Noplace

Syv utstillingsåpninger du må få med deg denne uka

Det er første kunstuke etter sommerferien, og Oslo-galleriene leverer.

VERNISSAGEGUIDEN: Denne uka utforsker kunstner Linda Bournane Engelberth en alternativ virkelighet gjennom fotografiet på Noplace, og Oscar Qvale, som stiller ut på Podium, er opptatt av «magic internet money». Les mer om disse, og de fem andre utstillingsåpningene vi anbefaler denne uka. 

Kunstnerforbundet åpner fire utstillinger torsdag. (Foto: Kunstnerforbundet)

Ann Cathrin November Høibo, Elin Hedberg, Marianne Hurum og Dag Skedsmo på Kunstnerforbundet
(Kjeld Stubs gate 3, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Kunstnerforbundet inviterer til fire utstillingsåpninger. Blant disse er «Flukt» med Ann Cathrin November Høibo. Arbeidene i Høibos utstilling er vevet med tyl i en renning av kokos som er knyttet sammen i bunter med små og store steiner. Kunstnerens praksis tar utgangspunkt i forholdet mellom kroppens emosjonelle hukommelse og konsum, stil og smak.

Marianne Hurum viser nye malerier i utstillingen «Infinity Pool», Dag Skedsmo viser skulpturer og veggobjekter i lakkert stål i «Bretta kvadrater, lakkerte stålopbjekter, og Elin Hedberg jobber kontinuerlig med en undersøkelse knyttet til abstraksjon av bruksobjekter i «Kabinettet».

Utstillingen holder ellers åpent fra 10. august til 10. september. Mer info på Facebook HER.

Utstillingen «Persona» utforsker en alternativ virkelighet. (Foto: Noplace)

«Persona» av Linda Bournane Engelberth på Noplace
(Oslogate 2b, åpning fredag fra kl. 19.00 til 22.00)

Gjennom sitt kunstneriske prosjekt Persona utforsker Linda Bournane Engelberth sentrale problemer knyttet til foto som en representasjon av virkeligheten. Prosjektet omhandler kunstnerens mors liv, et liv dominert av alvorlig sykdom og enorme utfordringer. Kunstneren setter seg selv i rollen som sin avdøde forelder, og undersøker en alternativ, fiktiv virkelighet.

Utstillingen inneholder originale fotografier sammen med nye fotografier. I mange av bildene går kunstneren og hennes mors identiteter sammen, ved bruk av fotografisk collage. Publikum blir presentert en utfordring i forsøket på å avdekke forbindelsene: Hvis bildet av moren er sant, er det nye bildet falsk og omvendt. Engelberth utforsker hvordan man kan generere en alternativ virkelighet gjennom en revurdering av fortiden.

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. til 27. august. Mer info på Facebook HER.

«Exotic Assets» åpner fredag. (Foto: Podium)

«Exotic Assets» av Oscar Qvale på Podium
(Hausmannsgate 34, åpning fredag fra kl. 19.00 til 23.00)

Kunstner Oscar Qvale viser filmverk på Podium, og tar oss med på en reise helt til universets begynnelse, til atomer av gull, til biter av data lagret på enhetene våre.

Qvale er opptatt av «magic internet money», og hvordan våre moderne problemer er online, skjult dypt ned i abstrakte skoger av data. Tanken på disse pengene er egentlig ikke for Qvale en entusiasme for en bedre fremtid, men snarere en inngang for å tenke på den enorme vesentligheten av nettverksinfrastrukturen som støtter vår eksistens.

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. til 27. august. Mer info på Facebook HER.

Utstillingsåpning med Linn-Mari Staalnacke på torsdag. (Foto: LNM)

«Dark State» av Linn-Mari Staalnacke på LNM
(Kongens gate 2, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Linn- Mari Staalnacke viser malerier som omhandler menneskelige tilstander og relasjoner i utstillingen Dark State. Estetikken i kunstnerens verk er usensurert og fargerik og maleriene viser skapninger i et lekefullt mørke.

Figurene vi møter er primitive og har ofte dyriske trekk eller masker. Scenene som utspiller seg kan fortone seg som ritualistiske og absurde. Staalnacke ser på spørsmål rundt identitet og kultur, på kontrastene i dikotomien lys og mørke. Resultater fra disse utforskningene kommer frem i verkene som metaforer og som bokstavelige ytringer.

Utstillingen holder ellers åpent fra 20. august til 3. september. Mer info på Facebook HER.

Magnus Vatvedt viser verk av kull på QGB. (Foto: QGB)

«Inferno» av Magnus Vatvedt på QBG
(Tordenskioldsgate 5, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

«Norsk ordbok er definisjonen av «inferno» ganske enkelt «helvete», og blir som oftest også assosiert med de rensende flammer i hvilke synderne etter sin død må pines til evig tid, men sånn til daglig handler det jo om når noe brenner med en viss intensitet – enten det er en boligblokk for fattigfolk ingen gidder sjekke sikkerheten til, eller resultatet av kirurgisk presisjonsbombing av folk som bor langt unna. Her har jo dette allerede skjedd; Vatvedt benytter seg jo av kull – konsekvensen av en brann.» Skriver Tommy Olsson i utstillingsbesrkivelsen til kunstner Magnus Vatvedts utstilling på QBG.

Vatvedt bruker kull og gjennomfører verkene med hele kroppen som instrument. Han peker tilbake på punktet da poesien løsrev seg fra sjamanistisk praksis.

«og dette kullet – fordi det er også nettopp dette kullet, etter nettopp denne brannen – ble jo ikke tatt vare på uten grunn.», skriver Olsson.

Utstillingen holder ellers åpent fra 10. august til 3. september. Mer info på Facebook HER.

Erlend Grytbakk Wold, «For R.R.». (Foto: Oslo Kunsthandel)

«Mellom linjene» på Oslo Kunsthandel
(Kristian Augusts gate 13, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Oslo Kunsthandel åpner gruppeutstilling med kunstnerne Thomas Hestevold, Sidsel Westbø og Erlend Grytbakk Wold.

Kunstnerne representerer tre ulike generasjoner og jobber alle i et nonfigurativt, abstrakt formspråk. Utstillingen viser hvordan de tre utforsker og forholder seg til rutenettet som form i sine arbeider.

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. til 27. august. Mer info på Facebook HER.

Hollerud, Persson og Wahn Sund stiller ut sammen. (Foto: Norske Grafikere)

Asbjørn Hollerud, Daniel Persson og Torgrim Wahl Sund på Norske Grafikere
(Tollbugata 24, åpning fredag fra kl. 18.00)

Norske Grafikere åpner gruppeutstilling fredag. Utstillingen tar utgangspunkt i de tre kunstnerenes, som alle er Bergensbaserte, virke, med grafikken som bindeledd. Gjennom teknikkene skulptur, video, silketrykk og gravyr, blir vi introdusert til et eksperimentelt møte mellom de tre, i et landskap av blant annet identitet, sted, forgjengelighet og flyktighet.

Utstillingen holder ellers åpent fra 11. august til 3. september. Mer info på Facebook HER.