Dette er den beste offentlige kunsten i Kristiansand

Live Drønen
Live Drønen
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

KRS: Man trenger ikke gå på museer og gallerier for å se god kunst. Vi omringes faktisk av fantastisk kunst i nesten alle byer i Norge – ute, nesten helt gratis.

Offentlig kunst: Kunst i det offentlige rom blir ofte tatt for gitt. Vi blir så vant til skulpturene som står i byene våre at vi glemmer å se dem. Derfor skal Subjekt framover publisere artikler med bilder og informasjon om nettopp offentlig kunst, i norske byer.

Og hvem har betalt for alt dette? I Norge er vi heldige som har gode ordninger for statlig finansiering av offentlig kunst. Mange av skulpturene og verkene er altså betalt av staten, med skattepenger, og andre er kjøpt og betalt av privatpersoner og bedrifter.

Først ut i serien er Kristiansand. Vi har plukket ut våre favoritter av offentlige skulpturer og verk som er verdt å ta en ekstra kikk på når man går forbi.

Veggrelieff på gamle Agder teater.                                                                                                                                                                                                               g

1. Fasaderelieff av Henrik Finne

Veggrelieffet på utsiden av bygningen som tidligere huset Agder Teater mener vi er det desidert fineste offentlige verket i byen. For ikke å snakke om at bygningen er den fineste i Kristiansand sentrum. Relieffet, som er laget av kunstneren Henrik Finne i 1976, er hele 340 kvadratmeter stort, og det skal ha blitt brukt 16.000 murstein for å lage det. Bygningen er tegnet av arkitekten Hans Paasche Thorne, og er kjent for det store relieffet som det tok Finne ti år å ferdigstille.

Annonse

I Kristiansand har det politisk blitt fattet vedtak om å åpne for riving av bygget, men det har møtt stor motstand i byen.

Henrik Finne (1898 – 1992) var en norsk billedkunstner. Han arbeidet både som maler, grafiker og billedhugger, og var utdannet fra Statens Kunstakademi under Christian Krog. Finne er i dag mest kjent som grafiker, og hans foretrukne uttrykksmiddel karakteriseres av forenklede, kantede former.

På Sørlandet Kunstmuseum henger modellen til relieffet.

Tips: På Sørlandets Kunstmuseum henger også et utkast til utsmykningen, hvor man kan se verket i mindre skala, og ta en nærmere titt på detaljene.

En enorm Kjell Nupen-krukke er plassert i Gravane.                                                                                                                                                                                                      g

2. “Krukke” av Kjell Nupen

En av kunstner Kjell Nupens karakteristiske krukker, i stor skala, er plassert i Gravane i Kristiansand. Krukken i keramikk er laget ved Tommerup keramiske verksted i Danmark, og dekorert av Nupen i 1994. Nupen lagde i sin levetid, blant mye annet, krukker i ulike størrelser, og dekorerte med organiske og abstrakte motiver.

Kjell Nupen (1955 – 2014) var en anerkjent kunstner fra Kristiansand, hvor han også bodde og arbeidet. Han var utdannet fra Kunstakademiet i Oslo og i Dusseldorf. Nupen var allsidig og arbeidet innenfor maleri, grafikk, glass, keramikk, bronse og granitt, og er innkjøpt av flere anerkjente institusjoner i både Norge og utlandet.

Hvis du vil se flere fantastiske Nupen-krukker kan du ta en titt på denne, denne, eller denne!

 

Per Inge Bjørlos skulptur utenfor Universitetet i Agder.
“Skall/Kranium”.                                                                                                                                                                                                                             g

3. “Skall/Kranium” av Per Inge Bjørlo

Skulpturen Skall/Kranium er fra 2001, og er plassert utenfor hovedinngangen til Universitetet i Agder. Skulpturen er sveiset sammen av et metall, og er åpen mot inngangen til Universitetet.

Per Inge Bjørlo (født 1952) er en anerkjent, norsk kunstner som arbeider med skulptur, maleri og annen billedkunst. Bjørlo er utdannet fra Bergen Kunsthåndverksskole og Statens kunstakademi. Verket hans “Indre rom” (1984-1990) er kåret til et av Morgenbladets 12 viktigste kunstverk.

“To like”.
“To like”.                                                                                                                                                                                                                                                                        g

4. “To like” av Guri Berg

Skulpturene, kalt To like, ble reist i 1988. Den står på Gjestebrygga i Kristiansand og er støpt i silica-betong. Formene står på ytterst på brygga, og lener seg utover mot havet. Prosjektet ble til gjennom en konkurranse blant studentene på Statens kunstakademi i 1981. Alle elevene måtte benytte seg av støpningsmetoder med betong tilsatt silica som materiale.

Guri Berg (født 1953) er en norsk billedhugger utdannet fra Statens kunstakademi.  

Tittelen på Bodvins skulptur, “Taraxacum” betyr løvetann.
Skulpturen er laget i stål og tre.                                                                                                                                                                                                                               g

5. “Taraxacum” av Finn-Henrik Bodvin

Skulpturen Taraxacum fra 1984 er laget i stål og tre. Den ble opprinnelig satt ved Tinghuset i Kristiansand, men står nå utenfor Fylkesmannens bygg. Navnet på skulpturen betyr “løvetann”, og ifølge Agder Kultur skal kunstneren skal selv ha sagt at skulpturen symboliserer to følelser som sloss mot hverandre – en beskyttende og en angripende.

Finn-Henrik Bodvin (1928 – 2002) var en norsk billedhugger utdannet fra kunstskoler i Detroit, London og Statens Kunstakademi. Han arbeidet med alt fra leire, stein, tre, kopper og stål.

Fontene midt i Kristiansad sentrum av Kjell Marlon Gunvaldsen.                                                                                                                                                                g

6. Fontene av Kjell Mardon Gunvaldsen                 

Fontenen øverst i gågata i Kristiansand sentrum sto ferdig i 1994 og er laget i slipt syrefast rustfritt stål. Den er buet og det renner vann ned på innsiden, som skal gi assosiasjoner til sjøen og havet.

Detaljbilde av Gunvaldsens fontene.

Ifølge Agder Kultur ville Gunvaldsen at fontenen skulle vise at Kristiansand var en moderne by, og at den rene formen skulle være en kontrast til vrimmelen av mennesker i gågata.

Kjell Mardon Gunvaldsen (1950 – 2003) var en kunstner fra Kristiansand med utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole, hvor han senere også underviste. Han begynte som maler, og gikk senere over til tekstil, som var det han hovedsakelig arbeidet med.

 

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar