Kulturinstitusjoner holder koronastengt

– Viktig at vi deltar i den nasjonale dugnaden for å avgrense smittespredning

Astrup Fearnley Museet holder stengt ut uken, fra og med torsdag. De er bare en av mange kulturinstitusjoner som stenger dørene for å hindre spredning av koronautbruddet. (Foto: Astrup Fearnley Museet.)
Astrup Fearnley Museet holder stengt ut uken, fra og med torsdag. De er bare en av mange kulturinstitusjoner som stenger dørene for å hindre spredning av koronautbruddet. (Foto: Astrup Fearnley Museet.)
Norske kulturinstitusjoner stenger, utsetter og avlyser for å begrense smittefare. Nå forbereder de seg på å tape millioner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kulturinstitusjoner stenger for å hindre koronasmitte. Saken oppdateres.

Tirsdag ettermiddag anbefalte Folkehelseinstituttet (FHI) å avlyse eller utsette arrangementer med mer enn 500 deltakere.

Flere mener dette vil få alvorlige konsekvenser for dem som lever av å mobilisere publikum:

– En avlysning på hovedscenen fører til et økonomisk tap på flere hundre tusen, sier direktør i Nationaltheatret, Marta Færevaag Hjelle, til Aftenposten.

Onsdag melder mange kulturinstitusjoner ifra om stengte dører grunnet fare for smittespredning.

Annonse
Astrup Fearnley Museet holder stengt ut uken grunnet smittefare for covid-19. (Foto: Astrup Fearnley Museet.)

Stengte museer

– Virusutbruddet har nådd en ny fase i Norge, sa helseminister Bent Høie på en pressekonferanse tirsdag kveld. Onsdag ettermiddag er det registrert 434 smittetilfeller i Norge.

Astrup Fearnley Museet er blant museene som holder koronastengt ut uken, fra og med torsdag 12. mars. Dette betyr at populære arrangementer som «Art night», «torsdagsforedraget» og andre omvisninger vil kanselleres.

– Det vil tas en ny vurdering av situasjonen mandag 16. mars, sier kommunikasjonsansvarlig Mathilde Emilie Johnsen.

Munchmuseet stenger også dørene:

– Ledelsen ved Munchmuseet har besluttet å stenge dørene for alle besøkende fra og med klokken 11, onsdag 11. mars. Beslutningen er tatt som en konsekvens av utbruddet av covid-19, og som et tiltak for å begrense videre smitte i samfunnet, skriver de i en pressemelding.

Kode i Bergen holder åpent inntil videre, men avlyser alle arrangementer, som omvisninger, verksteder, gruppebesøk og konserter:

– Vi gjør alt vi kan for å redusere smitterisikoen i byggene våre, både for de besøkende og for de ansatte, og vi vurderer situasjonen fortløpende fra dag til dag, sier direktør Petter Snare.

«Lear» er blant de avlyste oppsetningene på Det norske teatret. (Foto: Chrisander Brun.)

Deltar i dugnad

Den norske opera og ballett, samt Det norske teatret, avlyser også flere av sine oppsetninger de kommende ukene.

– Basert på rådene fra Folkehelseinstituttet vurderer Det norske teatret nå hvilke konsekvenser det vil få de nærmeste ukene. Som en sentral samfunnsaktør er det viktig at vi er med på denne nasjonale dugnaden for å avgrense smittespredningen, skriver Det norske teatret på sine hjemmesider.

Den norske opera og ballett avlyser også alle forestillinger, konserter og andre publikumsaktiviteter til og med 5. april. I denne perioden stenges også foajeen, inkludert vår kafé og restaurant.

– Dette gjør vi som et forebyggende tiltak mot smittespredning av koronaviruset. Vi beklager de ulempene dette medfører, skriver kommunikasjonssjef Ole-Morten Vestby i en pressemelding.

Populære oppsetninger som «Mesteraften x 12» og «Carte Blanche: Nororoca» vil bli avlyst i denne perioden. Operaen skriver at publikum som har kjøpt billetter vil bli kontaktet.

Anette Trettebergstuen (Ap) mener kulturminister Abid Raja må innføre krisetiltak for kulturinstitusjonene. (Foto: Arbeiderpartiet.)

Vil tilby krisepakke

Aftenposten skriver at kulturlivet forbereder seg på å tape millioner. Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, mener det er nødvendig med en krisepakke til kultur, idrett og frivillighet som følger av tapene utbruddet vil medføre.

– Hvilke krisetiltak rettet mot kultur- idrett og frivilligheten vil regjeringen vurdere å innføre, spør Anette Trettebergstuen i en skriftlig henvendelse til kultur- og likestillingsminister Abid Raja, gjennom Stortingets offentlige portaler, og fortsetter:

– Folkehelseinstituttets råd om å avlyse alle arrangementer med over 500 deltakere er en klok og nødvendig beslutning i den ekstraordinære situasjonen vi nå er i med utbruddet av korona-viruset. Utbruddet vil påvirke alle deler av samfunnet, og hensynet til liv og helse må settes først, skriver Anette Trettebergstuen.

Hun mener kulturlivet vil rammes «ekstremt hardt»:

– Når det nå er snakk om å avlyse store arrangementer, vil åpenbart kultur, idrett og frivillighet rammes ekstremt hardt. Det er teaterforestillinger, kinovisninger, balletten og operaen, konsertarrangører over hele landet, samt idrettsarrangementer drevet av frivilligheten, altså aktører ofte i en allerede svært presset økonomisk situasjon, som nå vil rammes hardt av det plutselige utbruddet av korona, og de forholdsregler som helsemyndighetene er nødt til å ta for å begrense spredning.

– Kultur- idrett- og frivillighetssektoren er vant til å leve på marginene, og har svært lite å gå på i en situasjon med plutselige og uforutsette avlysninger. Denne situasjonen kan ramme kulturøkonomien svært hardt. Det er etter spørsmålstillers mening nødvendig å planlegge for en krisepakke rettet mot kultur, idrett og frivillighet i denne ekstraordinære situasjonen, skriver hun.

Kulturministeren har ikke svart enda.

Kulturrådet-direktør Kristin Danielsen skriver på sin Facebook-side onsdag at Kulturrådet ikke kommer til å kreve tilbake penger som er gitt til gjennomføring av arrangementer, men som blir avlyst på grunn av koronaviruset. (Foto: Ilya Hendel.)

Kulturrådet krever ikke tilbakebetaling

Kulturrådet kommer ikke til å kreve tilbake midler som er brukt til å planlegge arrangementer som nå blir avlyst som følge av anbefalinger gitt myndighetene knyttet til håndtering av situasjonen rundt koronaviruset. Det skriver Kulturrådet på sine nettsider.

– Dersom du har fått tilskudd fra Kulturrådet og er rammet av omstendigheter rundt koronaviruset skal dette oppgis i rapport og regnskap som leveres på vanlig måte. Ved avlysning trenger du ikke gi beskjed om dette til Kulturrådet før rapporten skal sendes, skriver de videre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar