Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Transnational Arts Production
Transnational Arts Production
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vernissageguiden er tilbake! Vi anbefaler fire åpninger.

Endelig er fellesferien over! Nå er galleriene tilbake, og én etter én åpner de igjen dørene for oss vernissagegjengere.

Denne uka er relativt rolig, sammenlignet med hva vi vil se fremover, men vi har plukket fire utstillinger som er verdt å få med seg.

Installasjon står på menyen både hos Oslo Prosjektrom, hvor Siri Berqvam viser noen tekstile, skulpturelle installasjoner, og i Kulturkirken Jakob, der Anawana Haloba viser sin nyeste videoinstallasjon.

På Anastinas atelier vil man kunne se pop-up-utstillingen «JuNgelkroPpen» denne helga, mens Bærum Kunsthall åpner hele tre nye utstillinger.

Annonse
Siri Berqvam stiller ut tekstile skulpturer og installasjoner. (Foto: Oslo Prosjektrom).

«Hyfer» av Siri Berqvam på Oslo Prosjektrom

(Platous gate 19, åpning torsdag 2. august kl. 18.00)

Siri Berqvam markerte seg under fjorårets Høstutstilling med sine tekstile skulpturer og installasjoner. Hun henter sine motiver fra kropp, teknologi og forgjengelighet, for så å skape kontrasterende arbeider som er både skjøre og bestandige på én og samme tid.

På Oslo Prosjektrom vil hun blant annet vise noen av arbeidene fra Høstutstillingen, skulpturene er laget av blonder, som minner om undertøy, og forestiller knokler. De er vakre og nette, samtidig som de unektelig får en til å tenke på døden. Utstillingens tittel «Hyfer» viser til de som omtales som soppens egentlige kropp. Disse befinner seg langt under bakken, og er vanligvis ikke til å se – ikke ulikt nettopp knokler som er skjult under hud, kjøtt og muskler.

Les mer HER.

Kunstnerne bak utstillingen «JuNgelkroPpen» ser på Oslo som en jungel. (Foto: Anastinas atelier).

«JuNgelkroPpen» på Anastinas atelier

(Markveien 2, åpning torsdag 2. august kl. 18.00)

På Grünerløkka åpner pop-up-utstillingen «JuNgelkroPpen» på Anastinas atelier. Her vil kunstnerne Cory Danks, Io Alexa Sivertsen og Anastina Eyjolfsdottir stille ut maleri og foto. Overordnet tema for utstillingen er at kunstnerne behandler Oslo som en jungel. Selv skriver de om utstillingens tematikk: «Oslo er en jungel, som tigerstaden tilsier, vi prøver å innfri dens naturlige tilværelse, som nå også temperaturen har bevist, omgivelsene er i forandring, det er også vi».

Les mer HER.

Anawana Haloba viser sin nyeste videoinstallasjon i Kulturkirken Jakob. (Foto: Transnational Arts Production).

«To Mars by All Means» av Anawana Haloba i Kulturkirken Jakob

(Hausmannsgate 14, åpning torsdag 2. august kl. 18.00)

Anawana Haloba arbeider både i Oslo og i Livingstone, Zambia. Kunsten hennes har blitt vist verden over, blant annet under Veneziabiennalen 2009. Nå viser hun sin nyeste filminstallasjon i Kulturkirken Jakob.

«To Mars by All Means» utforsker hvordan ulike, historiske maktforhold definerer byrommene og samfunnene vi lever i. Verket viser både til hvordan den britiske kolonimakten har satt sine spor i den Zambiske storbyen Lusaka, samt introduserer publikum for en pioneer innen Zambisk romfart. Mens resten av verden under 1960-tallet hadde blikket vendt mot månen, ønsket Edward M. Nkoloso at Zambia skulle sørge for at de første menneskene nådde Mars.

Les mer HER.

Fredrick abstrakte malerier minner om minimalistiske, arkitektoniske konstruksjoner. (Foto: Bærum Kunsthall).

Trippel utstillingsåpning i Bærum Kunsthall

(Odd Nansens vei 19, åpning torsdag 2. august kl. 18.00)

I dag åpner tre nye utstillinger på Bærum Kunsthall.

Jannik Abel viser kortfilmprosjektet «OSS» som foreløpig består av seks kapitler. Hvert kapittel er en egen film. Felles for alle er at de tar for seg mellommenneskelige relasjoner. Hvert kapittel varer i to til fire minutter, og rent over er filmene preget av en nordic noir-estetikk.

I «Constructive Melancholies» viser Fredrick Arnøy en serie med abstrakte akrylmalerier. Brede linjer i mørke farger, kontrasterer mot et ellers hvitt lerret. Selv om maleriene er å anse som abstrakte, minner linjene om planker. Man opplever et slags perspektiv i bildet, som skaper et inntrykk av at vi studerer en minimalistisk, arkitektonisk konstruksjon snarere enn et abstrakt maleri.

I tillegg åpner den svenske kunstneren Michael Johansson  utstillingen «Vertical Variations», hvor publikum vil kunne se noen av hans unike kasselignende skulpturer. Kassene varierer i farge, bredde og høyde – så vel som materiale. De består gjerne av ulike hjemlige gjenstander, som en gammel perm eller veske, som plasseres inn i ulike kassasystemer. Det totale inntrykket bli slik å minne om hyller.

Les mer HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar