På Rom for kunst og arkitektur kan du nå oppleve Marte Johnsliens utstilling «Hvitt til jord», som viser hennes avsluttende doktorgradprosjekt «Circumstantial Sculpture». (Foto: Marte Johnslien.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Oslo denne uka

Etter forrige ukes brakstart, fortsetter Oslos kunstscene å levere.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillinger.

Vi går inn i en mangfoldig kunstuke denne mandagen. Først ute er Rom for kunst og arkitektur som starter året med en utforskning av fargenes betydning i utstillingen «Hvitt til jord» av Marte Johnsliens.

Farger er også et sentralt tema på Norsk billedhoggerforening, hvor en av utstillingene er en utforskning av leker utviklet av oppfinneren av den moderne barnehagen, Freidrich Fröbel (1782-1852), som også var en inspirasjon for abstrakt kunst og Bahaus-bevegelsen.

Tegnerforbundet gir oss innblikk i fjorårets beste bildebøker, og både på Henie Onstad kunstsenter og Kunsternes hus venter perfekte søndagsaktiviteter.

På Rom for kunst og arkitektur kan du oppleve Marte Johnsliens utstilling «Hvitt til jord». (Foto: Rom for kunst og arkitektur.)

Fargenes betydning

Marte Johnslien på Rom for kunst og arkitektur åpner tirsdag 21. januar klokka 18.00 i Maridalsveien 3. 

På Rom for kunst og arkitektur kan du nå oppleve Marte Johnsliens utstilling «Hvitt til jord», som viser hennes avsluttende doktorgradprosjekt «Circumstantial Sculpture».

Utstillingen inneholder arbeider fra Johnsliens skulpturserie «A Square on a Sphere», og en bok med samme tittel. Her gjør hun estetiske og konseptuelle undersøkelser av materialets opphav, og hvordan det interagerer med andre materialer. Forskningen utstillingen baserer seg på, tar utgangspunkt i TiO2, som er et av de beste hvite fargepigmentene som finnes.

Les mer her.

Eamon O’Kane sin utstilling «Fröbel Studio. Institutt for kreativitet» er en visuell og konseptuell utforskning av pedagogiske leker utviklet av oppfinneren av den moderne barnehagen, Freidrich Fröbel (1782-1852). (Foto: Norsk billedhoggerforening.)

Leken utforskning

Eamon O’Kane og Farhad Kalantary på Norsk billedhoggerforening åpner torsdag 23. januar klokka 18.00 i Hekkveien 5.

Norsk billedhoggerforening åpner to nye utstillinger denne uka.

I første etasje finner vi irske Eamon O’Kane sin utstilling «Fröbel Studio. Institutt for kreativitet», som er en visuell og konseptuell utforskning av pedagogiske leker utviklet av oppfinneren av den moderne barnehagen, Freidrich Fröbel (1782-1852). Fröbels byggeklosser og bevegelsesspill var blant annet en kilde til inspirasjon for abstrakt kunst og Bahaus-bevegelsen, og O’Kane ser til både han og andre kunstnere som ble utdannet ved bruk av metodene til Fröbel i utstillingen sin.

I andre etasje presenterer Farhad Kalantary utstillingen «The Song of Warning», som er en skulpturell audiovisuell installasjon som tar i bruk morsekoder. Sammenlignet med utstillingen i første etasje, bærer denne et noe dystert budskap, hvor verket varsler om at verden står overfor mørkere tider. Kalantary er opptatt av at store endring alltid begynner med små tegn og koder som kun et mindretall får med seg. I dag spør han seg om hvor mange det er som oppdager tegnene til kommende globale kriser.

Les mer her.

Fagjuryen består av Egil Nyhus, Lene Ask og Anders Kvammen, og har valgt ut 12 av bøkene som får ekstra oppmerksomhet i utstillingen. (Foto: Tegnerforbundet.)

Tegne- og illustrasjonskunst

«Tegneforbundets utvalgte, bildebøker 2019» åpner fredag 24. januar klokka 18.00 i Rådhusgaten 17.

På fredag kan du se Tegnerforbundets utstillingskonsept «Tegneforbundets utvalgte, bildebøker 2019». Som tittelen hentyder har utstillingen fokus på bildebøker, og da også tegneseriebøker, som ble utgitt i fjor. Totalt viser utstilling 116 bøker av både erfarne og debutanter, og 12 av bøkene fremheves ved at et utvalg av tegningene stilles ut i galleriet.

Les mer her.

«TVTV» av Siri Hjorth og Pernille Mercury Lindstad, medvirkende Åsa Hillingseter Løyning, Ingvild Isaksen, Andreas Strand Renberg, Sebastian Makonnen Kjølaas. (Foto: Nabeeh Samaan.)

Dada-finissage

Dada-finissage på Henie Onstad kunstsenter starter søndag 26. januar klokka 14.00 i Sonja Henies vei 31.

På søndag er siste åpningsdag til den storslåtte utstillingen «The Great Monster Dada Show» på Henie Onstad kunstsenter, og i den anledning har kunstsenteret arrangert en egen Dada-finissage, hvor vi blant annet kan oppleve den tredje og siste episoden av «TVTV: Framtid»

«TVTV» presenteres som «kanskje en kabaret», som foregår over tre episoder: Fortid, nåtid og fremtid. Prosjektet er laget av Siri Hjort og Pernille Mercury Lindstad for Henie Onstad kunstsenteret, og kombinasjonen av et live og et innspilt TV-program utspiller seg på scenen som kunstnerne har designet inne i utstillingen.

«TVTV» starter klokka 14.00, og etter dette blir det både performance med Marthe Ramm Fortun og konsert med When.

Det er bare å glede seg!

Les mer her.

Totalt vises fire av Trygve Luktvasslimo sine filmer på Kunstnernes hus denne søndagen, inkludert oslopremiere på hans siste film «Den veganske tannbørsten» fra 2019. (Foto: Kunstnerne hus.)

Oslopremiere

Filmprogram og kunstnersamtale på Kunstnernes hus starter søndag 26. januar klokka 18.00 i Wergelandsveien 17.

På Kunstnernes hus finner du den perfekte søndagsaktiviteten denne uka! Her blir det nemlig filmvisning og kunstnersamtale med Trygve Luktvasslimo. Totalt viser de fire av hans filmer, inkludert oslopremiere på hans siste film «Den veganske tannbørsten» fra 2019. Med en blanding av alvor og komedie utforsker Luktvasslimo de store spørsmålene i livet.

Les mer her.

Presseetisk fotnote: Undertegnede har tidligere jobbet som formidler ved Henie Onstad kunstsenter.