Ukas beste utstillingsåpninger

Galleri Riis
Galleri Riis
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Thomas Kvam har skrevet en roman om Oslos kunstliv, og laget en utstilling som hører til – og Tor Jørgen van Eijk viser rytmisk pulserende fargefelt i sin videoserie. Les hvilke kunståpninger du ikke vil gå glipp av denne uka.

VERNISSAGEGUIDEN: Det er faktisk ikke mindre enn en fantastisk kunstuke i Oslo! Er man en god planlegger får man med seg alle, til tross for at fem av seks åpninger foregår på torsdag. Vi gleder oss spesielt til å se Liv Bugges filmer på Melahuset, og de nye maleriene til finske Paul Osipow på Galleri Riis.

Kunstnerforbundet åpner fem separatutstillinger torsdag. (Foto: Kunstnerforbundet)

Fem separatutstillinger på Kunstnerforbundet
(Kjeld Stubs gate 3, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Torsdag inviterer Kunstnerforbundet til åpning av hele fem separatutstillinger: “Uten noter” av Kristina Bræin, “På andre siden av sort” av Hedvig Anker, “Puck” av Andrea Bakketun, “No Two Alike III” av Heidi Bjørgan og “Dark Haven” av Kaja Leijon. Utstillingene åpnes av Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen.

Utstillingene holder ellers åpent fra 19. oktober til 19. november. Mer info på Facebook HER.

Annonse
Paul Osipow. (Foto: Galleri Riis)

«New Paintings» av Paul Osipow på Galleri Riis
(Arbins gate 7, åpning torsdag fra kl 18.00 til 20.00)

Galleri Riis skal vise nye malerier av den kjente finlandske kunstneren Paul Osipow. Han har i mesteparten av sitt kunstnerskap arbeidet med abstrakt non-figurativt maleri, og har vært viktig i dets utvikling på den nordiske kunstnscenen.

I de nye maleriene hans kan man se en inspirasjon fra nordiske gulvtepper, men også mosaikk, som viser Osipows langvarige interesse for gamle middelhavskulturer. Bestående av mursteinlignende, horisontale bånd av malte prikker, har maleriene blitt laget med en viss råhet og finhet som resulterer i et sterkt og direkte visuelt språk.

Utstillingen holder ellers åpent fra 19. oktober til 18. november. Mer info på galleriets nettsider HER.

Thomas Kvam har både utstillingsåpning og boklansering fredag. (Foto: Cappelen Damm)

«Homo sacco» av Thomas Kvam på QB Gallery og Blomqvist Kunsthandel
(Tordenskiolds gate 5, åpning fredag fra kl. 18.00 til 21.00)

Sammen med Cappelen Damm arrangerer QB Gallery og Blomqvist Kunsthandel utstillingsåpning og boklansering med Thomas Kvam. Kunstneren har skrevet en roman, “Homo sacco”, hvor vi møter den unge filosofiprofessoren Sofie som bestemmer seg for å infiltrere Oslos kunstliv. Der treffer hun kurator og dekan Mr. K, kunstkritikeren Kjell og kunstneren Scram.

For utstillingen er QBG gjort om til en installasjon som forestiller Scrams kontor, altså det fysiske rommet hvor kunstnerens researchprosjekter finner sted. I Blomqvist kunsthanden, rett ved siden av, presenteres resultatet av dette arbeidet i form av en serie malerier, foto og kulltegninger.

Utstillingen holder ellers åpent fra 20. oktober til 5. november. Mer info på Facebook HER.

Tor Jørgen van Eijk. (Foto: Atelier Nord ANX)

«Infinite Monologue» av Tor Jørgen van Eijk på Atelier Nord ANX
(Olaf Ryes plass 2, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Kunstner Tor Jørgen van Eijk viser videoserien “Infinite Monologue” i denne utstillingen, hvor videosignalet er i dialog med seg selv. En av videomediets interessante særegenheter er muligheten til å manipulere signalet i sanntid, uten noen form for ekstern referent. Ved å vende videokameraet mot sin egen avspillingsmonitor, slik van Eijk har gjort, oppstår det elektronisk feedback.

Rytmisk pulserende fargefelt, rullende scannelinjer, støy og sprakende lyd er en del av van Eijks utstilling.

Utstillingen holder ellers åpent fra 20. oktober til 19. november. Mer info på Facebook HER.

Ida Lorentzen. (Foto: Galleri Haaken)

«Interior Reflections» av Ida Lorentzen på Galleri Haaken
(Tjuvholmen allé 23, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Kunstner Ida Lorenzen  har gjennom årene opparbeidet seg en markant posisjon i norsk samtidskunst. I sin første utstilling i Oslo på 20 år presenterer Lorentzen nå malerier og pasteller laget de to siste årene – alle med rom som tema.

Det er ikke en studie av romkonstruksjon som er kunstnerens hovedanliggende, men en tålmodig utforsking av maleriet. Det konstruerte bildet med flater, rette linjer, dybde, rom, lys og en balansert bruk av farger opptar Lorentzen.

Utstillingen holder ellers åpent fra 19. oktober til 19. november. Mer info på Facebook HER.

Liv Bugge viser filmer på Melahuset. (Foto: Melahuset)

«All of the Above, None of the Above» på Melahuset
(Mariboes gate 8, torsdag fra kl. 18.00)

I samarbeid med Podium åpnet Melahuset en gruppeutstilling 10. oktober, som er kuratert av den indiske kuratoren og forfatteren Gitanjali Dang. Lokale og internasjonale kunstnere er invitert, og torsdag denne uka kan du få med deg filmvisning med kunstneren Liv Bugge, med introduksjoner av kunstneren.

Utstillingen holder åpent til 4. november. Mer info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar