fbpx
Trondheim Kunstmuseum inviterer til samtale med Gunvor Nervold Antonsen, en av deltakerne i årets Lock Schive kunstpris. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)
Vernissageguiden

De beste kunstopplevelsene i Trondheim denne uka

Trondheim er stedet å være for kunstinteresserte den kommende uka. Her er det beste på kunstscenen.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Denne uka byr Trondheims kunstscene på mange spennende utstillingsåpninger og opplevelser. Samfunnskritikken står i sentrum av mange av disse, som på åpningen av Brynhild Bye-Tillers utstilling om bearbeiding og innsamling av dokumentarisk materiale, og på Kulturrådets årskonferanse med temaet «utenforskap» og førkvelden til denne.

Kulturrådets årskonferanse handler om utenforskap, og dagen før inviterer de til en kveld som skal gi en forsmak på konferansen. (Foto: Kunsthall Trondheim.)

En forsmak på Kulturrådets årskonferanse

Førkveld på Sellanraa mandag 21. oktober klokka 18.00 i Kongens gate 2.

På tirsdag arrangeres Kulturrådets årskonferanse på Byscenen, som i år fokuserer på utenforskap. Før den tid inviteres det til en førkveld på Sellanraa, der både deltakere og ikke-deltakere på årskonferansen kan få med seg et rikt kulturprogram, som gir et innblikk i hva årskonferansen handler om.

Det blir omvisning i dansk-grønlandske Pia Arkes «Wonderland» på Kunsthall Trondheim med utstillingens kurator, skuespilleren Tor Ivar Hagen holder monolog og dokumentarfilmen «Togrøvere» vil bli vist. Sist, men ikke minst skal den samiske kunstneren Niilas Helander holde performancen «Where the senses will become theoreticians in their practice». Ved hjelp av bevegelsesimprovisasjon kobler Helander sammen tanker rundt marxistiske ideer om eiendom, urfolksfilosofi og bruken av tradisjoner for å tilpasse oss situasjonen vi står i idag.

Les mer her.

Gunvor Nervold Antonsen har fylt et av rommene på Trondheim kunstmuseum med massive hender. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)

Kunstnersamtale: Gunvor Nervold Antonsen

Kunstnersamtale på Trondheim Kunstmuseum onsdag 23. oktober klokka 18.30 i Bispegata 7b.

Som en av de nominerte kunstnerne til årets Lorck Schive kunstpris, er Gunvor Nervold Antonsen en kunstner å holde øye med. På onsdag kan du bli bedre kjent med kunstnerskapet hennes.

Nervold Antonsen er styreleder i Norske tekstilkunstnere og arbeidene hennes har blitt vist ved en rekke kunstinstitusjoner. Hun har skapt en kompleks og massiv installasjon til prisutstillingen, bestående av tekstil, treskulptur, maleri og en rekke andre materialer. Hun undersøker forholdet mellom skaperkraft og ødeleggelse, natur og kultur. Gjennom installasjonen kritiserer hun hvordan arbeid måles under dagens økonomiske modell, og ser på konsekvensene av ensretting av samfunn.

Les mer her.

Nok en gang arrangeres det kunstløype gjennom tre aktuelle utstillinger i Trondheim. (Foto: Dropsfabrikken.)

Tre utstillinger på én time

Kunstløype på Dropsfabrikken torsdag 24. oktober klokka 19.00 i Nedre Ila 27.

På torsdag får du mulighet til å bli bedre kjent med kunsten i Trondheim. Kunstløypa gir en hurtiginnføring i tre aktuelle utstillinger, i løpet av en time.

Denne gangen starter løypa ved Dropsfabrikken, der Kim Hiorthøy holder sin første separatutstilling i Trondheim med collage, maleri og tegning. Deretter går den videre til Teks for å se Gunhild Mathea Husvik-Olaussens «Interferens», et arbeid som er komponert i polyrytmikk over et stemmespekter av atten interfererende glassplater, gips, kvinnevokal og fargepigment. Løypa avsluttes ved Kunsthall Trondheim, der Pia Arke reflekterer over forholdet mellom Danmark og Grønland, da spesielt Danmarks koloniale fortid, gjennom fotografier og film i utstillingen «Wonderland».

Les mer her.

Heimdal kunstforening inviterer til utstillingsåpning med boklansering, foredrag og suppeservering. (Foto: Heimdal kunstforening.)

Dokumentarisk materiale og menneskelig kontakt

Brynhild Bye Tiller på Heimdal kunstforening lørdag 26. oktober klokka 13.00 i Lundemobakken 1.

Heimdal kunstforening inviterer til utstillingen «Participatory observation and documentary methods» på lørdag. Brynhild Bye-Tillers utstilling stiller spørsmål knyttet til bearbeiding og innsamling av dokumentarisk materiale, historiefortellende fotografiske uttrykk og kulturelle stereotypier.

Bye-Tiller viser hvordan deltakelse i et miljø kan endre dokumentarfotografiet i arbeidet «Palestinian gestures», der hverdagsmotiver og mennesker i Palestina er et gjennomgående motiv gjennom 19 fargefotografier. Under åpningen lanseres boken «East Jerusalem, Palestine» av Balqees Rjoub der Bye-Tillers fotografier fra Jerusalem spiller en viktig rolle, og Bye-Tiller skal holde et foredrag om sin kunstneriske strategi.

Les mer her.

Tone Engberg er opptatt av forholdet mellom mennesker og hvilke tanker og følelser som oppstår når man møter andre. (Foto: Heimdal kunstforening.)

Om menneskelige relasjoner

Tone Engberg på Heimdal kunstforening lørdag 26. oktober klokka 13.00 i Lundemobakken 1.

Den andre utstillingen som åpner på Heimdal Kunstforening på lørdag, er Tone Engbergs «Mellom», i Kafégalleriet. Engberg er født og oppvokst i Trondheim, og arbeider innen maleri, grafikk og foto. Bildene er både abstrakte og figurative, og Engberg skaper ofte bilder i store formater, men med fokus på detaljer.

Denne utstillingen har vektlagt temaet «mellom», og skal vise hvordan ulike inntrykk, stemninger og tanker påvirkes av omverdenen. Derfor vil bildene oppleves forskjellig av hver enkelt, basert på hva deres egne erfaringer er. Bildene til Engberg har utspring i fargepaletter som formidler følelser og energier, og hun er opptatt av å formidle hvilke følelser og tanker som oppstår alene og i møte med andre.

Les mer her.