Ble 24 år gammel

Den danske dikteren Yahya Hassan er funnet død i egen leilighet

Flere danske medier bekrefter at den danskpalestinske poeten Yahya Hassan er funnet død i sin leilighet i Århus i Danmark onsdag. (Foto: NTB Scanpix.)
Flere danske medier bekrefter at den danskpalestinske poeten Yahya Hassan er funnet død i sin leilighet i Århus i Danmark onsdag. (Foto: NTB Scanpix.)
Gjorde enorm suksess med den selvbiografiske diktsamlingen «Yahya Hassan» og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for oppfølgeren. Onsdag ble han funnet død, bekrefter danske BT.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Yahya Hassan er død.

Den danskpalestinske dikteren Yahya Hassan er funnet død i sin leilighet i Århus, onsdag. Det bekrefter flere danske medier, deriblant BT.

Hassan ble 24 år.

Det lokale politiet, Østjyllands politi, bekrefter overfor den danske avisen at det er funnet en død mann i Århus.

– Vi kan bekrefte at vi har undersøkt omstendighetene ved en dødfunnet person i Århus. Det er snakk om en mann midt i 20-årene. På nåværende tidspunkt er det ingenting i våre undersøkelser som tyder på at det har vært snakk om en kriminell handling, sier pressemedarbeider Jakob Christiansen fra Østjyllands politi til BT.

Annonse

Avisen bekrefter ikke at det er Yahya Hassan som er funnet død, men den danske avisen bekrefter å ha fått den identifiserende opplysningen fra Hassans nærmeste familie.

Enorm suksess

Yahya Hassan gjorde enorm suksess i 2013 med diktsamlingen «Yahya Hassan», hvor han skildrer oppvekst med vold og kriminalitet i det som er blitt betegnet som en getto i Århus i Danmark. Den selvbiografiske diktsamlingen lanserte han 18 år gammel.

Diktsamlingen solgte i 120.000 eksemplarer, som er det største opplaget for en diktsamling i Danmark noensinne. Boken ble også solgt til blant annet Norge, Sverige, Tyskland og Brasil.

I november 2019 lanserte han diktsamlingen «Yahya Hassan 2», som nominerte ham til Nordisk råds litteraturpris.

– Var sinnssyk

Den unge poeten er blitt omtalt som «skandaleforfatter» i flere medier. Først etter en rekke kontroversielle uttalelser i media, blant annet om hans kritiske holdninger til sin egen kulturbakgrunn.

Flere ganger endte Yahya Hassan i klinsj med både politi og gjenger. En hendelse endte blant annet med at Hassan skjøt en 17-åring i foten. Han ble dømt for forholdet og sonet en dom på ett år og ni måneders ubetinget fengsel, før han ble løslatt desember 2017.

Siden begikk han en rekke nye lovbrudd, hvorav noen, ifølge påtalemyndigheten, har gått utover tilfeldige personer.

I 2018 møtte Hassan, den gang 23 år gammel, i retten etter å ha blitt tiltalt for 42 kriminelle forhold. Tiltalen omfattet vold, trusler, hærverk, blotting og overtredelse av forbud mot å oppsøke en kvinne.

Hassan erkjente seg skyldig i alle lovbruddene før dommen falt, og ble dømt til psykiatrisk behandling. Ifølge en rettspsykiatrisk undersøkelse var Hassan sinnssyk da han utførte handlingene.

– En katastrofe

Forlagssjef i danske Gyldendal, Simon Pasternak, uttaler til BT at han har kjent Yahya Hassan siden han var 16 år gammel. I sin første presseuttalelse siden Hassans død ble kjent torsdag, legger ikke forlagssjefen skjul på sin store sorg.

– Det er en katastrofe. Jeg har kjent ham siden han var 16 år, denne lysende gutten med det enorme talentet og nervene utenpå tøyet, sier han, og fortsetter:

– Denne insisteringen på å ha sin egen stemme, forsvare sitt territorium og finne sitt eget sted – på tross av hva folk mente. Han ville være seg selv og skrive dikt. Det ville han med de enorme kostnadene dette bar med seg. Nå er han død. Det er ikke til å bære.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar