Ukas beste utstillingsåpninger

Munchmuseet
Munchmuseet
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Ukas kunståpninger inneholder alt fra ensomhet, sorg og geopolitiske spørsmål til den supersoniske turbojeten Concorden.

VERNISSAGEGUIDEN: Har du lyst til å kjøpe kunst? Denne uka kan du foruten å få med deg fem kunståpninger i tillegg kjøpe originale verk — for 300 kroner. Rod Bianco arrangerer nemlig “Got It For Cheap”, et konsept hvor over 750 kunstnere har bidratt med arbeider om selges for samme lave sum.

I tillegg kan du se Per Inge Bjørlo og Lena Cronqvists verk side om side med Munchs malerier, Georgia Gardner Grays teaterstykke og utstilling, Kristians Blystads nye skulpturer og Ayman Alazraq og Emanuel Svedins utstilling på Podium.

I helga kan du få tak i unike kunstverk til 300 kroner per stykk. (Foto: Rod Bianco Gallery)

«Got It For Cheap» på Rod Bianco Gallery
(Waldemar Thranes gate 84c, åpning fredag fra kl. 18.00)

Har du lyst til å kjøpe billig kunst? Da er Rod Bianco stedet denne helga. Got It For Cheap er en reisende gruppeutstilling med over 750 kunstnere. Alle verkene er i A4-størrelse og koster 300 kroner per stykk. Utstillingen er kun denne helgen, og det er førstemann til mølla.

Annonse

Konseptet er laget av kunstnerne Charlie Roberts og Chris Rexroad, og ideen er å skape en demokratisk modell hvor både etablerte, up-and-coming og ukjente kunstnere kan vise og selve kunst side om side. Prisen er satt lavt for å gjøre kunst tilgjengelig til folk som vanligvis ikke har råd til å kjøpe originale verk, i tillegg til å motivere kunstnerne til å lage raske tegninger.

Rod Bianco selger verk også lørdag og søndag. Se mer info på Facebook HER.

Skulptur av Blystad. (Foto: Galleri K)

«Skulptur» av Kristian Blystad på Galleri K
(Bjørn Farmanns gate 2, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Galleri K viser nye skulpturer av kunstneren Kristian Blystad. Kunstneren har markert seg innenfor denne kunstarten her til lands, og animalske gestalter har fått framtredende roller i hans nye separatutstilling som åpner fredag. Som en torso-lignende, muskuløs traver, eller en moskus — hvor det digre dyret har blitt utstyrt med et “ragg” av skifer. Blystad befinner seg i fantasiens fruktbare flytsone, og er blant annet representert i Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley Museet.

Utstillingen holder ellers åpent fra 27. oktober til 19. november. Mer info på Facebook HER.

Concorde åpner fredag på UKS og Kunstnernes Hus. (Foto: UKS)

«Concorde» av Georgia Gardner Gray på Unge Kunstneres Samfund
(St. Olavs gate 3, åpning fredag fra kl. 19.00)

Amerikanske Georgia Gardner Gray er basert i Berlin, og stiller nå ut i UKS’ serie med soloutstillinger som finner sted både i UKS’ lokaler i St. Olavs gate, og på Kunstnernes hus. Gardner Gray er maler, skulptør og tidvis manusforfatter, og i sin utstilling “Concorde” forvandler hun førsteetasjen på Kunstnernes Hus til en black box med en tilnærmet 1:1-modell av det ikoniske, skulpturelle karosseriet til den supersoniske turbojeten – Concorden.  Dette fungerer som scenografi for et scenekunstverk som fremføres i åpningshelgen.

Åpningen på fredag starter på UKS, hvor kunstneren viser en ny serie malerier og en større installasjon med sølvfolieinnpakkede møbler og pleksiglass-vitrineskap med samleobjekter. Klokken 20.30 går publikum videre til Kunstnernes Hus for å se premieren av scenekunstverket.

Utstillingen holder ellers åpent fra 27. oktober til 26. november. Mer info på Facebook HER.

Munchs maleri fra 1905. (Foto: Munchmuseet)

«Hode ved hode» med Cronqvist, Bjørlo og Munch på Munchmuseet
(Tøyengata 53, åpning torsdag fra kl. 20.00 til 23.00)

Per Inge Bjørlo og Lena Cronqvist er to av Nordens mest sentrale kunstnere.  Siden 1980-tallet har menneskets ofte smertefulle eksistens vært drivkraften i Bjørlos kunst, og han har selv sagt at det gjelder å holde i live et skrik inni seg selv. Cronqvist ble en pioner med måten hun trakk private erfaringer inn i kunsten for å blottlegge egen sorg og smerte. I utstillingen er verkene deres plassert sammen med utvalgte verk av Edvard Munch.

Utstillingen “Hode ved hode utforsker og synliggjør det ensomme, skjøre og sorgfulle ved vår eksistens. Utstillingens tittel er hentet fra et Munch-maleri fra 1905, og viser et kvinnehode som lener seg inntil et mannshode. Utstillingen består av malerier, grafikk, tegninger, skulpturer og en rominstallasjon laget av Bjørlo spesielt for anledningen.

Utstillingen holder ellers åpent fra 28. oktober til 28. januar 2018. Mer info på Facebook HER.

“Wall One” åpner lørdag. (Foto: Podium)

«Wall One» av Ayman Alazraq og Emanuel Svedin på Podium
(Åpning lørdag fra kl. 15.00 til 18.00)

Ayman Alazraq og Emanuel Svedin stiller ut sammen på Podium. Svedin arbeider med installasjon og skulptur og interesserer seg for geopolitiske spørsmål, spesifikke materialer og deres tilstand og produksjonslinje sammen med humanitære saker.

Alazraq arbeider med film, foto og blandede kunstformer. Verkene hans responderer direkte på omgivelsene, og bruker hverdagserfaringer som utgangspunkt — ofte innrammede tilfeller som ville gått ubemerket hen i sin opprinnelige tilstand.

Utstillingen holder ellers åpent fra 28. oktober til 12. november. Mer info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar