Benh LIEU SONG/Wikipedia

Millionkunstverk fra Louvre ødelagt av uvær

Louvre forfølges av uvær. På to uker har verk fra museets samling blitt skadet og ødelagt to ganger –  først av regnet, så av brann som følge av lynnedslag.

Forrige uke meldte blant andre Art Forum at tordenstormen i Paris, for to uker siden, har ført til skader på en rekke mesterverk i museet Lourvre sin samling. Museet er et av verdens største – og det mest besøkte i verden, og huser verk som Leonardo da Vincis Mona Lisa.

Etter dager med kraftig regnvær skal det ha lekket vann inn i deler av bygningen, og ifølge museet har vannet skadet verk i det islamske kunstrommet og et område med franske malerier fra 1700-tallet.

Vannlekkasjen skjedde som følge at en to timers regnskur i Paris, som oversvømte gatene og flere T-banestasjoner i byen. Siden man begynte å måle regnvær i Paris i 1880 har det ikke vært så mye regn i byen en juli måned som i år.

Nicolas Poussins «Vinter», et av fire verk i serien «Fire årstider». Foto: Wikipedia                                                                                                                                        g

Millionverk skadet

To av verkene i kunstneren Nicolas Poussins serie Four Seasons (1594 – 1665) har blitt skadet av vannet, i tillegg til Jean-François de Troys verk The Triumph of Mordecai (1736).

– I tillegg har 143 bøker fra det franske nasjonalbiblioteket blitt våte, og 14 bøker må restaureres, sier biblioteksjefen Syvaine Tarsot til Le Monde, ifølge Sveriges Radio.

Følges av uvær

Det kan se ut som at uværet følger de kjente Louvre-verkene, for i går meldte Artnet at malerier som museet langtidslåner til French Marime Museum i Normandie også har blitt ødelagt og skadet – denne gangen som følge av en brann som mest sannsynlig ble startet av lynnedslag.

Museet ligger på øya Tatihou, på kysten av Normandie, og brannen skal ha brutt ut tirsdag 18. juli.

Jean-François de Troys verk The Triumph of Mordecai (1736) ble skadet av regnet i Paris. (Foto: Wikipedia)

Hele 200 verk i museets samling ble skadet, og blant disse var tre malerier lånt av Louvre. Disse var Alexandre Casatis verk La Vente du Poisson, og to anonyme malerier fra 1700-tallet. Ellers fikk blant annet verdifulle møbler fra bronsealderen store skader.

– Louvre uttrykker sin dypeste solidaritet med Tatihou-museet etter denne alvorlige brannen. Tre Louvre-malerier er dessverre blitt ødelagt i brannen, sa en talsperson fra Louvre-museet til Artnet.