Ukas beste utstillingsåpninger

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Lurer du på hva du skal gjøre i kveld? Se på kunst! Torsdag og fredag er og blir de ultimate vernissagedagene, og denne uka har vi plukket ut åtte kunstsåpninger vi skal få med oss.

VERNISSAGEGUIDEN: Galleri Format forvandles til et hjem med dyrebare gjenstander og møbler, på Fotogalleriet inviterer kunstner Shirana Shahbazi besøkende inn i et komplekst fotografisk univers og på Standard har Mathew Cerletty og Julia Rommel sin første utstilling i Skandinavia.

Hanne Borchgrevink, ‘Ekko’ (utsnitt) (Fotot: OSL contemporary)

«LYD og BILDE» av Hanne Borchgrevink på OSL Contemporary
(Haxthausens gate 3, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Utstillingen “LYD og BILDE” er en del av OSL series, som er OSL contemporarys nye utstillingsplattform som vises parallelt med galleriets faste utstillingsprogram.

Kunstner Hanne Borchgrevink er en av Norges ledende malere og har med sine malerier og tresnitt utforsket formale problemstillinger innen farge og form siden 1970-tallet. For Borchgrevink er det de uforanderlige spørsmålene i malertradisjonen som står i fokus. Hun arbeider i skjæringspunktet mellom abstraksjon og figurasjon, og eksperimenterer med betrakterens opplevelse av former og farger. I utstillingen inkorporerer kunstneren musikk for å undersøke om et bilde kan beskrives med lyd slik at betrakteren opplever sammenhengen mellom lyd og bilde.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 12. november. Mer info på Facebook HER.

“Parlour Games” åpner torsdag. (Foto: Galleri Format Oslo)

«Parlour Games» på Galleri Format Oslo
(Rådhusgata 24, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

“Parlour Games” er en gruppeutstilling med kunstnerne Heidi Bjørgan, Ulla-Mari Brantenberg, Elin Hedberg, Vidar Koksvik, Torbjørn Kvasbø, Nina Malterud, Leif Stangbye-Nielsen, Benjamin Slotterøy, Marit Tingleff, Ragnhild Stuberg, Keisuke Ueno og Ingrid Aarset.

Galleri Format transformeres til et hjemlig tablå fylt med dyrebare objekter og møbler som skaper et fiktivt narrativ til et levd liv. Det er et rom vi kan bo i, men også observere fra utsiden. Et dukkehus, et julevindusdisplay – et fantasihjem.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. november til 7. januar. Mer info på Facebook HER.

Kunstner Shirana Shahbazi stiller ut fra torsdag. (Foto: Fotogalleriet)

«Group Show for Oslo» av Shirana Shahbazi på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 22.00)

“Group Show for Oslo” er den fjerde og siste utstillingen i Fotogalleriets jubileumsprogram, som tar sikte på å reflektere over galleriets egen eksistens ved å kartlegge en konstellasjon over fotografiske bruksområder og presentasjonsformer. Shahbazis utstillig går i dialog med Nordic Anthology-utstillingene som også holdes på Fotogalleriet, i tillegg til film- og videoprogrammet Camera Movement.

Kunstnerens utstilling inviterer besøkende inn i et komplekst fotografisk univers med varierte motiver, teknikker og formater. Fotografiene er presentert som en tradisjonell salongutstilling med nærmere femti verk fra Shahbazis kunstnerskap de siste tjue årene, fra 1990-tallet og frem til i dag.

Utstillingen holder ellers åpent fra 3. november til 17. desember. Mer info på Facebook HER.

Mathew Cerletty, “First Date”, 2017. (Foto: Standard)

«STAY-AT-HOME DAD» Mathew Cerletty og Julia Rommel på Standard
(Waldemar Thranes gate 86c, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Liknende arbeidsmetoder knyttet de to kunstnerne, Mathew Cerletty og Julia Rommels, sammen for mange år siden, og utstillingen på Standard er begges første i Skandinavia.

Cerlettys malerier og tegninger er gjennomsyret av en følelse av forventning. Kunstneren etterlater oss med å lure på hva som egentlig var narrativets sanne intensjon, og leder oss til å stille spørsmål om våre forutsetninger om hva vi ser — og slik forsvinner gjenkjennelsen sakte.

Rommel manipulerer fysisk sine lerreter helt til hun kommer til et passende skjæringspunkt av komposisjon og farge, som passer et overbevisende abstrakt maleri. Komposisjonene kan invitere til lesninger av vinduer i malt glass og kollapsede dørrammer; men det er uklart om vi er på utsiden og ser inn, eller motsatt.

Utstillingen holder ellers åpent fra 3. november til 9. desember. Mer info på Facebook HER.

Utstillingen “The Mechanism” åpner fredag. (Foto: Melk galleri)

«The Mechanism» av Mårten Lange på Melk galleri
(Waldemar Thranes gate 51, åpning fredag fra kl. 19.00 til 22.00)

“The Mechanism” er kunstner Mårten Langes andre soloutstilling på Melk. Verkene hans markerer et forsøk på å konstruere en framtidsvisjon gjennom å samle biter av moderne liv, arkitektur og teknologi. Den postmoderne byen er avbildet som et blankt ark hvor det gjøres ‘business’, styrt av en undertrykkende likhet, kontroll og overvåkning.

Bildene er tatt i flere byer på tvers av kontinenter, og fusjonerer for å skape en arketypisk “megaby” av endeløse glass- og stålgitter, hvor alt ser likt ut. Man kan se mennesker i bybildet, men alltid fra avstad, som om man ser dem gjennom et overvåkningskamera.

Utstillingen holder ellers åpent fra 4. til 26. november . Mer info på Facebook HER.

Nina Bang, “Selvportrett med Darwins Finker”, 2017.

«Pyramide» på BOA
(Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

BOA åpner en gruppeutstilling med kunstnerne Nina Bang, Patrik Berg, Iselin Linstad Hauge og Lerin/Hystad. Utstillingen tematiserer forholdet mellom mennesker og dyr. Skillelinjene mellom oss og det moralske ansvaret vi har, men også forestillingene og mytene, sannheten og fiksjonen i dette kompliserte forholdet. Alle utstillingsrommene er tatt i bruk og det vises et stort spenn av ulike uttrykk, blant annet takinstallasjon, video, grafikk, tegning, lysverk, kinetisk skulptur og lyd.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 26. november. Mer info på Facebook HER.

Karen Ingeborg byes utstilling “Etterlandskap” åpner i kveld. (Foto: LNM)

«Etterlandskap» av Karen Ingeborg Bye på Galleri LNM
(Kongens gate 2, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

I sine arbeider tematiserer kunstner Karen Ingeborg Bye naturen og landskapet, både som tilfluktssted og slagmark, eller som åsted for naturkatastrofer. I utstillingen på LNM er flere av motivene hentet fra nyhetsbildet, og presenterer landskap som er rammet av blant annet krig, tørke, flom og skogbrann. Disse landskapene blir satt i kontrast til andre, som er nærmest uberørte eller preget av handlinger vi assosierer med ferie og fredstid.

Utstillingen består av flere monumentale verk som strekker seg fra tak til gulv, utført i akrylmaling på lerret. I tillegg vises også serier av mindre verk med vekt på stofflighet og valør.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 26. november. Mer info på Facebook HER.

Sandra Vaka Olsens utstilling “Nude” åpner fredag. (Foto: Noplace)

«Nude» av Sandra Vaka Olsen på Noplace
(Oslogate 2b, åpning fredag fra kl. 20.00 til 23.00)

Utstillingen “Nude” med kunstner Sandra Vaka Olsen åpner i morgen på Noplace. Utstillingen holder ellers åpent fra 3. til 19. november. Mer info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar