Kort sagt

Akkurat nå er mitt største mareritt å bli fanget i et såkalt smart-hjem

Smarte hjem kan bidra til å spare strøm. Men de kan også bidra til å låse deg utenfor varmekilden.
Smarte hjem kan bidra til å spare strøm. Men de kan også bidra til å låse deg utenfor varmekilden.
Se for deg å dø på grunn av at appene slår seg vrange. I det minste skjer det automatisk, skriver Kadra Yusuf.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Smart-teknologi inntar norske hjem.

Oki, så jeg bor i et såkalt «smart-hjem».

Det meste av lys, dører, varmeovner, tv og lyd kan styres via en app.

Den nerden jeg bor med mener at dette ikke bare er praktisk, men at det også bidrar til å spare strøm. Han påstår også at det gir oss en ekstra trygghet. Selv er jeg usikker på akkurat det.

Jeg har aldri følt meg så treig i pappen som siden dette «smarte» systemet inntok hjemmet mitt. Et par ganger har jeg klart å låse meg ute i kulda, fordi appen ikke har fått kontakt med låsen. En annen gang satt jeg flere timer i mørket, fordi nettet var nede, så telefonen ikke fikk kontakt med lysene. Og siden nettet var nede, så skrudde ovnene seg heller ikke på.

Annonse

Her om dagen snakket samboeren entusiastisk om fremtidens kjøleskap. Det skal visst være knyttet til sensorer, som angivelig skal kunne fortelle deg når ulike matvarer er i ferd med å gå ut på dato, og så videre.

Akkurat nå er mitt største mareritt at jeg blir fanget i et såkalt smart-hjem.

Jeg ser for meg en sakte, teknologisk død, fordi appene plutselig slår seg vrange. I det minste skjer det automatisk.

Det starter kanskje med at jeg ikke engang får på lysene. Videre kanskje at kjøleskapet ikke vil åpne seg. Til slutt kommer jeg meg kanskje ikke ut av det smarte hjemmet heller. Og hele tiden sier Siri:

«I’m sorry Kadra. Some devices are out of reach».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar