Y-blokka skal rives. Igjen!

Avtalen er inngått: Veidekke skal rive Y-blokka. Men bare kanskje. Så hva er egentlig nyheten?

A. Brunvoll
A. Brunvoll
Vi ringte kommunikasjonslederen i Statsbygg.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Y-blokka skal rives. Det har blitt sagt siden Regjeringens beslutning ble tatt i 2014, og igjen under reguleringsvedtaket i 2017. Men protesterende aktivister har vekket håp i de, eller oss, som ønsker bygget fredet, hvilket har gjort det nødvendig for byråkratene å utsette en hel del prosesser.

Debatten er sunn. Men hva er egentlig nyheten, når NTB i dag melder om at Y-blokka potensielt kan rives på grunnlag av en ny avtaleinngåelse der det foreligger en opsjon mellom Statsbygg og Veidekke?

Vi ringte kommunikasjonslederen i Statsbygg og ba ham forklare det på en slik måte at selv en kulturjournalist som har fulgt med på debatten i årevis, forstod.

– Statsbygg har altså inngått en avtale med Veidekke om å rive Regjeringsbygg 4 («R4») og tvillingbygget Møllergata 17 i regjeringskvartalet. I avtalen foreligger det også en opsjon om å rive Y-blokka, sier kommunikasjonslederen i Statsbygg, Pål Veiby.

Annonse

– Og hva skal det bety?

– Det betyr at avtalen kan utvides til å omfatte riving av Y-blokka dersom begge parter ønsker det.

– Ønsker begge parter det?

– Tja. Dette er en kontraktmessighet mellom Statsbygg og Veidekke. At man ønsker å rive R4 først, og hvis begge parter er fornøyd, får Veidekke da kontrakten neste gang også.

– Hvorfor har dere ikke blitt enige om å rive alle bygg i én kontrakt?

– Det er bare sånn vi i Statsbygg jobber noen ganger. En hensiktsmessig løsning her, er å se hvordan det går.

– Så hva er det den nye avtalen handler om: At Veidekke har fått «litt» jobben?

– Den nye avtalen betyr at Statsbygg har inngått avtale med Veidekke om at Veidekke skal rive R4, og at det er stor sannsynlighet for at de vil få kontrakten om å rive Y.

Og med dette kan Subjekt bekrefte at Veidekke har fått litt jobben om å rive Y.

– Man har den opsjonen, som det heter.

– Rett, men ikke plikt, altså?

– Avtaleverket ligger i bånn, så bekrefter man eventuelt om man går videre ved å signere en gang til.

– Men hva er sannsynligheten?

– Den er vel stor, for å svare på generelt grunnlag.

– Hva er det generelle grunnlaget?

– Med mindre vi synes hverandre er håpløse å arbeide med, vil kontrakten mest sannsynlig utvides og signeres på nytt, og omfatte riving av Y-blokka.

– Til NTB sier dere at R4-rivingen begynner i mars. Deretter står Y for tur. Dato, takk!

– En gang etter sommeren, eller på høsten, vil jeg tippe.

– Jeg er sint. Hvordan kan jeg sette en stopper for dette?

– Det er i så fall en politisk beslutning.

– Snøret i bånn-spørsmålet: Hva er din personlige mening?

– Haha! Den eksisterer nok ikke. Oss, som da en underliggende etat, forholder oss til det som er av politiske beslutninger.

– Hvor mange ganger skal Y erklæres revet fremover?

– Altså, beslutningen ble tatt i 2014 og ble igjen bekreftet i reguleringsplanene som kom i 2017. Så kan du si at Regjeringen var ute og sa en del ting om trygghet, åpenhet og nedskalering, men samtidig også at tidligere beslutninger ligger ved lag.

– Riv, med andre ord.

– Ja, da. Det betyr jo det. Men byggeteknisk, i henhold til lov, må det søkes om å rive. Da er det sånn at Statsbygg har søkt om å rive R4, som er godkjent, og nå er søknaden om å rive Y-blokka inne hos Oslo kommune. Men de sjekker jo bare om rivingsplanen står i henhold til reguleringsplanen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar