Ukas seks beste utstillingsåpninger

Galleri K
Galleri K
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Denne uka byr Oslo-galleriene blant annet på den japanske fysikeren Ukichiro Nakayas fotografier, og 83 år gamle Rose Wylies arbeider, kuratert av Morten Viskum.

VERNISSAGEGUIDEN: For en kunstuke! I tillegg til de nevnte utstillingene mener vi du bør få med deg Mikkel McAlindens fotografier som analyserer aspekter ved demokratiet, Germain Ngomas arbeider på Khartoum, “Foursquare”-trappen til Tron Meyer og gruppeutstillingen på Galleri Riis.

“Blue Shoe with Shine” av Rose Wylie. (Foto: Willas Contemporary

«The Curator is Present» av Rose Wylie på Willas contemporary
(Tordenskioldsgate 7, åpning torsdag fra kl. 18.00)

83 år gamle Rose Wylie har blitt en yndet kunstner internasjonalt, og i dag åpner en utstilling med hennes arbeider, kuratert av kunstner og samler Morten Viskum. “The Curator is Present” viser Wylies nye litografier, vannfarger, store malerier, en skulptur av Morten Viskum, og et portrett av Viskum, malt av Wylie.

Utstillingen holder ellers åpent fra 24. august til 8. september. Mer info på                                                 ”””’   ””””””       ””””””””              Facebook HER.

Annonse
E6 under Teigkampen av mm. (Foto: Galleri K)

«Monuments» av Mikkel McAlinden på Galleri K
(Bjørn Farmanns gate 4, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Mikkel McAlindens utstilling “Monuments” er tredje del av kunstnerens pågående prosjekt der han søker å analysere aspekter ved demokratiet, gjennom å fokusere på både hjemlige fenomener og globale foreteelser. McAlinden arbeider med foto, og innledet prosjektet i 2008 med motiver som rommet ytterpunkter som medieoppbudet i på påvente av valgresultatet hos demokratene i New York året før, til et suggererende, nattlig utsyn fra Cuba der belysningen fra amerikanernes fangeleir på Guantanamo-basen er i bakgrunnen.

“Monuments” fortsetter prosjektet, med blant annet verkene “Desire Line” og “Desire Line/Escape Route”, som danner et dua-spill, der drømmen om lengselens landskap kontrasterer virkelighetens stadig mer innsnevrete vilkår for migrasjonens mennesker.

Utstillingen holder ellers åpent fra 25. august til 24. november. Mer info på galleriets hjemmesider HER.

“Letters Sent from Heaven” åpner

«Letters Sent From Heaven» av Ukichiro Nakaya på Oslo Kunstforening
(Rådhusgata 19, åpning lørdag fra kl. 13.00 til 15.00)

“Letters Sent From Heaven” viser den eksperimentelle japanske fysikeren Ukichiro Nakayas (1900-1962) fotografier av snøkrystaller og elektrostatiske utladninger. Fotografiene som vises ble tatt av Nakaya og hans kolleger på 1920- og 1930-tallet, og viser vitenskapelige dokumenter, som også er preget av et tydelig kunstnerisk uttrykk. De er en påminnelse om at forskningsbasert arbeid også kan strekke seg mot en poetisk og holistisk observasjon av naturlige fenomen.

Utstillingen er en del av et samarbeid mellom Oslo Kunstforening, Statsbygg og Nasjonalmuseet, Ultimafestivalen, Dansens Hus og Ekebergparken.

Utstillingen holder ellers åpent fra 26. august til 24. september. Mer info på Facebook HER.

(Foto: Khartoum Contemporary Art Center)

«Walkabout» av Germain Ngoma på Khartoum Contemporary Art Center
(Bernt Ankers gate 17, åpning torsdag fra kl. 19.00)

Kunstner Germain Ngoma viser arbeider på Khartoum. I utstillingsteksten står det at ordet “Walkabout” godt fanger Ngomas holdning til kunsten sin. “I Germains tilfelle ville jeg formulere det som en nonchalant spasertur, med en lett åndelig undertone.”, skriver Frido Evers. Ngomas arbeider er ofte skapt ut av en samling sporadiske gjenstander som har mistet sin verdi. Rester av handlinger man møter på sin veg, og som kunstnerene samler og rammer inn, ikke for å illustrere et poeng, men for å gi gjenstandene tilbake sin autonomi.

Ngoma ble født og oppvokst i Zambia, og kom til Oslo for å studere kunst. Han har hatt en rekke utstillinger, blitt mentor for flere studenter ved kunstakademiet i Oslo, og vært engasjert i et prosjekt som resulterte i at flere masterstudenter fra Zambia har kommet til Oslo for å studere kunst.

Utstillingen holder ellers åpent fra 26. august til 2. september. Mer info på Facebook HER.

Kunstneren Tron Meyer åpner utstillingen “Foursquare” denne uka. (Foto: ROM for kunst og arkitektur)

«Foursquare» av Tron Meyer på ROM for kunst og arkitektur
(Maridalsveien 3, åpning torsdag fra kl. 18.30 til 22.00)

“Foursquare” er en modell av en trapp av billedkunstner og arkitekt Tron Meyer. Det er et ledd i hans innovative undersøkelse av trappen som et arkitektonisk objekt. Designet er i denne modellen basert på fire spiraler som gjør det mulig å utforske individuelle måter å bevege seg innenfor en bygningsstruktur. Foursquare-trappen gir på denne måten en rekke veivalg hvor mennesker kan oppleve tilfeldige møter eller benytte strukturen som et mellomrom hvor man kan sitte ned og oppholde seg på ulike nivåer. Utstillingen presenterer en større modell og variasjoner av rom som kobles til trappen for å illustrere en bygningsmessig situasjon.

Utstillingen holder ellers åpent fra 24. august til 17. september. Mer info på Facebook HER.

Kristina Matousch, “What Lies Ahead 1”. (Foto: Galleri Riis)

Gruppeutstilling på Galleri Riis
(Arbins gate 7, åpning lørdag fra kl. 12.00 til 15.00)

Gallri Riis åpner en gruppeutstilling lørdag. Utstillingen viser et utvalg av kunstnerne galleriet har hos seg, og holder ellers åpent fra 26. august til 9. oktober.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar