Nordic Anthology

Fem kunståpninger du bør gå på

Denne uka åpnes dørene til atelierene i rådhuset, og på Munchmuseet blir vi blir minnet på byhistoriens usynlige skikkelser. Sjekk ut hvilke fem utstillingsåpninger vi anbefaler.

VERNISSAGEGUIDEN: På lørdag anbefaler vi alle en tur til Moss. Der åpner nemlig Momentum 9, den nordiske biennalen for samtidskunst. Teamet for den niende utgaven av biennalen er begrepet fremmedgjøring, og en rekke talentfulle kunstnere viser arbeidene sine.

Kunstnerne som avslutter sin periode i rådhusatelierene inviterer til utstilling. (Foto: Apichaya Wanthiang/ Rådhuset)

Kunstnerne i Rådhusatelierene åpner dørene
(Rådhusplassen, lørdag og søndag fra kl. 12.00 til 16.00)

I vestre tårn på Oslo rådhus ligger tre atelierer, som kanskje er Oslos fineste. Kunstnerne Sven Påhlsson, Ann Iren Buan og Apichaya Wanthiang avslutter nå sine to-års opphold i atelierene ved å åpne dørene for publikum og presentere en utstilling. Kunstnerne viser arbeider de har laget gjennom sin tid i rådhuset, og vil være tilstede hele helgen. Ann Iren Buan arbeider med monumentale papirskulpturer og tegning, Sven Påhlsson med elektronisk billedkunst, og Apichaya Wanthiang med alt fra maleri, installasjon, video og tekst. Det kan også nevnes at atelierene også har vært arbeidsplassen til anerkjente norske kunstnere som Else Marie Hagen, Per Krogh, Anders Sletvold Moe og Hannah Ryggen siden 1930-tallet.

Utstillingen holder ellers åpent lørdag og søndag fra kl. 12.00 til 16.00. Mer info på Facebook HER.

Lydverket «Kammer» gir en stemme til byhistoriens usynlige skikkelser. (Foto: Munchmuseet)

«Kammer» av Merete Røstad på Munchmuseet
(Tøyengata 53, åpning lørdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Kammer er en del av utstillingsprosjektet Munchmuseet i bevegelse. Prosjektet består av ulike utstillingsformater som pågår fram til det nye Munchmuseet i Bjørvika åpner i 2020. Denne gangen er det kunstner Merete Røstad som presenterer en lydskulptur utenfor museet. På en spesialbygd transportsykkel har hun nemlig reist rundt i Oslo og samlet inn historier fra byens østkant. Røstad presenterer ti personlige fortellinger som hun har samlet gjennom samtaler med lokalbefolkningen og studier av historie og protokoller i byarkivet i Oslo. Kammer er en påminnelse om glemte stemmer og gir en plattform for byhistoriens usynlige skikkelser.

Verket står fra 17. juni til 17. september. Mer info på Facebook HER.

Momentum 9 åpner i Moss lørdag. (Foto: Momentum)

Momentum 9: Alienation på Momentum Kunsthall i Moss
(Henrik Gerners gate 8, Moss, åpning lørdag fra kl. 14.00)

Biennalen Momentum åpner denne helga i Moss. Den har siden oppstarten i 1998 presentert engasjerende kunstverk og noen av de mest interessante kunstnerskapene i norsk og nordisk sammenheng. Utstillingsarenaene er Momentum Kunsthall og Galleri F15 i Moss. Den niende utgaven av Momentum tar utgangspunkt i begrepet fremmedgjøring. Det siktes til hvordan fremmede prosesser og aktører blir en integrert del av våre liv som følge av teknologiske, økologiske og sosiale transformasjoner. Biennalen leter iherdig etter nye verktøy for å oppnå bedre forståelse av menneskets tilstand. Arrangørene har satt opp buss fra Oslo til Moss lørdag.

Utstillingen holder ellers åpent fra 17. juni til 11. oktober. Mer info på  Facebook HER.

Jorunn Steffensen, «Komposisjon» 2017. (Foto: SOFT galleri)

«Farger i flaten» av Jorunn Steffensen på SOFT galleri
(Rådhusgata 20, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Kunstner Jorunn Steffensen arbeider med ulike kunstformer. I verkene hennes reduseres form og innhold til enkle geometriske felt. Steffensen er opptatt av fargens energi og dens langsomme oppbygging. Til denne utstillingen viser hun en stedspesifikk installasjon, hvor bildene er satt sammen av flater av finer. I tillegg til skisser hentet fra sitt daglige liv, som gir et innblikk i små øyeblikk og observasjoner – noe som er uferdig.

Utstillingen holder ellers åpent fra 15. juni til 30. juli. Mer info på Facebook HER.

Utstillingsåpning på Fotogalleriet torsdag. (Foto: Nordic Anthology)

«Nordic Anthology #08» med Tine Bek på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 17.00 til 19.00)

Utstilling nummer åtte i Nordic Anthology-serien åpner torsdag, og denne gangen er det kunstner Tine Bek som viser arbeider i en del av Fotogalleriet. Utstillingen tar utganspunkt i en roman av den danske kunstneren Karen Blixen, og utforsker forskjellige deler av Blixens historie. Samtidig utforskes temaer som er iboende for det fotografiske objektet og forholdet til sitt eget bilde.

Utstillingen holder ellers åpent fra 15. til 24. juni. Mer info på Facebook HER.