Årets redaktører kåres 10. mars

Danby Choi kan bli årets nyskaper

Danby Choi (26) er sjefredaktør og ansvarlig utgiver av Subjekt. Magasinet ble først lansert i fysisk format i 2013, før Subjekt.no ble lansert 7. januar 2017. På tre år har Subjekt doblet lesertallene og tidoblet omsetningen. (Foto: Jan Khür.)
Danby Choi (26) er sjefredaktør og ansvarlig utgiver av Subjekt. Magasinet ble først lansert i fysisk format i 2013, før Subjekt.no ble lansert 7. januar 2017. På tre år har Subjekt doblet lesertallene og tidoblet omsetningen. (Foto: Jan Khür.)
Oslo redaktørforening har nominert Subjekts sjefredaktør til høythengende redaktørpris.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekts sjefredaktør, Danby Choi (26), er nominert til redaktørpris.

Oslo Redaktørforening kårer hvert år årets redaktør, årets meningsbærer og årets nyskaper i Oslo og Akershus. I år deles prisene ut på Oslo Redaktørforenings årsmøtemiddag på Hotel Bristol 10. mars.

I går ble det kjent at Subjekts sjefredaktør, Danby Choi, kan bli «årets nyskaper».

– Wow! Bare det at navnet mitt har blitt vurdert av denne juryen, blant de så utrolig mange dyktige redaktørene der ute, er en stor ære sier Choi, og fortsetter:

– Tusen takk til alle som bygger Subjekt sammen med meg. Nominasjonen går til alle dere. Takk også til juryen for anerkjennelse av kulturjournalistikken, sier han.

Annonse

«Kritisk, modig og utfordrende»

Juryen, som ledes av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, skriver følgende i sin begrunnelse:

«Gjennom det relativt ferske nettmagasinet Subjekt dyrker sjefredaktør og ansvarlig utgiver Danby Choi den kritiske, modige og utfordrende kulturjournalistikken, om etikk og estetikk, demokrati og kunstdebatt i bred forstand. Choi greier tidvis å finne og løfte frem temaer vi ikke finner andre steder, og belyser saker på en frisk og forståelig måte for folk flest, uten ekskluderende fagspråk. Subjekt gjør kultur tilgjengelig på en modig måte, og sjefredaktør og ansvarlig utgiver Danby Choi skaper ny energi i deler av kulturjournalistikken.»

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, ble årets redaktør i fjor og sitter i juryen i år. Sammen med ham og juryleder Åmås, består juryen av politisk redaktør i Drammens Tidende, Hege Breen Bakken; fungerende leder i Oslo Journalistklubb, Annette Hobson og redaktør i Egmont, Madeleine Strand.

Disse er nominert til årets meningsbærer

Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, har utviklet avisens kommentarjournalistikk ved å gå dypere inn i de store spørsmålene i vår tid, som klimakrisen og sosiale og økonomiske ulikheter. Det gjør han på en både analytisk, pedagogisk og engasjerende måte. Da bompengedebatten seilte opp som fjorårets store valgkampsak, kommenterte han med tyngde og troverdighet. Ramnefjell står også bak podkasten «Klimapodden».

Debattredaktør i Morgenbladet, Marit K. Slotnæs, har vært debattredaktør i Morgenbladet siden 2007. Hun er en av ukeavisens stillfarne, men bærende krefter, ved at hun har ansvar for mange av de eksterne skribentene som er så viktige for avisen. Hun skriver ofte kommentarer selv – og da blir det tenkende tekster preget av en innestemme som det ligger både kunnskap og klokskap bak. Som redaktør gjør hun en av landets viktigste kulturaviser virkelig flerstemmig, og hun har viktige deler av æren for at avisen er kommet gjennom lederkrisen i fjor.

Få skriver så skarpt om ledelse og arbeidsliv som kommentator i Dagens Næringsliv, Eva Grinde. Hun lukter udokumenterte påstander og floskelformuleringer på lang avstand, og dissekerer dem saklig og presist. Grinde er en av få norske kommentatorer som følger temaene ledelse, arbeidsliv og forskning/høyere utdanning kontinuerlig. De angår de fleste av oss, og Grinde forklarer hvorfor. Hun er ofte ikke forutsigbar, men leter gjerne etter kunnskapsbaserte svar i forskning og utredninger. Grinde står også bak podkasten «Mandagsmøtet».

Disse er nominert til årets nyskaper

Gjennom det relativt ferske nettmagasinet Subjekt dyrker sjefredaktør og ansvarlig utgiver Danby Choi den kritiske, modige og utfordrende kulturjournalistikken, om etikk og estetikk, demokrati og kunstdebatt i bred forstand. Choi greier tidvis å finne og løfte frem temaer vi ikke finner andre steder, og belyser saker på en frisk og forståelig måte for folk flest, uten ekskluderende fagspråk . Subjekt gjør kultur tilgjengelig på en modig måte, og sjefredaktør og ansvarlig utgiver Danby Choi skaper ny energi i deler av kulturjournalistikken.

Ansvarlig redaktør i Rett24, Kjetil Kolsrud, startet nettavisen senhøstes 2017 for å fylle et hull som bare er blitt større i de eksisterende mediene de siste årene: Den løpende dekningen og overvåkingen av hele lov- og rettfeltet, fra politiet via domstolene til kriminalomsorgen. Kjetil Kolsrud forlot en tung stilling som nyhetssjef i Aftenposten for å bli gründer, og har lykkes. Etter to års drift har Rett24 økende lesertall, er først med en rekke nyheter fra sektoren og setter ofte dagsordener i andre medier.

Redaktør i VGTV, Rolf Sønstelie. Hvordan nå ut til unge mennesker med nyhetsjournalistikk? VGTV var først ut med å ta i bruk Snapchat Discover i Norge – og nyskapningen er blitt en suksess. I 2019 rundet kanalen 500 000 abonnenter og lanserte en daglig nyhetssending for unge. VG-innhold blir nå sett av flere enn 2,3 millioner unike brukere månedlig. VGTV-redaktør Rolf Sønstelie har i flere år spilt en sentral rolle i mediehusets satsing på unge brukere. Han har hatt det overordnede ansvaret for Snapchat-utgaven, og har bidratt til flere andre satsinger mot ungdom. Sønstelie har en stor del av æren for at VGs journalistikk i dag når ut til et yngre publikum enn tidligere.

Disse er nominert til årets redaktør

Redaktør for NRK Dokumentar og samfunn, Frank Gander. Under Frank Ganders ledelse har NRK publisert en lang rekke sterke, viktige og til dels omstridte journalistiske prosjekter i 2019. Blant dem kan nevnes «Trigger warning» (selvmord på Instagram), «Matsjokket» og nettfortellingen om den avdøde gameren Mads. Ganders etiske refleksjonsnivå i kompliserte prosjekter er høyt. De siste to-tre år har Gander meislet ut ny strategi og felles mål for en av NRKs viktigste avdelinger. Som redaktør er han åpen, modig og troverdig, og han mestrer både de overordnede utfordringene og er engasjert til stede i avdelingens hverdag.

På kort tid har ansvarlig redaktør i Vårt land, Bjørn K. Bore snudd stemningen i Vårt Land fra negativ til positiv. Endringsarbeidet har gitt avisens verdibaserte journalistikk ny kraft og kvalitet, og i desember 2019 hadde avisen 4500 flere abonnenter enn på det laveste for tre år siden. Bore er en tydelig og entusiastisk leder for et redaktørkollegium han har fornyet, og er også en skarp kommentator.

Redaktør for NRK P3, Camilla Bjørn. NRK P3 er en av de mest vitale delene av NRK, og de siste tre år er det Camilla Bjørn som har hatt redaktøransvaret. Hun har klart å snu en negativ radiotrend etter FM-slukkingen og satt ut i livet adskillige prosjekter som forener unge målgruppers ønsker med NRKs samfunnsoppdrag. P3 er en av landets største radiokanaler, men finnes på alle plattformer og sender både radio, nye TV-serier, dokumentarer og ikke minst musikk. Camilla Bjørn arbeider bevisst for å fremme mangfold og dyrke frem nye, unge talenter. Omstilling og fornyelse er blant hennes mange sterke sider. Ofte tar P3 opp tabuiserte og trøblete temaer – som psykiske diagnoser gjennom dokuserien «Sinnssykt» – og produksjonene har en meget stødig kanalredaktør i ryggen.

I tillegg vil det bli delt ut en hederspris.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar