Debattklimakrisen

Døvings forsøk på karakterdrap av Kjetil Rolness er ikke stort mer enn dét

Kadra Yusuf reagerer på sosialantropolog og professor Runar Døvings forsøk på karakterdrap av Kjetil Rolness og Knut Olav Åmås. (Foto: Mimsy Møller.)
En professor i sosialantropologi etterlyser dannet debatt, men lirer av seg lite annet enn skjellsord og drøye personangrep, skriver Kadra Yusuf.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Fredag gikk sosialantropolog og professor Runar Døving hardt ut mot Kjetil Rolness' debattstil. Samtidig beskyldte han Knut Olav Åmås for å ha gjort debattsidene mer polemiske.

«Kanskje var det Fritt ords Knut Olav Åmås som åpnet Pandoras eske. Opp kom det polemiske troll», skriver Høyskolen Kristiania-professor Runar Døving i Dagbladet fredag, i et forsøk på karakterdrap av Kjetil Rolness.

En professor i sosialantropologi etterlyser altså et bedre debattklima, men klarer selv å skrive en hel kronikk hvor han lirer av seg lite annet enn skjellsord og drøye personangrep, uten å fremme et eneste argument.

Hvordan er dette ment å skulle bidra til de «dannende debattene» som Døving etterlyser?

La oss imidlertid se vekk fra hans angrep på Kjetil Rolness, for sistnevnte klarer å forsvare seg selv. Men legg merke til dette avsnittet:

Annonse

«Jeg husker da debattsidene var dannede og debattantene forsøkte å komme fram til bedre forståelse av et fenomen eller en politisk sak. Kanskje var mediene feige og servile. Så kom Knut Olav Åmås som kultur- og debattredaktør i Aftenposten og fikk opp temperaturen i norsk debatt».

Selv husker jeg dette litt annerledes. Jeg vokste opp i en tid der stort sett bare akademikere og eliten slapp til i avisene. Knut Olav Åmås åpnet samfunnsdebatten på en måte ingen redaktører hadde gjort før ham. Nye stemmer, flere stemmer – med og uten minoritetsbakgrunn, unge og gamle – og ikke minst stemmer fra alle samfunnslag.

Er ikke dette noe positivt?

Åmås var ansvarlig for denne utviklingen hos debattsidene, som Døving omtaler så nedsettende. Skulle heller alt forblitt som før? Savner Døving virkelig debatter hvor de eneste som deltar er folk med «rett» bakgrunn og «rett» tittel?

Er ikke det en smule elitistisk?

«Åmås ville ha mer fart i debattene, og fikk det. Han hentet spissformulerte skribenter. Debattene ble morsommere, men ble de mer innsiktsfulle?», spør Døving.

Kanskje? De ble i alle fall rikere, fordi de serverte et større mangfold, det som preger Norge, og det har gitt kjennskap til stadig flere synsvinkler og problemstillinger.

Videre skriver Døving følgende:

«Forskere på politiserte felt som Rolness har ferdige meninger om, som kjønn, rasisme, religion, Sverige, innvandring eller demografi, er naturligvis redde for å stille opp på intervjuer».

Så de som forsker på de mest betente temaene i Norge og Europa for tiden skal altså ikke måtte svare for sin forskning? De skal ikke redegjøre for hvordan de har kommet frem til resultatene sine? De skal ikke tåle å bli bedt om å besvare noen spørsmål? Skal for eksempel ikke forskere holdes ansvarlig for sine forskningsresultater? Ikke noe maktkritikk der altså.

La oss ta et konkret eksempel. I vår kom FAFO-rapporten «Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge». Rapporten fikk kritikk av blant andre Rolness og mange andre for måten noen av spørsmålene var formulert på. Rolness og andre skrev kronikker på debattsidene. Det endte med at FAFO tok selvkritikk og korrigerte rapporten. Tror virkelig noen at FAFO ville gjort det uten kritikk utenfra?

Spør du meg, er det som faktisk ødelegger den offentlige debatten nemlig at voksne mennesker med akademiske titler skriver elitistiske kronikker for å hindre maktkritikk og frata vanlige folk muligheten til å bli hørt av et bredt publikum.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar