Prestisjetung kunstpris

Disse er nominert til Lorck Schive kunstpris

Fra oppe til venstre: Tori Wrånes, Kira Wagner, Steinar Haga Kristensen, Matias Faldbakken. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)
Fra oppe til venstre: Tori Wrånes, Kira Wagner, Steinar Haga Kristensen, Matias Faldbakken. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)
Ifølge juryen representerer de fire nominerte kunstnerne «spydspissen av norsk samtidskunst».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Dette er de nominerte til Lorck Schive kunstpris 2021.

I 2021 er det femte gang at den prestisjetunge kunstprisen Lorck Schive kunstpris deles ut, som er et samarbeid mellom Christian Lorck Schive og hustrus legat og Trondheim kunstmuseum. Formålet med prisen er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fremragende kunstnere.

I dag ble det kjent hvilke fire kunstnere som er nominert, og som skal delta på prisutstillingen som blir avholdt i 2021 ved Trondheim kunstmuseum.

De fire nominerte kunstnerne mottar 150 000 kroner til produksjon av verk, og selve prisen er 500 000 kroner. Totalt er prisen på 1 100 000 kroner og er en av verdens største.

På Trondheims kunstmuseums nettsider står det følgende: «De fire nominerte kunstnerne til Lorck Schive kunstpris 2021 representerer på hver sin måte de spydspissen av norsk samtidskunst, og skal lage nye kunstverk til en utstillingen som åpner mars 2021  i TKM Bispegata. Lorck Schive kunstpris har fått internasjonal oppmerksomhet for sin unike sammenstilling og presentasjon av den beste samtidskunsten i Norge i dag, og det er all grunn til å forvente at den kommende utstillingen vil gjøre det samme!»

Annonse

Her er de nominerte:

Juryens begrunnelse for nominasjonen av Tori Wrånes er blant annet hennes unike fortellerevne. (Foto: Jhoeko.)

Tori Wrånes

Kristiansanderen Tori Wrånes (f. 1978) er både billedkunstner og vokalist, og jobber med skulptur, performance, lyd og installasjon.

I juryens begrunnelse står det at «Wrånes kvir seg ikke for bevege seg langt inn i utenforskapets mytiske kretsløp og folkeventyrenes dunklere utkant. Hun har skapt et omfavnende fellesskap, en parallell verden befolka med figurer henta fra de dypere lagene av fantasi og myter.»

Arbeidene til Wrånes er gjerne drømmeaktige og surrealistiske, og hennes unike fortellerevne trekkes fram som en av hovedgrunnene til nominasjonen.

Steinar Haga Kristensen er kjent for sine monumentale og mangefasetterte arbeider. Her ser vi bilde fra utstillingen «Jubileum» på Galleri Brandstrup i Oslo. (Foto: Galleri Brandstrup.)

Steinar Haga Kristensen

Oslobaserte Steinar Haga Kristensen (f. 1980) er kjent for sine monumentale og mangefasetterte arbeider, og er kanskje mest kjent for den omlag 100 kvadratmeter store fresken i Oslo rådhus sitt venstre tårn.

Han arbeider innen en rekke medier, som maleri, skulptur, video og performance. Juryen trekker fram hans komplekse installasjoner og skriver at: «Arbeidene hans framstår ironisk og inderlig på samme tid. Inderlig og kanskje med lengsel til skaperkraften i kunsten, men med ironisk distanse til kunstens rolle i et politisk og økonomisk marked.»

Kira Wager har siden tenårene dedikert arbeidet sitt til maleriet. Her ser vi verket «Budapest 1.1» fra  2016. (Foto: Galleri K.)

Kira Wager

Svenske Kira Wager (f. 1971) arbeider med maleri, og et gjennomgående trekk er dialogen mellom maleri og fotografi.

Juryen skriver: «Wager har en pågående dialog med maleriet. Denne lange samtalen handler i stor grad om  hvordan blikket former verden, hvordan minner prosesseres og hvordan våre liv medieres. Hun bryter opp den konstruerte sammenhengen mellom fotografi og erindring og viser hvor skapende synet kan være.»

Matias Faldbakken utforsker gjerne tema som kunstnerisk frihet og ytringsfrihet i sine arbeider. Her ser vi bilde fra utstillingen hans «Effects of Good Government in the Pit» på Astrup Fearnley-museet i 2017. (Foto: Danby Choi.)

Matias Faldbakken

Matias Faldbakken (f. 1973) er både skjønnlitterær forfatter og kunstner. Også han arbeider med en rekke medier, deriblant skulptur, tegning og video. Konflikt er basis for all kunsten han lager, med sin interesse for motkulturelle utrykk.

Temaer som kunstnerisk frihet og ytringsfrihet er noe han ofte problematiserer, og i juryens begrunnelse står det følgende:

«Hos Faldbakken ser vi nysgjerrig skapertrang i møte med like sterk vilje til destruksjon, blant annet i utforskingen av relasjonen mellom form og innhold. Han har et skarpt og dissekerende blikk på samtiden, med konsekvente undersøkelser av objekter og begreper.»

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar