Utstillingen «Det lyser i vannet» på Trondhjems kunstforening fokuserer på vann i interaksjon med lys. Bildet er hentet fra Kari Dyrdals «Water marks»-serie. (Foto: Kari Dyrdal.)
Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Dette er utstillingsåpningene du ikke vil bør glipp av på Trondheims kunstscene.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Enkelte heldige har høstferie denne uka, men det betyr ikke at museene tar fri. Tvert imot, i Trondheim åpner en rekke utstillinger, til vår alles glede.

Trondheim kunstmuseum fyller avdelingen i Bispegata med to nye utstillinger, en med sin egen samling og en med verk av Gustav Vigeland. I nabobygget byr også Trondhjems kunstforening på en dialogutstilling mellom Kari Dyrdal og Jeremy Welsh.

Trondheim Kunstmuseum viser frem bredden i samlingen sin. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)

Samlingsutstilling

«Samlingen» på Trondheim kunstmuseum lørdag 12. oktober, klokka 13.00 i Bispegata 7B.

Trondheim Kunstmuseum åpner en ny samlingsutstilling på lørdag, som de ganske enkelt har kalt «Samlingen». De har gravd frem både eldre og nyere verk fra sitt store magasin, fordelt som tematiske presentasjoner i hver sal.

Museets samling speiler Norgeshistorien som en vandring fra å være fiskere og bønder, til å bli en rik oljenasjon. De påpeker selv at akkurat som i vestlig historieskriving, er samlingen dominert av de som har hatt autoritet og innflytelse i samfunnet. Gjennom utstillingen, som er kronologisk oppbygd, forsøker de å skape et allsidig bilde av fortiden.

Les mer her.

Olaussen skaper rom for refleksjon i brytningen mellom sansing og materialitet. (Foto: Teks.)

Mellom sansing og materialitet

Gunhild Mathea Olaussen på TEKS fredag 11. oktober klokka 18.00 i Nedre Bakklandet 20c.

Gunhild Mathea Olaussen tar utgangspunkt i svingninger i det menneskelige sanseappratet i lyd- og skulpturinstallasjonen «Interferens».

Når to eller flere lydbølger opptrer på samme sted, skapes et nytt bølgemønster som kalles interferens. Dette kan også referere til en interfererende handling som forstyrrer. I utstillingen møtes flere komponenter som samhandler med hverandre for å skape en polyfoni av stemmer. Olaussen jobber i grenselandet mellom sansing og materialitet, hun kombinerer lyd med fysiske materialer som glassplater, gips og fargepigmenter, og ser på hvilke forstyrringer som oppstår.

Les mer her.

Utstillingen er produsert i forbindelse med Vigelandjubileet 2019, i samarbeid med Vigeland-museet. (Foto: Gjengitt ved tillatelse fra Vigeland-museet.)

Gotikk, erotikk og arkitektur

Gustav Vigeland på Trondheim kunstmuseum lørdag 12. oktober klokka 13.00 i Bispegata 7b.

I utstillingen «Gustav Vigeland – sidesprang fra gotikken» presenteres et bredt utvalg av Vigelands betraktninger om gotikkens kunst og restaureringsarbeidet ved Nidarosdomen, sammen med enkelte av hans erotiske tegninger.

Vigeland var tilknyttet restaureringsarbeidene, og lagde noe motvillig skulpturer i gotisk stil. Samtidig hadde han en heftig brevveksling med sin mesen Sophus Larpent, der han ikke illustrerte brevene med katedraler og kunst, men heller med kvinner og menn i lidenskapelig omfavnelse. Utstillingen byr på en alternativ side av Vigelands virke.

Les mer her.

Utstillingen fokuserer på vann i interaksjon med lys. Bildet er hentet fra Kari Dyrdals «Water marks»-serie. (Foto: Kari Dyrdal.)

Lysspill i uendelig endring

Kari Dyrdal og Jeremy Welsh på Trondhjems kunstforening torsdag 10.oktober klokka 19:00 i Bispegata 9a.

Kari Dyrdal og Jeremy Welsh har sammen skapt utstillingen «Det lyser i vannet», der digitalvev og video er i dialog med hverandre. Denne dialogen handler om vann, og hvordan det interagerer med lyset. Både Dyrdal og Welsh har arbeidet med temaet ved tidligere anledninger. De har sett på vannets bevegelser, mønstrene som skapes, og lysspill i uendelig endring.

«Det lyser i vannet» er en installasjon som er spesielt utformet for et av rommene på Trondhjems kunstforening. Det er en utforsking av hva som skjer i møtet mellom to ulike medium og materialiteter når dialogen de skaper omhandler samme tema.

Les mer her.