Vernissageguiden

Ukas viktigste utstillingsåpninger

Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Sommerferien nærmer seg, og det begynner å roe seg, også på kunstscenen.

Helt stille er det imidlertid ikke, og denne ukas beste utstillingsåpninger favner bredt. På Nasjonalmuseet for arkitektur får vi innblikk i utsmykkingen av et av verdens viktigste rom, Sikkerhetsrådets sal, mens Henie Onstad Kunstsenter retter søkelyset mot en av Norges viktigste abstraksjonister, Jakob Weidemann.

På Akademirommet viser de to svenske kunstnerne Therese Frisk og Erika Stöckel et prosjekt som tar utgangspunkt i samtaler de to unge kunstnerene har hatt det siste halvåret. Her får man et innblikk i de usikkerhetene og utfordringene livet som billedkunstner har å by på.

Det blir fest på Stampen, som inviterer til en feiring av Adrian Platovskys 20 år lange karriere og butikken YME slipper det tredje volumet av sine kunstplakater.

God vernissage-helg!

Annonse
Salen til FNs Sikkerhetsråd ble tegnet av en norsk arkitekt. (Foto: Nasjonalmuseet).

«Sikkerhetsrådets sal» på Nasjonalmuseet for Arkitektur

(Bankplassen 3, åpning torsdag 14. juni kl. 18.00)

Nasjonalmuseet er i vinden og åpner ny utstilling også denne uka. På museets avdeling for arkitektur, vil man få innblikk i et av verdens mest kjente rom: Sikkerhetsrådets sal. Sikkerhetsrådet er det mektigste organet i FN-systemet, her sitter USA, Kina, Russland, Storbrittania og Frankrike, som faste medlemmer, samt ti andre land som skiftes ut med jevne mellomrom. Hos Nasjonalmuseet er det imidlertid ikke det politiske maktspillet som står i sentrum, men selve rommet i seg selv. Vi blir kjent med den norske arkitekten, Arnberg Arneberg, som fikk det ærefulle oppdraget å innrede et av verdens viktigste rom. Utstillingen handler om hvordan Arneberg fikk oppdraget, så vel som hvordan han løste det – en spennende utstilling for både politikk- og arkitektnerder der ute!

Les mer HER.

Marianne Hurum er én av kunstnerne som har laget plakater til YME Art Posters vol 3.(Foto: YME).

YME Art Posters vol. 3

(Karl Johans gate 39, åpner torsdag 14. juni kl. 20.30)

Hipsterbutikken YME lanserer sin tredje serie med kunstplakater torsdag kveld. Vanligvis er jeg litt skeptisk til denne typen arrangementer, men dette virker faktisk veldig lovende. Butikken har inngått samarbeid med noen av de største navnene på den norske samtidskunstscenen – deriblant Sverre Malling og Marianne Hurum. Her får man muligheten til å møte kunstnerne i levende live, så vel som å skaffe seg et flott kunstverk for en slikk og ingenting!

Les mer HER.

Samtalen står i sentrum for Therese Frisk og Erika Stöckels utstilling på Akademirommet. (Foto: Akademirommet).

«Talk» på Akademirommet

(Wergelandsveien 17, åpning fredag 15. juni kl. 18.00)

Therese Frisk er en av stipendiatene som mottar Fondet for kunst- og designstudenters (FKDS) atelierstipend. Sammen med Erika Stöckel vil hun stille ut verk som springer ut av deres kontinuerlige samtaler denne våren. Dialogen mellom de to kunstnerne omfatter alt fra mer hverdagslige ting til diskusjoner rundt arbeidet som kunstner. Utfordrende prosesser og angst for vernissager er blant temaene som dukker opp, og blir reflektert rundt i utstillingen. Under selve utstillingsåpningen vil også det svenske bandet Sonores slippe sitt album «DANCE». Det er dermed duket for en spennende – og forhåpentligvis angstfri – vernissage på Akademirommet.

Les mer HER.

Norges mest hyllede abstraksjonist trekkes frem på Høvikodden. (Foto: Henie Onstad Kunstsenter).

Jakob Weidemann på Henie Onstad Kunstsenter

(Sonja Henies vei 31, åpning fredag 15. juni kl. 14.30 – NB! Kun for medlemmer)

De store institusjonenes sommerutstillinger åpnes én etter én i disse dager – denne uka står Henie Onstad Kunstsenter for tur. I anledning kunstsenterets femtiårsjubileum, kunne det vel neppe passet bedre å sette søkelyset på mannen som angivelig kidnappet kunstsenterets første direktør, Ole Henrik Moe og overbeviste ham til å takke ja til direktørstillingen, nemlig Jakob Weidemann. Han er å regne som en av norsk kunsthistories viktigste kunstnere, og er kanskje best husket for sine «Skogbunn»-bilder. Disse mørke, abstrakte maleriene ble det virkelige gjennombruddet for abstraktkunst på begynnelsen av 1960-tallet. Utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter fokuserer i hovedsak på Weidemanns abstrakte verk fra 60- og 70-tallet, men vil også omfatte arbeider fra øvrige perioder i kunstnerens lange karriere. Etter beskrivelsen å dømme kanskje ikke en banebrytende utstilling, på den andre siden er det alltid nyttig å gjøre seg mer fortrolig med en av norsk kunsthistories bautaer.

Les mer HER.

Adrian Platovsky feirer 20 år som kunstner på Stampen. (Foto: Stampen).

«What’s next?» av Adrian Platkovsky på Stampen

(Brugata 12, åpning lørdag 16. juni  kl. 19.00).

Les mer HER.

Adrian Platovsky feirer sitt tjueårsjubileum som kunstner med en utstilling på Stampen. Her vil man få se et fire forskjellige prosjekter, som består av mapping og visuelle elementer. Platovsky har arbeidet i Oslo siden 2012, både som gate- og samtidskunstner. De siste årene har arbeidene hans vært preget av abstrakte, geometriske komposisjoner – noe vi etter alt å dømme også vil få se på Stampen.

*Presseetisk fotnote: Undertegnede jobber som formidler ved Henie Onstad Kunstsenter.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar