Vernissageguiden

De beste utstillingene akkurat nå

QB Gallery
QB Gallery
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Fotball, helrosa samtidskunst og interiørdesign står på agendaen når Oslos visningssteder åpner denne ukas nye utstillinger.

FOR EI UKE! Det er ingen tvil om at det mye å glede seg til for oss vernissagegjengere.

For de av oss som ikke bare liker kunståpninger, men også har begynt å glede (veldig) seg til fotball-VM, kan vi by på en særdeles kunstnerisk warm-up når Hanna Sjöstrand viser frem sine abstraherte fotballmalerier hos LNM.

Dersom fotball ikke er helt din greie, kan du omgi deg med rosa billedkunst på QB Gallery, gjøre et dypdykk i norsk designhistorie hos Nasjonalgalleriet eller bli kjent med en av Norges største kunstsamlinger på Astrup Fearnley.

Du bør også få med deg kunststjernene i Island Oslos nye utstilling «Kaleidoskop» og brevvekslingskollasjene til Susanne Skeide og Ellisif Hals på Norske Grafikere.

Annonse
Fotball blir kunst i Hanna Sjöstands maleriserie. (Foto: LNM).

«Gudenes Felt» av Hanna Sjöstrand på LNM

(Kongens gate 2, åpning torsdag 7. juni kl. 18.00)

Med fotball-VM rett rundt hjørnet, kan det knapt tenkes en mer tidsaktuell utstilling enn Hanna Sjöstrands nye utstilling på LNM. Den svenske kunstneren har i denne utstillingen tatt for seg nettopp fotballens strategier, begrensninger, regler, fysiske grenser, former og linjer. Maleriene, som ved første øyekast ser ut som abstrakte uttrykk, viser i realiteten gjenkjennelige former fra fotballbanen. De er imidlertid flyttet på og brutt opp, slik at man ser de kjente linjene på en ny måte. Maleriene viser ikke en fotballbane, men utforsker dennes former og formspråk fra en kunstnerisk innfallsvinkel. Temaet fotball leder til at disse bildene ikke bare er interessante fra et formmessig ståsted, men også sosialt – det finnes vel knapt et mer internasjonalt språk enn det som formidles gjennom fotballens linjer, baner og regler.

Les mer HER.

QB Gallery inviterer til en helrosa åpning. (Foto: QB Gallery).

«PINK» på QB Gallery

(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag 7. juni kl. 18.00)

Dette er nesten for godt til å være sant! QB Gallery byr inn til utstillingsåpning i kveld med følgende beskrivelse: «It’s all pink». Det kan kanskje høres litt i overkant ut, men ut ifra kunstnerne og dømme kan dette bli høyst interessant. Både Audun Alvestad og Vilde Løvenborg Blom, markerte seg under fjorårets «Høstutstilling». Sistnevnte, presenterte to dropsskulpturer, som skilte seg ut fra de øvrige verkene både i form og lukt. Utover disse to, deltar fem andre unge, lovende kunstner i utstillingen. Rent tematisk er dette kanskje ikke ukas mest interessante utstilling, men det er god grunn til å tro at dette vil bli svært tilfredsstillende visuelt. Vi ser også fram til å stifte bedre bekjentskap med de sju spennende og friske kunstnerskapene som er representert i utstillingen.

Les mer HER.

Gerhard Munthes bidrag til det norske designfeltet trekkes fram i Nasjonalmuseets nye utstilling. (Foto: Nasjonalmuseet).

«Gerhard Munthe. Eventyrlig design» på Nasjonalgalleriet

(Universitetsgata 13, åpning torsdag 7. juni kl. 18.00)

Gerhard Munthe er først og fremst kjent som billedkunstner, men hans mest imponerende og innflytelsesrike arbeid gjorde han innenfor design og interiør. Munthe hentet sin inspirasjon fra oldtiden, norsk folkekunst og japonismen, hvilket ga hans interiører et særegent uttrykk – som oppstod i forkant av Jugendstilen, som for alvor kom til Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Blant hans mest kjente interiører er Håkonshallen i Bergen, Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell og, det nå stengte, Kunstindustrimuseet i Oslo. Gjennom utstillingen vil Nasjonalmuseet løfte Munthes innsats som en pioneer innen norsk interiør og design. Utstillingen rommer alt fra hans større interiører til hans grafiske illustrasjoner for «Snorre-sagaen» som utkom i 1899.

Les mer HER.

Susanne Skeide og Ellisif Hals viser frem kollasjer de har utarbeidet gjennom brevveksling. (Foto: Norske Grafikere).

«Til: og Fra:» av Susanne Skeide og Ellisif Hals på Norske Grafikere

(Tollbugata 24, åpning torsdag 7. juni kl. 18.00)

Skeide og Hals begynte sitt samarbeid startet i 2006, samme år som de avsluttet sine utdannelser ved Kunsthøyskolen i Oslo. De to kunstnerne er nå bosatt i hver sin by, Oslo og Malmø, sammen produserer de kollasjer som de sender mellom hverandre. I «Til: og Fra:» viser Skeide og Hals utvalgte arbeider som har oppstått gjennom denne prosessen, her møtes kunstnernes individuelle uttrykk og smelter sammen ettersom kollasjene oppstår. De er kjent for sine stedsspesifikke verk, og denne gangen har de tatt utgangspunkt i Norske Grafikeres arkitektur og egne assosiasjoner som har oppstått i møte med utstillingsrommet.

Les mer HER.

Steinar Haga Kristensens «The Fundamental part of any Act 04 » er blant verkene som vises i utstillingen. (Foto: Island Oslo).

«Kaleidoskop» på Island Oslo

(Wismargata 2, åpning torsdag 7. juni kl. 19.00)

Island Oslo åpner også ny utstilling denne uken under tittelen «Kaleidoskop». Her vil man møte både svært kjente kunstnere, som Bjarne Melgaard og Ida Ekblad, og yngre kunstnere som de siste årene har blitt trukket fram som lovende talenter, blant andre Urd J. Pedersen, som gikk ut fra Kunstakademiet i vår. Tittelen «Kaleidoskop» (stjernekikkert) indikerer muligens noe om utstillingens omdreiningspunkt – det optiske. I en mer overført betydning er for så vidt «stjernekikkert» ganske treffende for utvalget av kunstnere. Felles er at de alle er, eller er på vei til å bli, stjerner på den norske kunstscenen.

Les mer HER.

Nobuyoshi Araki er en av de japanske fotografene i Selvaags samling. (Foto: Selvaag Art Collection).

«I still believe in miracles» på Astrup Fearnley Museet

(Strandpromenaden 2, åpning fredag 8. juni kl. 18.00 – NB! kun medlemmer.)

På fredag åpner Astrup Fearnley Museet sin sommerutstilling «I still believe in miracles». Her vil museet vise utvalgte verk fra Selvaags samling av anerkjente internasjonale billedkunstnere og fotografer. Blant kunstnerne finner vi kjente navn som Louise Bourgeois, Richard Serra og Olafur Eliasson. Utover disse kanoniserte kunsttoppene, vil utstillingen legge særlig vekt på Selvaags betydelige samling av pionerverk innen amerikansk og japansk figurativt fotografi. «I still believe in miracles» skriver seg inn i Astrup Fearnley Museets fokus på norske kunstsamleres forhold til og rolle i kunstbransjen, hvor de også vektlegger samlernes betydelige bidrag til finansieringen av kunstproduksjon.

Les mer HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar