Kunståpningene du bør få med deg i Bergen denne uka

Menneskets indre og ytre utforskes i flere av ukas nye utstillinger.

Ofte kan vi lese om hvordan vi lever utseendefokusert tid. Hvordan vi ser ut og hva vi ikler kan tidvis fremstå som viktigere enn noen gang tidligere. Hvorvidt dette er sant eller ei, får vi ingen svar på i ukas nye utstillinger. Derimot får man flere anledninger til å reflektere over hva utseendet egentlig sier om en person, og hvorvidt det har noe å si i det hele tatt.

På Galleri Fisk åpner Jasmine Børresen «The Look Book». Her har kunstneren fordypet seg i YouTube-influencernes estetikk med et satirisk skråblikk. Gjennom en rekke videoverk stiller hun spørsmål rundt hva vi egentlig vet om disse menneskene som opptar våre feeder i sosiale media: Ser vi dem egentlig, eller er det bare en maske?

Det ytre utforskes også av Sofie Fribo på Joy Forum. I utstillingen «EnJOY yourself» reflekterer hun rundt plastisk kirurgi, utseendefokus og kroppspress. Dette utarter seg i en rekke skulpturelle arbeider samt silketrykk hvor kunstneren har masseprodusert sitt eget ansikt, uten å korrigere eller forskjønne uttrykket. Helhetlig kan det leses som en tydelig kritikk mot vår egen streben etter det perfekte ytre.

Ingri Haraldsen snur det hele på hodet, og retter fokuset mot vårt indre; nærmere bestemt, bevissthetens mange sider i utstillingen «Awareness» på BLOKK. Her utforskes både det å være bevisst, så vel som å være selvbevisst. Vi konfronteres av vår indre bevissthet, så vel som den kollektive bevisstheten i samfunnet.

Gå heller ikke glipp av åpninger på Bergen Kunsthall og Visningsrommet USF. God vernissagelyst!

Det ytre settes under lupen når Sofie Fribo åpner utstillingen «EnJOY yourself» på Joy Forum i kveld. Under et lengre opphold i Sør-Korea ble kunstneren kjent med den koreanske kulturens forhold til plastisk kirurgi, som der står noe høyere i kurs enn her hjemme. (Foto: Joy Forum.)

«EnJOY yourself» av Sofie Fribo på Joy Forum

(Möllendalsveien 61, åpning torsdag 15. november kl. 18.00)

Det ytre settes under lupen når Sofie Fribo åpner utstillingen «EnJOY yourself» på Joy Forum i kveld. Under et lengre opphold i Sør-Korea ble kunstneren kjent med den koreanske kulturens forhold til plastisk kirurgi, som der står noe høyere i kurs enn her hjemme. Det er helt normalt å se folk shoppe på gata iført ansiktsbandasjer, og slett ikke fremmed at foreldre gir plastiske operasjoner i gave til sine barn.

Fribo mener imidlertid ikke at dette utseendefokuset er noe unikt for den koreanske kulturen, snarere tvert i mot opplever hun et tilsvarende fokus her hjemme selv om det kanskje arter seg noe annerledes.

Med dette som utgangspunkt har Fribo iverksatt et tankeeksperiment: Hva om vi alle opererte oss slik at vi ble helt like? Kunstneren sirkler rundt dette spørsmålet gjennom å masseprodusere sitt eget ansikt. Hun viser en serie identiske gipsansikt og ti silketrykk hvor det samme ansiktet er vist i ti ulike hudtoner. Med dette vil kunstneren undersøke skjønnhet og iscenesettelse. Noe som på ingen måte er fremmed i vår egen kultur – en kjapp runde på Instagram kan fort synliggjøre vår besettelse med det fullkomne ytre.

Les mer HER.

Ulike landskap møter folkeeventyr og mystiske ritualer fra fortiden i utstillingen «The Poacher’s Dream». (Foto: Visningsrommet USF).

«The Poacher’s Dream» av Eleanor Clare og Dillan Marsh på Visningsrommet USF

(Georgernes Verft 12, åpning torsdag 15. november kl. 19.00)

Ulike narrativ utfolder seg i Visningsrommet USFs lokaler når Eleanor Clare og Dillan Marsh åpner utstillingen «The Poacher’s Dream». Gjennom flerkanalslyd og videoverk fortelles ulike, men overlappende historier.

Inspirasjonen er dels hentet fra ulike landskap, og hvordan vi beveger oss i dem: vi vandrer i skogen og nærmer oss arkitektoniske og sakrale monumenter. Dette kobles oppimot folkeeventyr og ritualer i tidligere kulturer. Samlet skaper det en helhetlig og oppslukende opplevelse som drar publikum inn i et fremmed univers.

Her undersøkes det underbevisste, hvordan vi bearbeider og fordøyer materiale, og hvordan vi skiller mellom og blander ulike erfaringer. Vi gjenkjenner våre egne handlingsmønstre i møte med ulike landskap, samtidig som vi også møter mystiske elementer som ved første øyekast kan virke fremmedartede. Disse spirituelle referansene er imidlertid kanskje nærere vår egen kultur enn hva vi selv tenker: Slik tidligere kulturer lot seg samle av ulike ritualer, lar vi oss samle i våre egne fora: Foran tven, i klubben eller på utstilling.

Les mer HER.

YouTube-sminkevideoer blir gjenstand for kunstneriske undersøkelser i Jasmine Børresens «The Look Book». (Foto: Jasmine Børresen).

«The Look Book» av Jasmine Børresen på Galleri Fisk

(Kong Oscars gate 46, åpning fredag 16. november kl. 19.00)

Selvportrettet står i sentrum for Jasmine Børresens utstilling på Galleri Fisk. I «The Look Book» viser hun en rekke videoer som etteraper YouTube-influencere. Vi møter kunstneren i et privatrom, hennes eget værelse, hvor hun sminker seg.

Hvorfor ser vi egentlig på dette?, vil kanskje noen undre. Men det er jo akkurat det vi gjør: vi konsumerer «private innsyn» i ulike influenceres liv på YouTube, i bloggosfæren og på Instagram. Hvem er disse menneskene som vi til dagelig kommer over i sosiale media? Man føler man kjenner dem, men i realiteten er det totalt fremmede som sitter på den andre siden av skjermen.

Børresen tilbyr et satirisk blikk på situasjonen. Vi ser «henne», slik vi møter en hvilken som helst annen influencer. Men på gulvet ligger en haug med masker, som subtilt foreslår at vi i realiteten ikke ser henne i det hele tatt: vi ser kun en overflate.

Les mer HER.

Ingri Haraldsen utforsker bevissthetens ulike sider på BLOKK. (Foto: BLOKK).

«Awareness» av Ingri Haraldsen på BLOKK

(Lille Markeveien 15, åpning fredag 16. november kl. 19.00)

Kamuflasjedrakter, kråkesølv og sirlig utførte tegninger er noe av det som møter publikum i Ingri Haraldsens utstilling på BLOKK som åpner imorgen. Tittelen «Awareness» kommer av utstillingens tematikk, som henspiller på bevissthet – både i form av å være klar over det som påvirker oss og det som foregår rundt oss, men også det å være fanget i sin egen verden, så vel som å være selvsentrert.

Bevissthetens mange sider dissekeres og utforskes av Haraldsen på papir, gjennom skulptur, video og et lydspor, komponert av jazzmusiker Thomas Strønen. Gjennom utstillingen veksler vi mellom å konfronteres av vårt eget indre, og å få innblikk i det felles indre: De elementene av bevissthet som vi alle har til felles.

Haraldsen har tidligere hatt utstillinger på flere prominente gallerier i Oslo og Trondheim, samt i London og Los Angeles for å nevne noe. Utstillingen på BLOKK er imidlertid hennes første soloutstilling i Bergen – og etter alt å dømme, er den verdt å få med seg!

Les mer HER.

Begrepet «sirkulasjon» står i sentrum for ny gruppeutstilling i Bergen Kunsthall. (Foto: Bergen Kunsthall).

«On Circulation» i Bergen Kunsthall

(Rasmus Meyers allé 5, åpning fredag 16. november kl. 20.00)

I gruppeutstillingen «On Circulation» gjør Bergen Kunsthall en transdisiplinær undersøkelse av begrepet «sirkulasjon», som er sentral både for dagens sosiopolitiske og økonomiske situasjon. Fortiden, nåtiden og fremtiden flettes sammen gjennom ulike arbeider som forteller historier om alt fra tidligere handelsruter, deriblant Silkeveien, til den globale økonomiens flyt av varer og tjenester.

Landegrenser utviskes og tegnes opp, både i fysisk forstand og overført betydning. Utstillingen utforsker sentrale spørsmål som: Hvordan organiserer vi sirkulasjonen, eller forflytningen, av mennesker, penger, varer og tjenester i dag respektive tidligere? – Og, hvordan den teknologiske utviklingen har påvirket ulike former for sirkulasjon?

I alt vises arbeider av nitten kunstnere, både nyproduserte og eldre verk fra 1960-, 1970- og 1980-tallet. Felles for mange av verkene er at de nærmer seg tematikken på en ambivalent måte: Kunstneren selv blir del av maktstrukturer og nettverk, men stiller også kritiske spørsmål rundt rollen kreativitet i vår tids samfunnsdynamikk.

Les mer HER.