28. april til 20. mai. Mer (mindre) info på Facebook HER, og sjekk ut kunstnerens hjemmeside HER.

 

Prosjektet Kunst Vardo viser performance rundt omkring i Oslo hele helga. (Foto: Kunst Vardo)

«No Place to Call Home» av Kunst Vardo
(Forskjellige steder i Oslo, starter fredag kl. 11.00)

Kunst Vardo beskriver seg selv som en nomadisk kunstplatform med fokus på perfomance. Denne helgen arrangerer de en stor serie performancer og “intervensjoner” rundt om i Oslo. Prosjektet spør kunstnerne om å utforske de forskjellige formene for hjemløshet i dagens samfunn. Prosjektet tar opp forskjellig problematikk knyttet til disse temaene og har som mål å fungere som en pause for refleksjon.

“This Land” er en del av Kunst Vardo. (Foto: Kunst Vardo)

«This Land Symposium» av Kunst Vardo
(Tøyenbekken 5, fredag fra kl. 15.00 til 18.00)

This Land er et symposium som utforsker hvem som har rettigheter til land og rom, og ser særlig på urfolk og reisende samfunn og deres forhold til rom og bevegelse. Arrangementet er en del av Kunst Vardo, og kunstnere og andre inviterte skal presentere en rekke temaer fra personlig innsikt til kunstnerisk praksis, aktivisme og politikk.

Kunst Vardo arrangerer performancer rundt omkring i Oslo fredag, lørdag og søndag. Mer info om kunstnere, tid og sted på Facebook HER og HER.

Verk av Sofia Karyofilis. (Foto: Galleri Format)

«Resilience», gruppeutstilling på Galleri Format
(Rådhusgata 24, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Galleri Format åpner gruppeutstilling med kunstnerne Ahmed Umar, Bente Sætrang, Franz Schmidt, Vebjørn Guttormsgaard Møllberg og Sofia Karyofilis. Ut­stil­lin­gen Resilience ut­fors­ker spørs­mål rundt opp­rin­nel­se og til­pas­ning gjen­nom å un­der­sø­ke ma­te­ria­lets for­hold til kropps­li­ge si­tua­sjo­ner el­ler til­stan­der. Kunst­ner­ne be­nyt­ter seg av uli­ke til­nær­min­ger til over­skri­del­se, mot­stand, er­fa­ring og be­skyt­tel­se. Det per­son­li­ge kob­les i ut­stil­lin­gen opp mot det po­li­tis­ke og for­hold knyt­tet til klær, smyk­ker og hver­dags­ob­jek­ter tvin­ger frem en re­flek­sjon om­kring fel­les­skaps­idea­ler og sam­hold.

Utstillingen holder ellers åpent fra 27. april til 18 juni. Mer info på Facebook HER.

Trippen utstillingsåpning torsdag. (Foto: Tegnerforbundet)

Andreas Lærum, Sara Wallgren og Kristin Evensen på Tegnerforbundet
(Rådhusgaten 17, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Tegnerforbundet inviterer torsdag til tre utstillingsåpninger med kunstnerne Andreas Lærum, Sara Wallgren og Kristin Evensen. Lærums utstilling Frivillig består av 27 tegninger, og kunstneren utforsker hva som skjer i grenselandet mellom det menneskeskapte teknologiske og det naturlige organiske.

I Sara Wallgrens utstilling ligger fundamentet i tegning og lyd. Hun inspireres ofte av et materiale eller et tilstands forutsetninger og fysiske egenskaper. Slik skapes definisjoner som kategoriserer fenomener.

Kristin evensen arbeider med blyant på papir i små formater og viser nye arbeider i prosjektrommet hos Tegnerforbundet. Fra avstand synes tegningene som mørke, nærmest monokrome flater og tilskueren får først på nært hold se motivet. Motivene er hentet fra virkelige steder og er utsnitt fra funksjonell urban arkitektur og industriområder med fokus på geometriske grunnformer.

Utstillingen holder ellers åpent fra 27. april til 28. mai. Mer info på Facebook HER.

Dolk stiller ut på Galleri Brandstrup. (Foto: Galleri Brandstrup)

«Feint» av Dolk på Galleri Brandstrup
(Tjuvholmen allé 5, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Dolk, Norges mest kjente gatekunstner markerte med sin utstilling i 2016 “Rip on/Rip off” et skifte i sitt kunstnerskap og åpner nå utstilling på Galleri Brandstrup. Utstillingen består av en serie konseptuelle verk som er avhengige av sin kontekst og dreier seg om forholdet mellom tilbakevending mot grafitti, i et minimalistisk og sterkt abstrakt uttrykk. Feint er definert som et slag eller et angrep på eller mot en part for å distrahere oppmersomheten fra det punktet man virkelig vil angripe.

Utstillingen holder ellers åpent fra 27. april til 20. mai. Mer info på Facebook HER.

Andrew Amorim har samarbeidet med Youtube-profilen ToKillSneakers. (Foto: Andrew Amorim)

«Lest We Perish» på av Andrew Amorim på K4 galleri
(Københavngata 4, 28. april kl. 20.00)

Utganspunktet for Andrew Amorims nye videoverk Lest We Perish er et samarbeid med en joggesko-fetisjist under pseudonymet ToKillSneakers. Hans Youtube-kanal er en del av et internasjonalt online-samfunn bestående av fetisjister som regelmessig poster videoer av destruksjonen av joggesko.

Sneakers skal kuttes opp, urineres på, smusses til og kjørt på. «Lest We Perish» er iscenesettelsen av dette, for Amorims kamera.

Utstillingen holder åpent til 6. mai. Se mer informasjon på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar