Ukas beste utstillingsåpninger

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Kunstnernes Hus åpner en stor utstilling med Vanessa Baird og Rod Bianco åpner gruppeutstilling med blant andre Ida Ekblad og Juliana Huxtable. Her er åpningene du ikke vil gå glipp av.

VERNISSAGEGUIDEN: Galleriet 1857 skal flytte fra lokalene sine, og performance-arrangementet de holder i morgen er derfor en av de siste mulighetene til å både se god kunst og et unikt visningsrom. Ellers bør du ta deg tid til den korte togturen fra Oslo til Lillestrøm for å se de tre separatutstillingene som åpner på Akershus Kunstsenter i dag, få med deg “Heavy Melodies for Seals” på Akademirommet og Nasjonalgalleriets pop-up-utstilling hvor de viser John Savois kunst.

 

«Transitions» på Rod Bianco Gallery
(Waldemar Thranes gate 84c, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Annonse

Rod Bianco åpner fredag en stor gruppeutstilling med kunstnerne Kaari Upson, Juliana Huxtable, Eliza Douglas, Darja Bajagic, Brian Kokoska, Jon Rafman, Matias Kiil og Ida Ekblad. Utstillingen holder ellers åpent fra 10. november til 16. desember. Mer info om kunstnerne på Facebook HER.

«You are something else» av Vanessa Baird på Kunstnernes Hus
(Wergelandsveien 17, åpning fredag fra kl. 19.00)

Vanessa Baird har markert seg som en av norsk samtidskunst sterkeste stemmer, og i sin nye utstilling på Kunstnernes Hus skal hun vise pastelltegninger laget spesielt for anledningen. I 2013 ble hennes verk To everything there is a season, tiltenkt det terrorrammede regjeringskvartalet i Oslo, avvist av norske myndigheter på grunn av frykt for angst- og sorgreaksjoner hos de ansatte. Avgjørelsen skapte stor debatt i media om kunstens påvirkning i det offentlige rom. Kunstnernes Hus valgte senere å stille ut verket i en utstilling som fikk stor publikumsoppslutning.

Baird driver også sitt eget forlag, Brunt hull, med Mette Hellenes, som hun samarbeider med under navnet Kebbevennene. Sammen har de laget et fotoarbeid med tittelen “100 Oslopersonligheter” som vil henge i Foajeen på Kunstnernes Hus i utstillingsperioden.

Utstillingen holder ellers åpent fra 10. november 2017 til 18. januar 2018 . Mer info på Facebook HER.

«Rupert» på 1857
(Tøyenbekken 13, åpning fredag fra kl. 19.00 til 22.00)

I samarbeid med kunstsenteret Rupert i Vilnius inviterer galleriet 1857 til en kveld med performancer av litauiske kunstnere. Augustas Seraptinas performance “Gym”, og Lina Lapelytės nye performance sammen med musiker Liudas Mockūnas og danser Ilva Juodpusytė. Dette er også 1857s siste måned i lokalene sine på Grønland – altså en av de siste mulighetene til å se det fantastiske rommet hvor blant annet HAiKw/ viste sin siste kolleksjon.

Performancene vises bare denne kvelden. Mer info på Facebook HER.

Inga Sund Hofset. (Foto: Akershus Kunstsenter)

Jan Christensen, Inga Sund Hofset og Nina Skarsbø på Akershus Kunstsenter
(Storgata 4, Lillestrøm, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 22.00, )

Akershus Kunstsenter ligger en ti minutters togtur unna Oslo, og i dag åpner tre separatutstillinger med helt nye verk fra hver an kunstnerne. Utstillingen inkluderer maleri, installasjon, lydverk, tekst og skulptur.

For Nina Skarsbø er forholdet mellom natur og kultur et viktig tematisk utgangspunkt for, og i utstillingen ‘Polystone’ viser hun både veggarbeider og skulpturer. Inga Sund Hofset fordyper seg i forholdet mellom representasjon og levd liv, og presenterer i sin utstilling en serie nye malerier holdt i et abstrakt formspråk. Jan Christensen har gjort seg bemerket med store veggmalerier, der tekst som statements og ord blir sentrale elementer i verket, noe han også viser i denne utstillingen.

Utstillingen holder ellers åpent fra 9.november til 10. desember. Mer info på Facebook HER.

(Foto: Heavyseals.net)

«Heavy Melodies for Seals» på Akademirommet
(Wergelandsveien 17, åpning fredag fra kl. 20.00)

“Transparent fog curtains line the windows. Hot stones line up to be warmed. Seals rub their bellies on hot stones. Hand dipped wax candles burn brightly. Custom comfort convolution reverb, cherry pit weighted blankets – a shoe snake rack with aroma vaporizer stands in the corner waiting for shoes.”, står det i utstillingsteksten til heavyblankets.nets utstilling på Kunsthøgskolens visningsrom på Kunstnernes Hus, Akademirommet.

Heavyblankets.net består av kunstnerne Elise Macmillian og Ray Hegelbach, og viser fredag utstillingen “Heavy Melodies for Seals”, som er laget sammen med andre musikere og kunstnere.

Utstillingen holder ellers åpent 11.-12. og 16.-19. november. Mer info på Facebook HER.

John Savio, «Reinkalver», uten år. (Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion)

«Savios bildeverden», pop-up-utstilling på Nasjonalgalleriet
(Universitetsgata 13, åpning torsdag fra kl. 14.00 til 18.00)

I dag viser Nasjonalgalleriet en pop-up-utstilling i sin studiesal, med kunstneren John Savio.

Savios kunst viser en sterk tilknytning til Nord-Norge og den samiske kulturen. Savio er mest kjent for de kontrastfylte tresnittene trykket i svart-hvitt, men han håndkolorerte også flere av trykkene. Rytme og bevegelse karakteriserer uttrykket i mange av bildene hans. Mer info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar