Y-blokka skal rives. Det har blitt sagt siden Regjeringens beslutning ble tatt i 2014, og igjen under reguleringsvedtaket i 2017. Men protesterende aktivister har vekket håp i de, eller oss, som ønsker bygget fredet, hvilket har gjort det nødvendig for byråkratene å utsette en hel del prosesser.
Debatten er sunn. Men hva er egentlig nyheten, når NTB i dag melder om at Y-blokka potensielt kan rives på grunnlag av en ny avtaleinngåelse der det foreligger en opsjon mellom Statsbygg og Veidekke?
Vi ringte kommunikasjonslederen i Statsbygg og ba ham forklare det på en slik måte at selv en kulturjournalist som har fulgt med på debatten i årevis, forstod.
– Statsbygg har altså inngått en avtale med Veidekke om å rive Regjeringsbygg 4 («R4») og tvillingbygget Møllergata 17 i regjeringskvartalet. I avtalen foreligger det også en opsjon om å rive Y-blokka, sier kommunikasjonslederen i Statsbygg, Pål Veiby.
– Og hva skal det bety?
– Det betyr at avtalen kan utvides til å omfatte riving av Y-blokka dersom begge parter ønsker det.
– Ønsker begge parter det?
– Tja. Dette er en kontraktmessighet mellom Statsbygg og Veidekke. At man ønsker å rive R4 først, og hvis begge parter er fornøyd, får Veidekke da kontrakten neste gang også.
– Hvorfor har dere ikke blitt enige om å rive alle bygg i én kontrakt?
– Det er bare sånn vi i Statsbygg jobber noen ganger. En hensiktsmessig løsning her, er å se hvordan det går.
– Så hva er det den nye avtalen handler om: At Veidekke har fått «litt» jobben?
– Den nye avtalen betyr at Statsbygg har inngått avtale med Veidekke om at Veidekke skal rive R4, og at det er stor sannsynlighet for at de vil få kontrakten om å rive Y.
Og med dette kan Subjekt bekrefte at Veidekke har fått litt jobben om å rive Y.
– Man har den opsjonen, som det heter.
– Rett, men ikke plikt, altså?
– Avtaleverket ligger i bånn, så bekrefter man eventuelt om man går videre ved å signere en gang til.
– Men hva er sannsynligheten?
– Den er vel stor, for å svare på generelt grunnlag.
– Hva er det generelle grunnlaget?
– Med mindre vi synes hverandre er håpløse å arbeide med, vil kontrakten mest sannsynlig utvides og signeres på nytt, og omfatte riving av Y-blokka.
– Til NTB sier dere at R4-rivingen begynner i mars. Deretter står Y for tur. Dato, takk!
– En gang etter sommeren, eller på høsten, vil jeg tippe.
– Jeg er sint. Hvordan kan jeg sette en stopper for dette?
– Det er i så fall en politisk beslutning.
– Snøret i bånn-spørsmålet: Hva er din personlige mening?
– Haha! Den eksisterer nok ikke. Oss, som da en underliggende etat, forholder oss til det som er av politiske beslutninger.
– Hvor mange ganger skal Y erklæres revet fremover?
– Altså, beslutningen ble tatt i 2014 og ble igjen bekreftet i reguleringsplanene som kom i 2017. Så kan du si at Regjeringen var ute og sa en del ting om trygghet, åpenhet og nedskalering, men samtidig også at tidligere beslutninger ligger ved lag.
– Riv, med andre ord.
– Ja, da. Det betyr jo det. Men byggeteknisk, i henhold til lov, må det søkes om å rive. Da er det sånn at Statsbygg har søkt om å rive R4, som er godkjent, og nå er søknaden om å rive Y-blokka inne hos Oslo kommune. Men de sjekker jo bare om rivingsplanen står i henhold til reguleringsplanen.