Ukas beste utstillingsåpninger

Ingrid Eggen/Black Box teater
Ingrid Eggen/Black Box teater
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

I tillegg til de ni utstillingsåpningene vi anbefaler denne uka, holdes Oslo kulturnatt i morgen, med arrangementer på over 150 steder i byen.

VERNISSAGEGUIDEN: Denne uka åpner den britiske kunstneren Alison Brittons første galleriutstilling i Skandinavia. Britton er keramiker, og var en del av bevegelsen “The New Ceramics” på 1970-tallet. På Kunstnerforbundet er det igjen trippel utstilling, og André Tehrani stiller ut på Melk galleri. Les mer om disse og resten av ukas anbefalinger under.

Steinar Haga Kristensen. (Foto: Kunstnerforbundet)

Steinar Haga Kristensen, Marte Aas og Ilija Wyller på Kunstnerforbundet
(Kjeld Stubd gate 3, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Tre utstillinger åpner i kveld på Kunstnerforbundet. “Brun Periode – (Heimat)” av Steinar Haga Kristensen viser sin seneste produksjon som springet ut av det han beskriver som en veldig brun tid, preget av politisk og moralsk identitetskamp. Arbeidene kombinerer blant annet keramikk, vevnad, oljemaleri og gipsskulpturer.

Marte Aas åpner utstillingen “Cité Europe” , som er navnet på et kjøpesenter som ligger ved siden av den franske terminalen til kanaltunnelen mellom Frankrike og Storbritannia. Tunnelen er et symbol om ideen om et forent Europa, men i dag er den utsatt for press ved at “illegale” flyktninger i Frankrike prøver å ta seg gjennom den for å komme seg til Storbrittania. Aas utstilling består av en film, tre silketrykk og fem fotografier som undersøker hvordan vi organiserer våre omgivelser.

Annonse

Ilija Wyller åpner utstillingen “Silvered Linings” som med utgangspunkt i abstraheringer av begreper rundt naturforskning undersøker spørsmål knyttet til astronomi, sosialantropologi, persepsjon og det å ikke forstå. Wyller presenterer en serie marmorskulpturer og oljemalerier. Hun interesserer seg for hvordan beslektede tendenser og tankerekker oppstår i ulike fagfelt på tvers av historiske linjer, og hvordan de endrer seg over tid.

Utstillingene holder ellers åpent fra 14. september til 15. oktober. Mer info på Facebook HER.

Britiske Alison Britton stiller for første gang ut i Skandinavia. (Foto: Galleri Format)

«Fieldwork» av Alison Britton på Galleri Format
(Rådhusgata 24, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Alison Britton bor og arbeider i London som keramiker og skribent, og åpner nå sin første utstilling i Skandinavia. Kunstneren tilhører en generasjon keramikkstudenter fra Royal College of Art i London på 1970-tallet, som utmerket seg ved å utfordre grensene mellom håndverk og kunst. Som en del av den radikale bevegelsen “The New Ceramics” var et sentralt aspekt ved Brittons arbeid å undergrave og dekonstruere stive, modernistiske ideer om funksjon og form. Utstillingen på Galleri Format består i stor grad av nye verk som aldri har blitt stilt ut tidligere.

Utstillingen holder ellers åpent fra 14. september til 29. oktober. Mer info på Facebook HER.

Mercedes Mühleisen. (Foto: Kunsthall Oslo)

«Dead Cat» av Mercedes Mühleisen på Kunsthall Oslo
(Rostockgata 2-4, åpning fredag fra kl. 19.00 til 22.oo)

Mercedes Mühleisens arbeid undersøker livet som går videre i en kropp etter døden. Bakterier og mikrober i store mengder bebor og ledsager mennesker og dyr. Utstillingen “Dead cat” er et stykke for tre stemmer, skrevet av kunstneren og presentert som en tre skjems-videoinstallasjon. Via 3D-skanning og bevegelsesopptak er Mühleisens leireskulpturer av forestilte mikroskopiske skapninger blitt animerte karakterer, og ordene de sier  ble samlet inn fra bøker som ble funnet i et forlatt bibliotek i Death Valley i California.

Utstillingen holder ellers åpent fra 15. september til 15. november. Mer info på Facebook HER.

André Tehrani åpner utstilling fredag. (Foto: MELK galleri)

«Hard Copy» av André Tehrani på MELK galleri
(Waldemar Thranes gate 51, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

André Tehranis soloutstilling “Hard Copy” utforsker forestillinger om standardisering, digitalisering og utgivning som konseptuelle utgangspunkt. Kunstneren presenterer en serie bilder laget av halvt gjennomsiktige stykker av titfolie. Tehranis arbeid peker på utstillingsformatet som et slags presentasjonssystem, gjennom å visualisere kommunikasjonsmaterialet som følger med utstillingen, som tittelen, pressemeldingen og listen over veker.

Utstillingen holder ellers åpent fra 16. september til oktober. Mer info på Facebook HER.

Becker/Langgård viser verket “New Skin”. (Foto: Ingrid Eggen/Black Box teater)

«New SKIN (WP)» av Becker og Langgård på Black Box teater
(Marstrandgata 8, torsdag og fredag kl. 19.00)

Som en del av Oslo kulturnatt i samarbeid med Ultimafestivalen holdes det sceniske verket “New Skin” på Black Box teater. Verket er i grenselandet mellom konsert og installasjon av komponist Ingvild Langgård og scenograf og kunstner Signe Becker. “New Skin” er et fremtidsrekviem, en seremoniell fremvisning av en partert historie hvor skjeletter, kroppsdeler, malerier, lyder og melodier pipler frem fra mørket og settes sammen på nytt.

Verket vises torsdag og fredag kl. 19.00. Se mer info om verket og billetter på Facebook HER.

“The Bundle” av Jan Groth. (Foto: Galleri Riis)

«The Bundle, Wall Drawings and Other Recent Works» av Jan Groth på Galleri Riis
(Arbins gate 7, åpning lørdag fra kl. 12.00 til 15.00)

Den anerkjente kunstneren Jan Groth viser tegninger og skulpturer i sin utstilling hos Galleri Riis. Disse ble vist i år på Bergen Kunsthall, hvor Groths tegninger for første gang var tegnet rett på veggen. I denne utstillingen vil tegningene bli tilpasset arkitekturen i Galleri Riis. Skulpturene er i bronse og lener seg mot veggen, i former som likner kropper eller figurer. Presentert som en gruppe kan de ligne gamle verktøy eller våpen.

Utstillingen holder ellers åpent fra 16. september til 14. oktober. Mer info på galleriets hjemmesider HER.

Gisle Harr. (Foto: Galleri 69)

«Scener fra et lokalmiljø del II» av Gisle Harr på Galleri 69
(Toftes gate 69, åpning fredag fra kl. 19.00)

Gisle Harrs utstilling på Galleri 69 vil i hovedsak inneholde nye arbeider – skulpturer i miniatyrformat og skisser i form av tegninger, malerier, fotografier og tekst. Utgangspunktet er kunstnerens opplevelse av hjembyen sin, Oslo, med sine steder, mennesker og miljøer som enten eksisterer, forandrer seg eller forsvinner. Byen blir derfor et fysisk utgangspunkt for Harrs betraktninger og refleksjoner knyttet til det å eksistere her.

Utstillingen holder ellers åpent fra 16. til 24. september. Mer info på Galleri 69s nettsider HER.

Paul Brand. (Foto: Tegnerforbundet)

Tina Jonsbu og Paul Brand på Tegnerforbundet

(Rådhusgata 17, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 21.00)

Tina Jonsbru stiller ut verk brodert med vilkårlige sting på papir. Kunstneren stiller spørsmål til om nærværet i prosessen er åpen og oppmerksom mot omgivelsene, eller om det er innadvendt og ekskluderende. Paul Brand inspireres av matematiske problemstillinger, og viser i Tegnerforbundet tegninger og skulpturer. Brands fasinasjon for magiske kvadrater, vises i en gulvskulptur i stål bestående av ni syvkanter som settes sammen til et kvadrat med tall fra 1-9.

Utstillingen holder ellers åpent fra 14. september til 15. oktober. Mer info på Facebook HER.

Fotobokfestival Oslo 2017
(Arbeidersamfunnets plass, åpning fredag fra kl. 18.00 til 22.00)

Fotobokfestival Oslo ble etablert av Forbundet Frie Fotografer i 2009, og holdes årlig. Festivalen presenterer blant annet utstillinger, forelesninger og kunstnersamtaler. Hovedutstillingen “Precious, Contemporary, Punk” skal gi et inntrykk av bredde i fotoboken som sjanger. Andre utstillinger som er en del av programmet er André Tehrani på Melk og Abusdal & Abusdal på Fotografiens hus.

Festivalen varer i en uke. Mer info på Facebook HER.

Oslo kulturnatt
(På 150 forskjellige steder i Oslo, fredag 15. september)

På fredag arrangeres Oslo kulturnatt, som innebærer arrangementer innen musikk, kunst, historie, dans, teater, film, kulturutveksling, bygg og litteratur holdes rundt omkring i Oslo. Alt er gratis, og arrangeres av Kulturetaten.

Se hele programmet på Oslo kulturnatts hjemmesider HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar